Спогодба между правителството на Република България и правителството на Руската Федерация за сътрудничество и взаимопомощ в митническата дейност

МС

Държавен вестник брой: 100

Година: 2002

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 03.12.2003

Правителството на Република България и правителството на Руската федерация, наричани по нататък "страни" по спогодбата:
като изхождат от това, че нарушаването на митническите закони накърнява икономическите, данъчните, социалните и търговските интереси на страните им;
като отчитат важността от осигуряване на точно изчисляване на митата, данъците и другите сборове, дължими при внос или износ на стоки, а също така надлежното изпълнение на условията за забрана, ограничение и контрол;
като считат, че борбата с митническите нарушения може да стане по-ефикасна благодарение на сътрудничеството между митническите служби;
като отчитат съществуващите дружески отношения между двете страни;
като желаят да задълбочат и разширят сътрудничеството между страните;
като взимат под внимание Препоръката на Съвета за митническо сътрудничество за взаимно административно съдействие от 5 декември 1953 г.;
се съгласиха за следното:

Член 1
Определение на термините

За целите на тази спогодба:
"митнически закони" това са законите и нормативните актове, които касаят вноса, износа и транзита на стоки или други митнически процедури, отнасящи се или до митата, данъците, или до другите данъци и сборове, събирани от митническите служби, или до мерките за забрана, ограничение и контрол;
"митнически служби" това са в Република България - Главно управление "Митници" при Министерството на финансите; в Руската федерация - Държавния митнически комитет на Руската федерация;
"запитваща служба" това е митническата служба, която прави запитване за оказване на съдействие по митническите въпроси;
"запитвана служба" това е митническата служба, която получава запитване за оказване на съдействие по митническите въпроси;
"нарушение" това е всяко нарушаване на митническите закони, както и всеки опит за нарушаване на тези закони;
"наркотични вещества" това са веществата, включени в списъците на Единната конвенция по наркотичните вещества от 1961 г. (с последващите изменения и допълнения);
"психотропни субстанции" това са субстанциите, включени в списъците на Конвенцията на ООН от 1971 г. по психотропните субстанции (с последващите изменения и допълнения);

Член 2
Обхват на действие на спогодбата

1. Страните чрез своите митнически служби и съгласно условията на тази спогодба си оказват взаимно съдействие в следните области:
а) осигуряване на надлежното изпълнение на митническите закони;
б) предотвратяване, разследване и пресичане на нарушенията на митническите закони;
в) предоставяне на документи или информиране за такива документи по въпросите на прилагането на митническите закони.
2. Съдействието в рамките на тази спогодба се извършва в съответствие със законодателството, което действа на територията на държавата на запитваната служба и в рамките на нейните компетенции и възможности. При необходимост митническите служби могат да организират съдействие от други компетентни органи съгласно законодателството, което действа на територията на държавата на запитваната служба.
3. Тази спогодба не третира областите на сътрудничество, които са предвидени в другите международни задължения на страните й, в частност, които касаят правната помощ по наказателни дела.
4. Съдействието, оказвано в рамките на тази спогодба, включва обмен на информация по използването на специфични средства и методи в правоохранителна дейност и които касаят техническите средства за извършване на митнически контрол.

Член 3
Изключения от задълженията по оказване на съдействие

1. В случаите, когато запитваната служба счита, че изпълнението на запитването може да накърни суверенитета, безопасността или други съществени интереси на държавата на запитваната служба, тя може да откаже да съдейства изцяло или частично или да постави изпълнението на запитването в зависимост от определени условия.
2. Ако митническата служба се обръща за съдействие, което не би могла да окаже тя самата, в случай че към нея се отнесе митническата служба на другата страна, в запитването си тя отбелязва този факт. Изпълнението на такова запитване се извършва по преценка на запитваната служба.
3. Ако запитването за оказване на съдействие не може да бъде изпълнено, запитващата служба трябва да бъде уведомена за това, като се съобщат причините за отказ за съдействие.

Член 4
Предаване на информация

1. Митническите служби по собствена инициатива или след запитване си предоставят една на друга цялата налична информация относно дейности, които могат да предизвикат нарушения на митническите закони на територията на държавата на другата страна.
2. Ако запитваната служба не разполага с необходимите сведения в запитването, тя предприема мерки да събере тези сведения, като действа съгласно законодателството на своята държава.
3. При запитване запитваната служба уведомява заинтересуваните лица, които се намират на територията на нейната държава, за всяко действие или решение, предприето или взето от запитващата служба, относно всяко дело, което е в компетенциите на тази спогодба.

Член 5
Дела и документи

1. Всяка митническа служба по собствена инициатива или при запитване предоставя на другата митническа служба актове, преписи на свидетелски показания или заверени копия на документи, съдържащи цялата налична информация за предстоящи или извършени действия, които предизвикват или могат да предизвикат нарушаване на митническите закони, действащи на територията на държавата на запитващата служба.
2. При специално запитване копията на такива дела, документи и на другите материали трябва да бъдат заверени по съответния начин.
3. Вместо документите, предвидени в точка 1 на този член, за същите цели може да бъде предавана компютъризирана информация. Същевременно трябва да бъде осигурено предоставянето на цялата съпътстваща информация, необходима за тълкуването или използването на тези материали.

Член 6
Наблюдение на лицата, стоките и превозните средства

Всяка митническа служба при запитване от другата митническа служба в рамките на своите възможности извършва специално наблюдение на:
а) лица, известни или заподозрени в нарушаване на митническите закони, които действат на територията на държавата на запитващата служба;
б) всички превозни средства, за които е известно, че се използват за нарушаване на митническите закони, които действат на територията на държавата на запитващата служба, или които са заподозрени в това;
в) стоките, определяни от запитващата служба като стоки, пренасяни незаконно на територията или от територията на държавата на запитващата служба.

Член 7
Контролирана доставка

1. Митническите служби могат по взаимна уговорка да прилагат метода на контролираната доставка на наркотични вещества и психотропни субстанции за разкриване на лица, въвлечени в незаконния трафик на тези вещества и субстанции.
2. Незаконните партиди, чиито контролирани доставки се извършват съгласно постигнатите договорености, при съгласие от двете митнически служби могат да бъдат разкрити и оставени за по-нататъшно транспортиране, като се запазват или изземват, с пълна или частична подмяна на незаконната партида.
3. Решенията за използването на контролираните доставки се приемат във всеки отделен случай и могат при необходимост да отчитат финансовите договорености, постигнати от двете митнически служби.

Член 8
Разследвания

При запитване от едната митническа служба другата митническа служба извършва официални разследвания на действията, които нарушават или могат да нарушат митническите закони, които действат на територията на държавата на запитваната служба. Резултатите от разследванията се предават на запитващата служба.

Член 9

1. Ако запитваната служба счита, че при провеждане на разследванията е необходимо присъствие на представител от запитващата служба, запитващата служба се уведомява за това.
2. Ако представител на запитващата служба трябва да присъства при провеждане на разследванията, запитващата служба трябва да бъде уведомена за времето и мястото на провеждане на действията, предприемани по запитването.
3. Когато по реда, предвиден в този член, представители на едната митническа служба се намират на територията на държавата на другата митническа служба, те трябва да са в състояние да представят по всяко време доказателство за официалните си пълномощия. Те не трябва да носят униформа и не трябва да са въоръжени.

Член 10
Задължения за спазване на конфиденциалност на сведенията

1. Информацията, документите и другите сведения, получени по реда за оказване на съдействие, могат да се използват само за целите на тази спогодба, включвайки използването за съдебни и административни цели, а също при разследванията. Информацията, документите и другите сведения могат да се използват за други цели само след писмено съгласие на митническата служба, предоставила тези сведения.
2. Всяка информация, предоставена в рамките на тази спогодба, в каквато и да е форма, има поверителен характер. Тя притежава същата степен на секретност и на защита от разгласяване, с които се ползват такъв вид документи и информация съгласно законодателството, действащо на територията на държавата на службата, която я предоставя.
3. Използването на такава информация и документи като доказателство пред съдебните органи и силата им на доказателство се определят съгласно вътрешното законодателство на държавата, на територията на която се провежда разследването.

Член 11
Експерти и свидетели

При запитване от съда или административните органи на една от страните във връзка с разглеждани от тях нарушения на митническите закони митническата служба на другата страна може да упълномощи свои служители да се явяват в качеството на експерти или свидетели на такива съдебни или административни производства. Служителите дават показания по установените от тях факти в процеса на изпълнение на служебните им задължения. В запитването за участие в съдебно или административно производство трябва ясно да е посочено по кое дело и в какво качество трябва да се яви служителят.

Член 12
Разходи

Митническите служби нямат никакви задължения по възстановяване на разходите, свързани с изпълнението на тази спогодба, с изключение на разходите по пребиваването на свидетелите, експертите и по заплащането на преводачите.

Член 13
Форма и съдържание на запитванията за помощ

1. Запитванията, изпратени въз основа на тази спогодба, трябва да се представят в писмен вид. В приложение се изпращат документите, необходими за изпълнение на запитването. В извънредни случаи може да бъде прието устно запитване, но то трябва да бъде потвърдено в писмена форма.
2. Запитванията, представени съгласно точка 1 на този член, трябва да съдържат следната информация:
а) митническата служба, която прави запитването;
б) предмет на запитването;
в) цел и причина на запитването;
г) имената и адресите на лицата, които имат отношение към делото, ако те са известни;
д) кратко описание на делото и прилаганите закони и нормативни актове.
3. Всички контакти между митническите служби се осъществяват на български или руски език или на език, приемлив и за двете страни. Информацията, документите и другите съобщения, които си разменят една с друга митническите служби, могат освен на езика на оригинала да бъдат преведени на език, приемлив за получаващата ги митническа служба.

Член 14
Изпълнение на спогодбата

1. Предвиденото от тази спогодба сътрудничество се изпълнява непосредствено между митническите служби.
2. Митническите служби издават в пределите на своите компетенции необходимите за изпълнението на тази спогодба документи.
3. Митническите служби определят поделенията и сътрудниците, които отговарят за координирането на взаимопомощта, оказвана въз основа на тази спогодба. Съдействието се оказва чрез поддържане на непосредствена връзка между определените за тези цели поделения. Митническите служби взаимно си предават списъци на компетентните служители, назначени за изпълнение на оперативното сътрудничество.
4. Назначаването на такива централни координиращи поделения няма да пречи на установяването на директна връзка между местните митнически учреждения на двете страни. Всяко сътрудничество между тези местни учреждения ще се осъществява в съответствие с указанията на митническите служби.
5. Ако изпълнението на запитването не е в компетенциите на запитваната служба, тя предава запитването на компетентен орган. Всяко оказвано по такъв начин съдействие се изпълнява чрез запитваната служба.
6. Представители на митническите служби периодично или при необходимост ще се срещат за обсъждане на въпросите, свързани с изпълнението на тази спогодба.

Член 15
Териториално действие на спогодбата

Тази спогодба действа на митническата територия на Република България и на митническата територия на Руската федерация.
Влизане в сила и прекратяване на действието на спогодбата

Член 16

1. Тази спогодба влиза в сила от 30-ия ден след датата на последното писмено уведомяване по дипломатическите канали за изпълнението от страните на вътрешните държавни процедури, необходими за влизането й в сила.
2. Тази спогодба ще остане да действа до изтичането на 6 месеца от деня, в който една от страните получи изпратено по дипломатическите канали от другата страна писмено уведомяване за намерението й да прекрати действието на спогодбата.
Изготвена в София на 19 май 1995 г. в два екземпляра на български и руски език, при което и двата текста имат еднаква сила.

За правителството на Република България:

За правителството на Руската федерация:

Димитър Костов,

Анатоли Круглов,

министър на финансите

председател на Държавния митнически комитет

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив