ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ

В сила от 31.08.2008 г.,
Приет с ПМС № 216 от 02.09.2008 г.
Обн. ДВ. бр. от 12 Септември 2008г.,
изм. ДВ. бр. от 24 Ноември 2009г.,
изм. ДВ. бр. от 19 Януари 2010г.,
изм. ДВ. бр. от 8 Ноември 2013г.,
изм. ДВ. бр. от 12 Декември 2014г.

Глава първа.

ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С правилника се уреждат:
1. условията, редът и сроковете за изготвяне, съгласуване, приемане, актуализиране и изпълнение на Националната стратегия за регионално развитие, на регионалните планове за развитие, на областните стратегии за развитие и на общинските планове за развитие;
2. организацията и дейността на регионалния съвет за развитие и на областния съвет за развитие;
3. наблюдението на изпълнението на регионалните планове за развитие и на общинските планове за развитие, както и минималните изисквания за квалификация на експертите, участващи в извършването на оценки по смисъла на .
Чл. 2. Планирането, програмирането, управлението, ресурсното осигуряване, наблюдението, контролът и оценката на изпълнението на стратегиите, плановете и програмите за провеждане на държавната политика за регионално развитие се основават на следните принципи:
1. единен подход за планиране и програмиране;
2. концентрация на ресурсите;
3. допълване на финансирането от национални публични източници при съвместно финансиране с ресурси от частни източници и от международни финансови институции;
4. междуведомствена координация на дейността на компетентните органи в процеса на планирането, програмирането, ресурсното осигуряване, реализацията, наблюдението и оценката;
5. съгласуваност с другите структуроопределящи политики, инструменти и действия на международно, национално, регионално и местно равнище;
6. партньорство, публичност и прозрачност на всички нива при осъществяване на планирането, програмирането, финансирането, наблюдението и оценката.
Чл. 3. (1) Стратегиите, плановете и програмите за регионално и местно развитие, както и документите и действията на държавните органи и на органите на местното самоуправление, свързани с тяхното изработване, одобряване, приемане, актуализиране, изпълнение, наблюдение и оценка, са официална обществена информация.
(2) Държавните органи и органите на местното самоуправление информират своевременно и по подходящ начин обществеността за характера и същността на документите и действията, свързани с изработването, одобряването, приемането, актуализирането, изпълнението, наблюдението и оценката на стратегиите, плановете и програмите за регионално и местно развитие, за необходимостта, потенциалните ползи и за последиците от тях, както и за постигнатите резултати.
Чл. 4. Ефективното и ефикасното управление на регионалното развитие и осигуряването на информация, публичност и прозрачност на всички нива при осъществяване на планирането, финансирането, наблюдението и оценката на регионалното развитие се осъществяват чрез изграждане, поддържане и опериране на единна информационна система за управление на регионалното развитие.

Глава втора.

ИЗГОТВЯНЕ, СЪГЛАСУВАНЕ, ПРИЕМАНЕ, АКТУАЛИЗИРАНЕ И ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СТРАТЕГИИТЕ И ПЛАНОВЕТЕ ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ

Раздел I.

Общи положения

Чл. 5. (1) Стратегиите и плановете за регионално и местно развитие обхващат:
1. Националната стратегия за регионално развитие;
2. регионалните планове за развитие;
3. областните стратегии за развитие;
4. общинските планове за развитие.
(2) Документите по ал. 1 се разработват, приемат, актуализират и изпълняват на съответните нива във взаимодействие и съгласувано с предвижданията на Националната комплексна устройствена схема, районните устройствени схеми, специализираните устройствени схеми и общите устройствени планове.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 102 от 2014 г., в сила от 12.12.2014 г.) Министърът на регионалното развитие и благоустройството дава методически указания на органите, участващи в разработването и прилагането на документите по ал. 1.

Раздел II.

Национална стратегия за регионално развитие

Раздел III.

Регионален план за развитие

Раздел IV.

Областна стратегия за развитие

Раздел V.

Общински план за развитие

Глава трета.

УПРАВЛЕНИЕ НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ

Раздел I.

Организация и дейност на регионалния съвет за развитие

Раздел II.

Организация и дейност на областния съвет за развитие

Глава четвърта.

НАБЛЮДЕНИЕ И ОЦЕНКА НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ

Раздел I.

Общи положения

Раздел II.

Наблюдение на изпълнението на регионалния план за развитие

Раздел III.

Наблюдение на изпълнението на общинския план за развитие

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Правилникът се приема на основание от преходните и заключителните разпоредби на Закона за регионалното развитие.
§ 2. В срок два месеца от влизането в сила на правилника областните управители свикват областните съвети за развитие на заседание за определяне представителите на общините в регионалните съвети за развитие.
§ 3. В срок три месеца от влизането в сила на правилника министърът на регионалното развитие и благоустройството свиква първото заседание на регионалните съвети за развитие.
§ 4. (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 102 от 2014 г., в сила от 12.12.2014 г.) Изпълнението на правилника се възлага на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Заключителни разпоредби

КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 268 ОТ 12 НОЕМВРИ 2009 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА, ЕНЕРГЕТИКАТА И ТУРИЗМА

(ОБН. - ДВ, БР. 93 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 24.11.2009 Г., ПОПР. - ДВ, БР. 95 ОТ 2009 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 4 ОТ 2012 Г.)
§ 94. (Попр. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., отм. с . на ВАС в частта "с изключение на § 93, т. 1, която влиза в сила от 01.11.2009 г." - ДВ, бр. 4 от 2012 г.) влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".
(ОБН. - ДВ, БР. 97 ОТ 2013 Г.)
§ 2. Навсякъде думите "министърът на регионалното развитие и благоустройството", "министъра на регионалното развитие и благоустройството" и "Министерството на регионалното развитие и благоустройството" се заменят съответно с "министърът на регионалното развитие", "министъра на регионалното развитие" и "Министерството на регионалното развитие".

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 388 ОТ 10 ДЕКЕМВРИ 2014 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО

(ОБН. - ДВ, БР. 102 ОТ 2014 Г., В СИЛА ОТ 12.12.2014 Г.)
§ 17. В Правилника за прилагане на Закона за регионалното развитие, приет с Постановление № 216 на Министерския съвет от 2008 г. (обн., ДВ, бр. 80 от 2008 г.; изм. и доп., бр. 93 от 2009 г., бр. 5 от 2010 г. и бр. 97 от 2013 г.), навсякъде думите "министърът на регионалното развитие", "министъра на регионалното развитие" и "Министерството на регионалното развитие" се заменят съответно с "министърът на регионалното развитие и благоустройството", "министъра на регионалното развитие и благоустройството" и "Министерството на регионалното развитие и благоустройството".
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
§ 21. влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник."
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив