ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 105 ОТ 4 МАЙ 2006 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА КОНТРОЛ НА ПРЕКУРСОРИТЕ НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 116 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. (ДВ, БР. 50 ОТ 2004 Г.)

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 105 ОТ 4 МАЙ 2006 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА КОНТРОЛ НА ПРЕКУРСОРИТЕ НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 116 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. (ДВ, БР. 50 ОТ 2004 Г.)

В сила от 16.05.2006 г.
Обн. ДВ. бр. от 16 Май 2006г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
ПОСТАНОВИ:
§ 1. В се изменят така:
"2. условията и редът за издаване на лицензии на операторите, които пускат на пазара, изнасят, внасят, реекспортират и транзитират прекурсори от първа категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП);
3. условията и редът за регистрация на операторите, които пускат на пазара, изнасят, внасят, реекспортират и транзитират прекурсори от втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, както и изнасят, реекспортират и транзитират прекурсори от трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП;".
§ 2. се изменя така:
"Чл. 2. Разпоредбите за лицензиране и регистрация, внос, износ, реекспорт, транзит, документация и отчетност, изземване, съхраняване и разпореждане, както и мерките за контрол се прилагат и за смеси и за естествени продукти, в които се съдържат вещества от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, както и за смеси и за естествени продукти, в които се съдържат вещества от трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, предназначени за износ, с изключение на лекарствата и други препарати, съставени по такъв начин, че веществата от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП да не могат да бъдат извлечени и/или използвани за производството на наркотични вещества."
§ 3. В се изменят така:
"1. предлага на министъра на икономиката и енергетиката издаване, отказ за издаване и отнемане на лицензии за пускане на пазара, износ, внос, реекспорт и транзит на прекурсори от първа категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП;
2. предлага на министъра на икономиката и енергетиката издаване на удостоверение за регистрация за пускане на пазара, износ, внос, реекспорт и транзит на прекурсори от втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, както и за износ, реекспорт и транзит на прекурсори от трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП;".
§ 4. Създава се :
"Чл. 5а. (1) С цел улесняване на сътрудничеството между компетентните органи и операторите комисията изготвя и актуализира насоки за мониторинг на невписани в приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП прекурсори, които съдържат:
1. информация относно начина на идентифициране и съобщаване на съмнителни сделки;
2. редовно актуализиран списък с невписаните в приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП прекурсори, за да могат операторите да извършват мониторинг на доброволна основа на търговията с такива прекурсори.
(2) Комисията редовно разпространява насоките в съответствие с целите им."
§ 5. В се изменят така:
"3. изготвя и представя пред комисията предложения за издаване, отказ за издаване и отнемане на лицензии за пускане на пазара, износ, внос, реекспорт и транзит на прекурсори от първа категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП;
4. изготвя и представя пред комисията предложения за издаване на удостоверение за регистрация за пускане на пазара, износ, внос, реекспорт и транзит на прекурсори от втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, както и за износ, реекспорт и транзит на прекурсори от трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП;".
§ 6. се изменя така:
"Чл. 11. Пускането на пазара, износът, вносът, реекспортът и транзитът на прекурсори от първа категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП се извършват с лицензия, издадена от министъра на икономиката и енергетиката или от упълномощен от него заместник-министър по предложение на комисията."
§ 7. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) в т. 2 думите "и втора" се заличават;
б) точка 3 се изменя така:
"3. наименованието на прекурсорите и техния код по Комбинираната номенклатура съгласно приложение № 12; в случай на смес или естествен продукт се посочват:
а) наименованието на сместа или естествения продукт;
б) наименованието на прекурсорите, съдържащи се в сместа или в естествения продукт, и техният код по Комбинираната номенклатура, съгласно приложение № 12;
в) процентното съдържание на прекурсорите, съдържащи се в сместа или в естествения продукт;"
в) в т. 4 и 5 думите "и втора" се заличават.
2. В ал. 2:
а) в т. 3 - 9 думите "и втора" се заличават;
б) в т. 11 думите "и втора" се заличават.
3. В ал. 3, т. 3 думите "и втора" се заличават.
4. Създава се ал. 5:
"(5) Заявителят следва да осигури достъп на компетентните органи до релевантна допълнителна информация и документи при поискване."
§ 8. В думите "в 3-месечен срок" се заменят с "в срок 60 работни дни".
§ 9. В се правят следните изменения и допълнения:
1. След думата "Лицензията" се добавя "съгласно приложение № 9".
2. В т. 3 и 4 думите "и втора" се заличават.
§ 10. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думите "една година" се заменят с "3 години".
2. В ал. 3 думите "в 3-месечен срок" се заменят с "в срок 30 работни дни".
3. Създава се ал. 4:
"(4) Притежателите на лицензии връщат в Министерството на икономиката и енергетиката лицензиите с изтекъл срок на валидност."
§ 11. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1 думите "В едномесечен срок" се заменят с "В срок 10 работни дни".
2. Създава се ал. 4:
"(4) Министърът на икономиката и енергетиката или упълномощен от него заместник-министър по предложение на комисията издава допълнение към издадената лицензия, което съдържа:
1. пореден номер и дата на издаване на допълнението;
2. пореден номер и дата на лицензията, към която се издава допълнението;
3. името, седалището и адреса на управление на лицензираното физическо или юридическо лице;
4. промените по ал. 1, т. 2."
§ 12. се изменя така:
"Чл. 18. Пускането на пазара, износът, вносът, реекспортът и транзитът на прекурсори от втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, както и износът, реекспортът и транзитът на прекурсори от трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП се извършват с удостоверение за регистрация, издадено от министъра на икономиката и енергетиката или от упълномощен от него заместник-министър по предложение на комисията."
§ 13. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1:
а) в т. 2 и 3 след думите "веществата от" се добавя "втора и";
б) точка 4 се изменя така:
"4. местонахождението, вида и предназначението на работните помещения, където се произвеждат, получават се като междинен продукт, преработват се, употребяват се в други производства и се съхраняват прекурсори от втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП; операторите, извършващи внос и износ на прекурсори от втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП и износ на прекурсори от трета категория, регистрират местонахождението, вида и предназначението на сградите и помещенията, които използват при извършване на тези дейности.";
в) точка 5 се отменя.
2. В ал. 2:
а) точка 1 се изменя така:
"1. нотариално заверено копие на документ за собственост, договор за наем или друг вид договор за работните помещения, където се произвеждат, получават се като междинен продукт, преработват се, употребяват се в други производства и се съхраняват прекурсори от втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП; нотариално заверено копие на документ за собственост, договор за наем или друг вид договор за сградите и помещенията, които се използват за извършване на дейностите, свързани с внос и с износ на прекурсори от втора категория и износ на прекурсори от трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП;"
б) точки 2 - 7 се отменят;
в) точка 8 се изменя така:
"8. оригинал или нотариално заверено копие от заповед на заявителя за определяне на лицето, което ръководи и носи отговорност за изпълнението на дейностите, предвидени в закона, с прекурсори от втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП."
§ 14. В думите "двумесечен срок" се заменят с "едномесечен срок".
§ 15. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 1, т. 5 и 6 след думите "веществата от" се добавя "втора и".
2. Алинея 2 се изменя така:
"(2) В отделно приложение, което е неразделна част от удостоверението за регистрация, се вписват местонахождението, видът и предназначението на работните помещения, в които се произвеждат, преработват, получават се като междинен продукт и се съхраняват веществата от втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП. В приложението се вписват и местонахождението, и видът на сградите и помещенията, които се използват за извършване на дейностите, свързани с внос и износ на прекурсори от втора категория и с износ на прекурсори от трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП."
§ 16. В думата "трета" се заменя с "втора", а думите "и смеси, в които те се съдържат, предназначени за износ" се заличават.
§ 17. В след думите "Допълненията към" думата "издадено" се заменя с "издадена лицензия и".
§ 18. Създава се глава трета "а":
"Глава трета "а"
Задължения за операторите и правомощия на контролните органи
Чл. 24а
(2) В случаите по ал. 1 операторът представя писмена декларация съгласно приложение № 10, даваща възможност на компетентните органи да се убедят, че пратката е напуснала страната износителка в съответствие с действащите национални разпоредби, приети по силата на чл. 12 от Конвенцията на ООН за борба срещу незаконния трафик на упойващи и психотропни вещества. Към писмената декларация операторът може да представи и разрешително за внос по чл. 35 или декларация за конкретната употреба на прекурсорите по чл. 53.
Чл. 24б
Чл. 24в
§ 19. се изменя така:
"Чл. 25. (1) Внос и износ на прекурсори от първа категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП могат да извършват само оператори, получили лицензия по чл. 35, ал. 1 ЗКНВП, издадена по реда на наредбата.
(2) Внос и износ на прекурсори от втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП могат да извършват само оператори, получили удостоверение за регистрация по чл. 35, ал. 2 ЗКНВП, издадено по реда на наредбата."
§ 20. се изменя така:
"Чл. 27. Директорът на Агенция "Митници" може да определи със заповед митническите учреждения, през които се извършва въвеждане или напускане на територията на Република България на прекурсорите от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП. Заповедта се обнародва в "Държавен вестник"."
§ 21. се изменя така:
"Чл. 28. Директорът на Агенция "Митници" може да определи със заповед митническите учреждения, в които се поставят под митнически режим или направление прекурсорите от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП. Заповедта се обнародва в "Държавен вестник"."
§ 22. се изменя така:
"Чл. 29. (1) Митническите органи допускат въвеждането и напускането през граничните митнически учреждения на прекурсори от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, както следва:
1. при въвеждане - след представяне на екземпляр № 3 от разрешителното за внос на прекурсори, издадено по реда на наредбата;
2. при напускане - след предоставяне на екземпляр № 2 от разрешителното за износ на прекурсори, издадено по реда на наредбата.
(2) За даване на допустимо митническо направление и поставяне под митнически режим на прекурсорите по ал. 1 се изисква, както следва:
1. за прекурсори от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП - представяне пред митническите органи на разрешително, издадено по реда на наредбата;
2. за прекурсори от трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, предназначени за внос, както и на прекурсори от трета категория, предназначени за износ в страните от приложение № 1 - представяне пред митническите органи на разрешително, издадено по реда на наредбата."
§ 23. се изменя така:
"Чл. 30. (1) Комисията издава разрешителни за внос и износ на прекурсори от първа категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП на лицата, получили лицензия за дейности по чл. 11.
(2) На основание на удостоверение за регистрация по чл. 18 комисията издава разрешителни за внос и износ на прекурсори от втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП.
(3) Комисията издава разрешителни за износ на прекурсори от трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, предназначени за страните от приложение № 1. Комисията издава разрешителни и за внос на прекурсори от трета категория, с изключение на смесите, съдържащи прекурсори от трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП.
(4) При изрично упълномощаване от комисията разрешителните се подписват от секретаря.
(5) Въз основа на решение на комисията нейният председател може да упълномощи секретаря на комисията да разрешава вноса и износа на вещества от трета категория.
(6) Разрешителните за внос и износ на прекурсори от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП се издават в срок 15 работни дни от датата на подаване на заявлението по чл. 35, ал. 3 или чл. 39, ал. 3.
(7) При установяване на непълноти и несъответствия или в случаите по чл. 40 срокът по ал. 6 започва да тече след отстраняване на непълнотите и несъответствията или след като комисията се е убедила в автентичността на разрешението за внос, издадено от компетентния орган на страната по вноса. Комисията може да поиска от компетентния орган на страната по вноса потвърждение на издаденото разрешение за внос."
§ 24. се изменя така:
"Чл. 32. (1) Срокът на действие на разрешителните за внос и износ е 6 месеца считано от датата на издаването им.
(2) Разрешителните за внос се издават в 4 екземпляра, номерирани от 1 до 4. Екземпляр № 1 се съхранява от комисията. Комисията изпраща екземпляр № 2 на компетентния орган в страната износителка. Екземпляр № 3 придружава прекурсорите от входния пункт на митническата територия на Република България до работните помещения на вносителя, откъдето той изпраща този екземпляр на комисията. Екземпляр № 4 се съхранява от вносителя.
(3) Разрешителните за износ се издават в 4 екземпляра, номерирани от 1 до 4. Екземпляр № 1 се съхранява от комисията. Екземпляри № 2 и 3 придружават прекурсорите и се представят в митническото учреждение, където се подава митническата декларация, и в митническото учреждение, където прекурсорите ще напуснат митническата територия на Република България. Митническите органи в изходното митническо учреждение връщат екземпляр № 2 на комисията. Екземпляр № 3 придружава прекурсорите до компетентния орган на страната вносителка. Екземпляр № 4 се съхранява от износителя.
(4) Разрешително за износ или внос не се издава за повече от два прекурсора."
§ 25. Създава се :
"Чл. 32а. (1) Разрешителните за износ и внос са формат А4 и се отпечатват на български език. Фонът е отпечатан с шарка - плетеница, която прави очевидна всяка фалшификация с механични или химични средства.
(2) Разрешителните за износ и внос се отпечатват в печатница, одобрена от комисията. Всеки екземпляр на разрешителните за износ и внос съдържа наименованието, седалището и адреса на управление на печатницата и текста "Печатницата е одобрена от Междуведомствената комисия за контрол на прекурсорите."
§ 26. В се изменя така:
"(2) При наличие на основателни причини за съмнение, че прекурсорите от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП са предназначени за незаконно производство на наркотични вещества или при неспазване на условията, при които е издадено разрешителното, комисията може да го отнеме или да прекрати временно неговото действие, като съобщава за това на митническите органи и на притежателя на разрешителното."
§ 27. В се правят следните изменения:
1. Алинея 3 се изменя така:
"(3) За издаване на разрешителни за внос лицата представят в Министерството на икономиката и енергетиката заявление, което съдържа:
1. имената, седалищата и адресите на управление на вносителя, износителя, всеки друг оператор, включен в импортната операция или доставка, както и на крайния получател;
2. наименованието на прекурсора така, както фигурира в приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, а когато се отнася за смес или естествен продукт - техните наименования и 8-цифровия код по Комбинираната номенклатура, както и наименованието на всеки прекурсор така, както фигурира в приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, който се съдържа в сместа или в естествения продукт;
3. количеството и теглото на прекурсора, а когато се отнася за смес или естествен продукт - количеството и теглото на сместа или на естествения продукт, а когато е налично - и процентното съдържание на всеки прекурсор, съдържащ се в тях;
4. подробности относно транспортирането, като: начин на транспортиране и вид на транспортните средства, очаквана дата и място на доставка, когато тази информация е налична при подаване на заявлението;
5. номера на лицензията по чл. 11 или номера на удостоверението за регистрация по чл. 18."
2. Алинея 7 се изменя така:
"(7) В случаите, когато информацията относно начина на транспортиране и вида на транспортните средства не е представена при подаване на заявлението, комисията отразява в разрешението за внос, че операторът е длъжен да представи тази информация в митническо учреждение, където се извършва митническото оформяне на прекурсорите."
§ 28. Създават се чл. 35а и 35б:
". (1) Разрешението за внос се представя в митническото учреждение, където прекурсорите ще влязат в митническата територия на Република България, а в случаите, когато се подава митническа декларация - и в митническото учреждение, където се извършва митническото оформяне на прекурсорите.
(2) Митническите органи в митническото учреждение, където се извършва митническото оформяне на прекурсорите, следва да нанесат в разрешението за внос липсващата информация по чл. 35, ал. 7 и да поставят печат на предвиденото за тази цел място.
Чл. 35б
§ 29. се изменя така:
"Чл. 38. Комисията може да откаже издаването на разрешително за внос, когато:
1. информацията в подаденото заявление съгласно чл. 35, ал. 3 е непълна;
2. съществуват основателни причини за съмнение, че информацията в подаденото заявление съгласно чл. 35, ал. 3 е грешна или неточна;
3. съществуват основателни причини за съмнение, че прекурсорите са предназначени за незаконно производство на наркотични вещества."
§ 30. В се правят следните изменения:
1. Алинея 3 се изменя така:
"(3) За издаване на разрешителни за износ операторите представят в Министерството на икономиката и енергетиката заявление, което съдържа:
1. имената, седалищата и адресите на управление на износителя, вносителя, всеки друг оператор, включен в експортната операция или доставка, както и на крайния получател;
2. наименованието на прекурсора така, както фигурира в приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, а когато се отнася за смес или естествен продукт - техните наименования и 8-цифровия код по Комбинираната номенклатура, както и наименованието на всеки прекурсор така, както фигурира в приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, който се съдържа в сместа или в естествения продукт;
3. количеството и теглото на прекурсора, а когато се отнася за смес или естествен продукт - количеството и теглото на сместа или естествения продукт, а когато е налично - и процентното съдържание на всеки прекурсор, съдържащ се в тях;
4. подробности относно транспортирането, като: очаквана дата на експедиция; начин на транспортиране; име на митническото учреждение, където се извършва митническото оформяне на прекурсорите, и когато тази информация е налична на този етап - вид на транспортните средства; маршрут; митническо учреждение, където прекурсорите ще напуснат митническата територия на Република България, и очакван пункт на влизане в страната по вноса;
5. в случаите по чл. 40 - копие от разрешителното за внос, издадено в страната на дестинация;
6. номера на лицензията по чл. 11 или номера на удостоверението за регистрация по чл. 18."
2. Алинея 6 се изменя така:
"(6) В случаите, когато информацията относно маршрута и вида на транспортните средства не е представена при подаване на заявлението, комисията отразява в разрешението за износ, че операторът е длъжен да представи тази информация в митническо учреждение, където прекурсорите ще напуснат митническата територия на Република България. Операторът е длъжен да представи информацията преди физическото напускане на стоката на митническата територия на Република България. В тези случаи разрешението за износ се счита за валидно след попълването на всички реквизити, съдържащи се в него, и подпечатването му от митническите органи."
§ 31. Създават се чл. 39а - 39г:
". (1) Разрешението за износ се представя в митническото учреждение, където прекурсорите ще напуснат митническата територия на Република България, а в случаите, когато се подава митническа декларация - и в митническото учреждение, където се извършва митническото оформяне на прекурсорите.
(2) Митническите органи в митническото учреждение, където стоките ще напуснат митническата територия на Република България, следва да нанесат в разрешението за износ липсващата информация по чл. 39, ал. 6 и да поставят печат на предвиденото за тази цел място.
Чл. 39б
Чл. 39в
(2) Разрешителни за износ по опростена процедура могат да се издават в следните случаи:
1. когато по време на предишен износ операторът е доказал способността си да изпълнява всички задължения, свързани с този износ, и не е извършил никакви нарушения срещу релевантното законодателство;
2. когато компетентният орган може да се убеди в законосъобразността на тези операции на износ.
(3) Разрешителните за износ по опростена процедура се издават при поискване от страна на заинтересувания оператор в случаи на чест износ на един прекурсор, който се осъществява от един и същ износител, за един и същ вносител, в една и съща страна на дестинация, за конкретен период, обхващащ 6 или 12 месеца.
(4) За издаване на разрешителни за износ по опростена процедура операторите представят в Министерството на икономиката и енергетиката заявление, което съдържа:
1. имената и адресите на износителя, вносителя и крайния получател;
2. наименованието на прекурсора така, както фигурира в приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, а когато се отнася за смес или за естествен продукт - техните наименования и код по Комбинираната номенклатура, както и наименованието на всеки прекурсор така, както фигурира в приложение № 4, който се съдържа в сместа или в естествения продукт;
3. максималното количество на прекурсора, предназначен за износ;
4. предвидения конкретен период за извършване на износните операции.
(5) Разрешителните за износ по опростена процедура се издават в срок 15 работни дни от датата на подаване на заявлението по чл. 39в, ал. 4.
(6) При установяване на непълноти и несъответствия срокът по ал. 5 започва да тече след отстраняване на непълнотите и несъответствията.
Чл. 39г
(2) Операторът вписва номера и датата на разрешителното за износ и думите "Разрешително за износ по опростена процедура" върху митническата декларация за всяка експортна операция.
(3) Когато митническото учреждение, където прекурсорът ще напусне митническата територия на Република България, е различно от митническото учреждение, където се подава митническата декларация, операторът вписва информацията по ал. 2 върху документите, придружаващи износната пратка.
(4) Износителят връща екземпляр № 2 на комисията най-късно 10 работни дни след изтичането на срока на валидност на разрешителното за износ, издадено по опростена процедура."
§ 32. се изменя така:
"Чл. 41. (1) Преди разрешаване на износ комисията изпраща предварително уведомяване за износ съгласно приложение № 11:
1. до компетентните органи на страните на дестинация за всяка пратка прекурсори от първа категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП;
2. до компетентните органи на страните на дестинация, посочени в приложение № 1 за износ на прекурсори от втора и трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП; страните, които са поискали да получават предварително уведомяване за износ в съответствие чл. 12, т. 10 от Конвенцията на ООН за борба срещу незаконния трафик на упойващи и психотропни вещества от 1988 г., са включени в приложение № 1.
(2) В предварителното уведомяване за износ комисията предоставя информацията по чл. 39, ал. 3.
(3) Комисията изисква от компетентния орган от страната на дестинация да пази информацията, получена във връзка с всяка търговска сделка, както и служебната, професионалната и търговската тайна или всеки търговски процес, отнесен към нея.
(4) В случай че в срок 15 работни дни компетентният орган от страната на дестинация не отговори, няма възражения или не даде съвет, който да посочва, че тази износна операция може да е предназначена за незаконно производство на наркотични вещества, комисията може да разреши износната операция."
§ 33. Създава се :
"Чл. 41а. (1) В случаите, когато комисията издава по опростена процедура разрешително за износ, тя може да изпрати предварително уведомяване за износ по опростена процедура, обхващащо няколко експортни операции, извършени в конкретен период, обхващащ 6 или 12 месеца.
(2) Комисията изпраща в предварителното уведомяване за износ обобщена информация по чл. 39, ал. 3, като посочва, че тази информация обхваща няколко експортни операции, извършени в конкретен период, обхващащ 6 или 12 месеца.
(3) Предварително уведомяване за износ по опростена процедура се извършва във формата, съгласно приложение № 11."
§ 34. се изменя така:
"Чл. 42. Комисията може да откаже издаването на разрешително за износ, когато:
1. информацията в подаденото заявление съгласно чл. 39, ал. 3 е непълна;
2. съществуват основателни причини за съмнение, че информацията в подаденото заявление съгласно чл. 39, ал. 3 е грешна или неточна;
3. в случаите, когато е установено, че вносът на прекурсори не е разрешен от компетентните власти на страната на дестинация;
4. съществуват основателни причини за съмнение, че прекурсорите са предназначени за незаконно производство на наркотични вещества."
§ 35. В се правят следните изменения и допълнения:
1. В ал. 2 думите "както и на смес, в която се съдържат вещества от първа и втора категория на приложение № 4" се заличават.
2. В ал. 3 след думите "да откаже" се поставя запетая и се добавя "да прекрати временно неговото действие".
§ 36. В се изменя така:
"(1) Директорът на Агенция "Митници" може да определи със заповед митническите учреждения, през които се извършва въвеждане или напускане на транзитираните през Република България прекурсори от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП. Заповедта се обнародва в "Държавен вестник"."
§ 37. В се изменят така:
"(1) Всички оператори, получили лицензия и/или удостоверение за регистрация за внос, износ, реекспорт и транзит на прекурсори от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, са длъжни да документират всяка операция, свързана с тези дейности.
(2) Всички оператори, получили лицензия и/или удостоверение за регистрация за пускане на пазара на прекурсори от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, са длъжни да документират всяка операция, свързана с тези дейности.
(3) От задължението по ал. 2 се освобождават оператори, получили удостоверение за регистрация, които пускат на пазара прекурсори от втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП в количества до посочените в приложение № 7 за една календарна година."
§ 38. В се изменят така:
"(1) Регистърът по чл. 48, ал. 4 съдържа:
1. наименованието на прекурсорите съгласно приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП;
2. количеството и теглото на прекурсорите от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП;
3. наименованието, количеството и теглото на сместа или естествения продукт, както и наименованието, количеството и теглото или процентното съдържание на всеки прекурсор, който се съдържа в сместа или в естествения продукт; наименованията на прекурсорите, съдържащи се в сместа или в естествения продукт, се изписват съгласно приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП;
4. наименованието, седалището и адреса на управление на износител, вносител, краен получател, продавач, доставчик, купувач и лицето, включено в дейности на посредник.
(2) Оператори, които произвеждат, преработват или употребяват прекурсори от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, трябва да вписват в регистъра производствената операция, наименованието и количеството на всеки използван прекурсор и получен продукт, както и загубите, получени в процеса на тези операции. В случаите на документиране на операция със смес или естествен продукт в регистъра се вписват и наименованията, както и процентното съдържание на прекурсорите, съдържащи се в сместа или в естествения продукт."
§ 39. В се правят следните изменения:
1. Алинеи 1, 2 и 3 се изменят така:
"(1) Търговските, митническите, транспортните, административните и други документи, свързани с товара, при внос, износ, реекспорт, транзит и свързаните с тях дейности на посредник с прекурсори от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП трябва да съдържат информацията по чл. 49, ал. 1. След наименованието на прекурсорите съгласно приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП се поставя надписът "Прекурсори на наркотични вещества".
(2) Информацията по чл. 49, ал. 1 трябва да съдържат и търговските, транспортните, административните и други документи, свързани с товара, при пускане на пазара на прекурсори от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП.
(3) От задължението по ал. 2 се освобождават оператори, получили удостоверение за регистрация, които пускат на пазара прекурсори от втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП в количества до посочените в приложение № 7 за една календарна година."
2. Алинея 5 се изменя така:
"(5) Документите по ал. 1, 2 и 4 се съхраняват за срок 3 години от края на календарната година, в която е била извършена операцията. Документите трябва да бъдат съхранявани на електронен или на хартиен носител по такъв начин, че да са лесно достъпни за инспекция от контролните органи при поискване. Документите могат да бъдат представяни на контролните органи под формата на екранно изображение на документите или по друг начин, при условие че данните са четими, съвпадат по вид и съдържание с оригиналната документация, достъпни са по всяко време и могат да бъдат анализирани автоматично."
§ 40. В се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
"(1) Операторите са длъжни да уведомяват незабавно комисията за всички обстоятелства, свързани с необичайни поръчки или сделки с прекурсори от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, пораждащи съмнение, че прекурсорите могат да бъдат отклонени за незаконно производство на наркотични вещества."
2. Алинея 2 се отменя.
§ 41. се изменя така:
"Чл. 52. Операторите поставят върху всеки съд или опаковка, съдържащи прекурсори, етикети, посочващи наименованието на прекурсорите, съгласно приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, или в случай на смес или естествен продукт - наименованието на сместа или естествения продукт и наименованието на всеки прекурсор, съгласно приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, съдържащ се в сместа или в естествения продукт. Операторите могат в допълнение да прикрепят техни обичайни етикети."
§ 42. В се правят следните изменения и допълнения:
1. Създава се нова ал. 2:
"(2) От задължението по ал. 1 се освобождават оператори, получили удостоверение за регистрация, които пускат на пазара прекурсори от втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП в количества до посочените в приложение № 7 за една календарна година."
2. Алинеи 2, 3 и 4 стават съответно ал. 3, 4 и 5.
§ 43. Създава се :
"Чл. 53а. Операторите са длъжни да уведомяват доставчиците си на прекурсори от втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП за изпълнението на задълженията си по чл. 50, ал. 2 и 3, чл. 53, ал. 1 и 2, както и по чл. 35, ал. 2 и 6 и чл. 36, ал. 2 и 3 ЗКНВП."
§ 44. се изменя така:
"Чл. 54. (1) Операторите, които пускат на пазара прекурсори от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, са длъжни да предоставят на комисията обобщена информация съгласно приложение № 8 за всяко използвано или доставено количество прекурсор.
(2) Операторите, които пускат на пазара прекурсори от трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, предоставят на комисията информацията по ал. 2 при поискване.
(3) Операторите, притежаващи лицензия и/или удостоверение за регистрация, които внасят и/или изнасят прекурсори от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, са длъжни да предоставят на комисията обобщена информация, която съдържа:
1. изнесените годишни количества прекурсори, страните вносителки, номерата и датите на издаване на разрешителните за износ;
2. внесените годишни количества прекурсори от първа категория; всички случаи, в които прекурсори от втора категория са поставени под временна процедура, различна от транзит, или са освободени за свободно разпространение; страни износителки, номерата и датите на издаване на разрешителните за внос;
3. всички дейности на посредник с прекурсори от първа и втора категория; страните, където се осъществяват тези дейности; номерата и датите на издаване на разрешителните за износ или внос; операторите предоставят на комисията допълнителна информация при поискване.
(4) Информацията по ал. 1 и 3 се представя на комисията веднъж годишно до 15 февруари следващата календарна година. Операторите информират комисията и в случаите, когато не са осъществили пускане на пазара, внос или износ на прекурсори."
§ 45. Създава се допълнителна разпоредба:
"ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА
§ 1.
1. "Невписан прекурсор" е всяко вещество, което, въпреки че не е включено в приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, е идентифицирано като използвано за незаконно производство на наркотични вещества.
2. "Дейности на посредник" означава всяка дейност, свързана с покупка и продажба, или доставка на прекурсори, извършвана от физически или юридически лица, с цел постигане на споразумение между две страни или като действат от името на една от страните, без да придобиват тези прекурсори или да контролират извършването на такава сделка. Тази дефиниция включва и всяка дейност, извършвана от физическо или юридическо лице, включваща покупка и продажба или доставка на прекурсори, без тези прекурсори да се въвеждат в митническата територия на Република България.
3. "Износител" означава физическо или юридическо лице, главно отговорно за дейностите, свързани с износа на прекурсори на наркотични вещества по силата на икономическо и правно отношение с получателя на стоката, и който подава митническата декларация или от чието име се подава митническата декларация, когато такава декларация се изисква.
4. "Вносител" означава физическо или юридическо лице, главно отговорно за дейностите, свързани с вноса на прекурсори на наркотични вещества по силата на икономическо и правно отношение с изпращача на стоката, и който подава митническата декларация или от чието име се подава митническата декларация.
5. "Краен получател" означава всяко физическо или юридическо лице, до което се доставят прекурсори на наркотични вещества, като това лице може да е различно от крайния потребител.
6. "Международен съвет за контрол на наркотиците" е Съветът, създаден с Единната конвенция за наркотични вещества от 1961 г., изменена с Протокол от 1972 г.
7. "Работни помещения" означава сградите и помещенията заедно с прилежащата към тях земя, където операторите извършват дейности с прекурсори на наркотични вещества."
§ 46. Навсякъде в наредбата:
1. думите "веществата от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, както и на смеси, в които се съдържат", "веществата от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП и със смесите, в които те се съдържат" се заменят с "прекурсорите от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП";
2. думите "вещества/веществата от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, както и на смеси, в които те се съдържат" се заменят с "прекурсори/прекурсорите от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП";
3. думите "вещества от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, както и със смеси, в които те се съдържат", "вещества от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП или смеси, в които те се съдържат" се заменят с "прекурсори от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП";
4. думите "вещества/веществата от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП", "вещество от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП" се заменят съответно с "прекурсори/прекурсорите от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП" и "прекурсор от приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП";
5. думите "вещества/веществата от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП", "вещества от първа и втора категория на приложение № 4" се заменят съответно с "прекурсори/прекурсорите от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП" и "прекурсори от първа и втора категория на приложение № 4";
6. думите "вещества от трета категория на приложение № 4", "вещества от трета категория" се заменят с "прекурсори от трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП";
7. думите "веществата от трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП" се заменят с "прекурсорите от трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП";
8. думите "веществата от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, както и със смесите, в които те се съдържат", "веществата от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП и на смесите, в които те се съдържат", "веществата от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, както и смеси, в които те се съдържат", "веществата от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП и смесите, в които те се съдържат" се заменят с "прекурсорите от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП";
9. думите "вещества/веществата от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП и на смеси, в които те се съдържат" се заменят с "прекурсори/прекурсорите от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП";
10. думите "вещества от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП и смеси, в които те се съдържат", "вещества от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП и със смеси, в които те се съдържат", "вещества от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, както и на смеси, в които те се съдържат", "вещества от първа и втора категория и смеси, в които те се съдържат" се заменят с "прекурсори от първа и втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП";
11. думите "веществата от втора и трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП и със смеси, в които те се съдържат", "веществата от втора и трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП и на смесите, в които те се съдържат", "веществата от втора и трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП и със смесите, в които се съдържат", "веществата от втора и трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, както и на смесите, в които се съдържат" се заменят с "прекурсорите от втора и трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП";
12. думите "вещества от втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП" се заменят с "прекурсори от втора категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП";
13. думите "веществата от трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, както и на смесите, в които те се съдържат" се заменят с "прекурсорите от трета категория на приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП";
14. думите "сградите и помещенията" се заменят с "работните помещения".
§ 47. се изменя така:
"Приложение № 1 към чл. 29, ал. 2
I.
Array
(1) Солите на тези прекурсори, когато съществуването на такива соли е възможно."
§ 48. се изменя така:
"Приложение № 2 към чл. 31 и чл. 35, ал. 4, т. 1
Array
Инструкция за попълване на разрешителното за внос:
1. Разрешителното се попълва на български език, а когато се попълва на ръка, попълването се извършва с мастило с главни букви.
2. Полета 1, 4, 6, 8, и 11 до 16 се попълват от заявителя в момента на подаване на заявлението, а информацията, изисквана в полета 7, 9, 10 и 15, може да се представи най-късно до въвеждането на стоките на митническата територия на Република България.
3. Полета 1 и 4: Попълват се пълните имена и адреси (телефон, факс, e-mail, когато са известни).
4. Поле 6: Попълват се пълните имена и адреси (телефон, факс, e-mail, когато са известни) на всеки друг оператор, ангажиран с импортната операция, като превозвач, посредници, митнически агент.
5. Поле 8: Попълва се пълното име и адрес на крайния получател. Крайният получател може да е идентичен с вносителя.
6. Поле 7: Попълва се пълното име и адрес (телефон, факс, e-mail, когато са известни) на компетентния орган на страната извън Република България.
7. Поле 9: Посочва се пристанището, летището или граничният пункт.
8. Поле 10: Посочват се всички използвани транспортни средства (например камион, самолет, влак и т.н.).
9. Полета 11a и 11б: Посочва се наименованието на прекурсора, така както е дадено в приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, или в случай на смес или естествен продукт-наименованието и 8-цифровият код по Комбинираната номенклатура на сместа или естествения продукт.
10. Полета 11a и 11б: Идентифицират се точно пакетите и прекурсорите (например 2 метални кутии, всяка по 5 литра). В случай на смес, естествен продукт или препарат се посочва съответното търговско име.
11. Полета 12a и 12б: Нанася се 8-цифровият код по Комбинираната номенклатура на прекурсора, така както е даден в приложение № 12 към наредбата.
12. Поле 16: Посочва се с главни букви името на заявителя или, където е уместно, на упълномощения представител, който подписва заявлението.
- Подписът от заявителя или на упълномощения представител сочи, че заинтересуваното лице декларира, че всички подробности върху заявлението са правилно и пълно отразени. Без да има влияние върху евентуалното прилагане на наказателни разпоредби, тази декларация е еквивалентна на поемането на отговорност по действащите разпоредби в Република България относно:
а) точността на информацията, дадена в декларацията;
б) автентичността на приложените документи;
в) спазването на всички други задължения.
Винаги когато се издава лицензия чрез компютризирана процедура, лицензията не съдържа подписа на заявителя в това поле, ако заявлението в това си качество съдържа такъв подпис."
§ 49. се изменя така:
"Приложение № 3 към чл. 31
Array
(*) Освен ако се използва опростена процедура за разрешаване на износ
Array
Инструкция за попълване на разрешителното за износ:
I.
1. Разрешителното се попълва на български език, а когато се попълва на ръка, попълването се извършва с мастило с главни букви.
2. Полета 1, 3, 5, 7, 9 до 19 се попълват от заявителя в момента на подаване на заявлението, а информацията, изисквана в полета 7, 8 и 10 до 13 и 18, може да се представи по-късно, ако не е известна в момента на подаване на заявлението. В този случай информацията за поле 18 се допълва най-късно, когато се изготвя декларацията за износ, а допълнителната информация за полета 7, 8, 10 до 13 се предоставя на митническите органи на изходния пункт на митническата територия на Република България най-късно до физическото отпътуване на стоките.
3. Полета 1, 5, 7 и 9: Попълват се пълните имена и адреси (телефон, факс, e-mail, когато са известни).
4. Поле 5: Вписва се референтният номер на разрешителното за внос на вносителя от страната извън Република България (например "писмо без възражение", разрешение за внос, друго становище на страната на дестинация извън Република България), където е уместно.
5. Поле 7: Попълва се пълното име и адресът (телефон, факс, e-mail, когато са известни) на всеки друг оператор, ангажиран с експортната операция, например: превозвачи, посредници, митнически агенти.
6. Поле 9: Попълва се пълното име и адресът (телефон, факс, e-mail, когато са известни) на лицето или фирмата, на което се доставят стоките в страната на дестинация (не е задължително да е крайният получател).
7. Поле 10: Посочва се името на пристанището, летището или граничният пункт, където е уместно.
8. Поле 11: Посочва се името на страната, пристанището, летището или граничният пункт, където е уместно.
9. Поле 12: Посочват се всички използвани транспортни средства (например камион, самолет, влак и т.н.). Когато разрешително за износ обхваща няколко експортни операции, това поле не се попълва.
10. Поле 13: Дават се по възможност най-пълни подробности за маршрута, който ще се следва.
11. Полета 14a и 14б: Посочва се наименованието на прекурсора, така както е дадено в приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП, или в случай на смес или естествен продукт - наименованието и 8-цифровият код по Комбинираната номенклатура на сместа или естествения продукт.
12. Полета 14a и 14б: Идентифицират се точно пакетите и прекурсорите (например 2 метални кутии, всяка по 5 литра). В случай на смес, естествен продукт или препарат се посочва съответното търговско име.
13. Полета 15a и 15б: Нанася се 8-цифровият код по Комбинираната номенклатура на прекурсора, така както е даден в приложение № 12 към наредбата.
14. Поле 19:
- Посочва се с главни букви името на заявителя или, където е уместно, на упълномощения представител, който подписва заявлението.
- Подписът от заявителя или на упълномощения представител сочи, че заинтересуваното лице декларира, че всички подробности върху заявлението са правилно и пълно отразени. Без да има влияние върху евентуалното прилагане на наказателни разпоредби, тази декларация е еквивалентна на поемането на отговорност по действащите разпоредби в Република България относно:
а) точността на информацията, дадена в декларацията;
б) автентичността на приложените документи;
в) спазването на всички задължения, присъщи за износа на прекурсори, вписани в приложение № 4 към чл. 3, ал. 2 ЗКНВП;
- Винаги, когато се издава разрешително чрез компютризирана процедура, разрешителното не съдържа подписа на заявителя в това поле, ако заявлението в това си качество съдържа такъв подпис.
II. (Опростена процедура за разрешаване на износ)
1. В случай на опростена процедура за разрешаване на износ полета 7 - 13 и 18 не се попълват.
2. Върху обратната страна на екземпляр № 2 полета 24 - 27 трябва да се попълнят за всяка експортна операция.
3. Поле 23: Посочва се максималното разрешено количество и нето тегло.
Колона 24: Посочва се наличното количество в част 1, а количеството на частичната експортна пратка - в част 2.
Колона 25: Посочва се словом количеството на частичната експортна пратка.
Поле 26: Номер и дата на митническата декларация."
§ 50. се изменя така:
"Приложение № 7 към чл. 48, ал. 3 и чл. 50, ал. 3
Прекурсор Количество
Оцетен анхидрид 100 л
Калиев перманганат 100 кг
Антранилова киселина и нейните соли 1 кг
Фенилоцетна киселина и нейните соли 1 кг
Пиперидин и неговите соли 0,5 кг
   
"
§ 51. Създава се :
"Приложение № 9 към чл. 14
Array
§ 52. Създава се :
"Приложение № 10 към чл. 24а, ал. 2
Array
§ 53. Създава се :
"Приложение № 11 към чл. 41, ал. 1
Array
"
§ 54. Създава се :
"Приложение № 12 към чл. 12, ал. 1
КАТЕГОРИЯ 1
Прекурсор КН* обозначение КН код ** CAS № ***
  (ако е различно)    
1-фенил- Фенилацетон 2914 31 00 103-79-7
2-пропанон      
N-ацетилан- 2-ацетамидо- 2924 23 00 89-52-1
транилова бензоена киселина    
киселина      
Изосафрол   2932 91 00 120-58-1
(cis+trans)      
3,4-метилен- 1-(1,3-Бензодиок- 2932 92 00 4676-39-5
диоксифенил- сол-5-ил)-    
2-пропанон 2-пропанон    
Пиперонал   2932 93 00 120-57-0
Сафрол   2932 94 00 94-59-7
Ефедрин   2939 41 00 299-42-3
Псевдоефедрин   2939 42 00 90-82-4
Норефедрин ex   2939 49 00 14838-15-4
Ергометрин   2939 61 00 60-79-7
Ерготамин   2939 62 00 113-15-5
Лизергинова   2939 63 00 82-58-6
киселина      
       
Стереоизомерните форми на веществата, изброени в тази категория, с изключение на катина****, когато съществуването на такива форми е възможно.
Солите на веществата, изброени в тази категория, когато съществуването на такива соли е възможно, с изключение на солите на катина.
КАТЕГОРИЯ 2
Прекурсор КН* обозначение КН код ** CAS № ***
  (ако е различно)    
Оцетен   2915 24 00 108-24-7
анхидрид      
Фенилоцетна   2916 34 00 103-82-2
киселина      
Антранилова   2922 43 00 118-92-3
киселина      
Пиперидин   2933 32 00 110-89-4
Калиев   2841 61 00 7722-64-7
перманганат      
       
Солите на веществата, изброени в тази категория, когато съществуването на такива соли е възможно.
КАТЕГОРИЯ 3
Прекурсор КН* обозначение КН код ** CAS № ***
  (ако е различно)    
Солна киселина Хлороводород 2806 10 00 7647-01-0
Сярна киселина   2807 00 10 7664-93-9
Толуол   2902 30 00 108-88-3
Етилов етер Диетилов етер 2909 11 00 60-29-7
Ацетон   2914 11 00 67-64-1
Метилетилкетон Бутанон 2914 12 00 78-93-3
       
Солите на веществата, изброени в тази категория, когато съществуването на такива соли е възможно, с изключение на солите на солната и сярната киселина.
* Комбинираната номенклатура.
** Код по Комбинираната номенклатура.
*** CAS № е "Chemical abstracts service registry number", който е уникален цифров идентификатор, специфичен за всяко вещество и неговата структура. CAS № е специфичен за всеки изомер. CAS №-та за солите на веществата, изброени по-горе, са различни от дадените.
***** Наричан още (+)-норпсевдоефедрин, КН код 2939 43 00, CAS № 492-39-7."
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив