Спогодба между правителството на Република България и правителството на Руската Федерация за взаимни пътувания на граждани

МС

Държавен вестник брой: 54

Година: 2002

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 22.04.2004

Правителството на Република България и Правителството на Руската федерация, наричани по-нататък "договарящи страни",
ръководейки се от желанието и занапред да развиват и задълбочават сътрудничеството между двете държави,
с цел да регулират въпросите по влизането, излизането, транзитното преминаване и временното пребиваване на територията на Република България и Руската федерация на гражданите на двете държави,
стремейки се да облекчат режима на взаимните пътувания на гражданите на двете държави,
се споразумяха за следното:

Член 1

1. Гражданите на държавата на едната договаряща страна, притежаващи валидни дипломатически и служебни паспорти, издадени от Министерството на външните работи, или паспорти, приравнени към служебните, имат право да влизат, излизат, да преминават транзит и временно да пребивават на територията на държавата на другата договаряща страна без визи до 90 дни от момента на влизането.
2. В случай, когато споменатите в ал.1 на този член граждани на държавата на едната от договарящите страни възнамеряват да пребивават на територията на държавата на другата договаряща страна повече от 90 дни, по-нататъшното им пребиваване се урежда от законодателството на приемащата държава.
3. Гражданите на държавата на едната договаряща страна, назначени в дипломатическите или търговските представителства, консулските учреждения и международните организации, намиращи се на територията на държавата на другата договаряща страна, притежаващи валидни дипломатически и служебни паспорти, издадени от Министерството на външните работи, или паспорти, приравнени към служебните, могат след получаване на първата безплатна входна виза впоследствие да влизат, излизат и да пребивават на територията на държавата на тази договаряща страна без визи за целия срок на своята акредитация.
4. Членовете на семействата (съпруг, съпруга, непълнолетни деца, нетрудоспособни пълнолетни деца) на лицата, упоменати в ал.3 на този член, живеещи заедно с тях и притежаващи валидни български или руски дипломатически и служебни паспорти, издадени от Министерството на външните работи, или паспорти, приравнени към служебните, могат след получаване на първата безплатна входна виза впоследствие да влизат, излизат и да пребивават на територията на държавата на тази договаряща страна без визи за целия срок на акредитацията на тези лица.

Член 2

1. Гражданите на държавата на едната договаряща страна влизат, преминават транзит, временно пребивават и излизат от територията на държавата на другата договаряща страна с визи и при наличието на един от посочените в приложението на спогодбата валиден документ, с изключение на случаите, предвидени в разпоредбите на чл.1 и чл.7 на тази спогодба.
2. Гражданите на държавата на едната договаряща страна влизат и излизат от територията на държавата на другата договаряща страна през пропускателните пунктове на държавната граница, открити за международни пътувания.
3. Редът за влизане, транзитно преминаване, пребиваване и излизане, за който се говори в този член, се определя от законодателството на държавата на тази договаряща страна на територията на държавата, в която влиза, през територията на държавата, през която преминава транзит, на територията на държавата, на която пребивава, и от територията на държавата, от която излиза гражданинът на държавата на другата договаряща страна.

Член 3

1. Гражданите на държавата на едната договаряща страна по време на пребиваването си на територията на държавата на другата договаряща страна са длъжни да спазват законодателството на тази държава.
2. Гражданите на държавата на едната договаряща страна, нарушили по време на пребиваването си на територията на държавата на другата договаряща страна разпоредбите на тази спогодба или правилата за пребиваване на територията на държавата на другата договаряща страна, носят отговорност съгласно законодателството на тази държава.

Член 4

1. Гражданите на държавата на едната договаряща страна за получаване на визи на държавата на другата договаряща страна представят в дипломатическото представителство или консулското учреждение на тази държава оригиналите на поканите, с изключение на случаите, предвидени в чл.5 и чл.8 на тази спогодба.
2. Поканите, споменати в ал.1 на този член, трябва да бъдат оформени в съответствие с изискванията на законодателството на приемащата държава.

Член 5

Покана, предвидена в чл.4 на тази спогодба, не се изисква в следните случаи:
а) при наличието на документ за туристическо пътуване (ваучер), издаден от българска или руска туристическа организация и оформен в съответствие със законодателството на приемащата държава;
б) при пътуване с цел посещение на тежко болен член на семейството или близък роднина, участие в погребение на член на семейството или близък роднина, придружаване на тленните останки на покойник - при наличието на официален документ, потвърждаващ целта на пътуването;
в) в случай на придружаване на товари за хуманитарна помощ при наличието на съответни документи, оформени по установения ред;
г) при пътуване за участие в съдебни и следствени действия на територията на държавата на другата договаряща страна при наличието на потвърждаващи документи.

Член 6

Пътуванията на непълнолетни граждани на държавата на едната договаряща страна в държавата на другата договаряща страна се извършват с документи, посочени в приложението на спогодбата, а при липсата на такива документи - с документи на придружаващите ги законни представители, в които те са вписани по установения ред.

Член 7

Държавите на договарящите страни прилагат безвизов режим за влизане спрямо следните категории лица:
а) членове на морски екипажи, граждани на държавите на договарящите страни, при наличие на валиден документ, посочен в подточка "г" на точка 1 и подточка "д" на точка 2 от приложението към спогодбата, както и при наличието на екипажен списък или извлечение от него;
б) членовете на въздушните екипажи на гражданската авиация, граждани на държавите на договарящите страни, извършващи редовни полети съгласно приложение 9 към Чикагската конвенция (от 1944 г.) за международната гражданска авиация, както и чартърни и специални полети при условие, че са включени в Основната декларация на полета.

Член 8

1. Компетентните органи на държавата на договарящата страна при условията на взаимност издават безплатно многократни визи със срок 1 година при продължителност на еднократното пребиваване до 90 дни на граждани на държавата на другата договаряща страна, на членове на влакови, хладилни и локомотивни бригади, телеграфо-пощенски служители, както и на придружители на товари в международните влакове, пътуващи на територията на държавите на договарящите страни, по поименни списъци и маршрутни листове.
2. Компетентните органи на държавата на договарящата страна при условията на взаимност и при облекчени условия издават срещу заплащане многократни визи със срок до 1 година при продължителност на еднократното пребиваване до 90 дни на водачи и екипажи на транспортни средства, осъществяващи превоз на пътници и товари с автомобилен транспорт между двете държави, както и в случаи на транзит през територията на държавите на договарящите страни.
3. Компетентните органи на държавата на едната договаряща страна при условията на взаимност издават срещу заплащане многократни визи със срок до 1 година при продължителност на еднократното пребиваване до 90 дни на граждани на държавата на другата договаряща страна, участващи в съвместна търговско-икономическа дейност и осъществяващи редовни делови пътувания.
4. Компетентните органи на държавите на договарящите страни при условията на взаимност и при облекчени условия издават срещу заплащане визи на туристи при наличието на документ за туристическо пътуване (ваучер), издаден от българска или руска туристическа организация и оформен съгласно законодателството на приемащата държава.

Член 9

1. Гражданите на държавата на едната договаряща страна, участващи в междудържавния научен, учебен, спортен и културен обмен, осъществяван на основание съответните международни договори между Република България и Руската федерация, получават визи за държавата на другата договаряща страна безплатно.
2. На гражданите на държавите на договарящите страни, ненавършили 16 години, визи се издават безплатно.

Член 10

Договарящите страни незабавно се информират взаимно по дипломатически път за въвеждането на нови или за промяна в изброените в приложението на спогодбата документи, използвани за взаимни пътувания съгласно тази спогодба, и си предават техните образци.

Член 11

1. При необходимост договарящите страни по дипломатически път си разменят информация и се консултират по въпроси, свързани с прилагането на тази спогодба.
2. По съгласие на договарящите страни в тази спогодба могат да се правят изменения и допълнения чрез размяна на дипломатически ноти или чрез сключване на отделни протоколи, които ще бъдат неразделна част от спогодбата.

Член 12

Всяка от договарящите страни може изцяло или частично да спре действието на тази спогодба в изключителни случаи - по време на стихийни бедствия, епидемии, от съображения за национална сигурност и обществен ред. Другата договаряща страна незабавно се уведомява за вземането или отмяната на такива мерки.

Член 13

1. Тази спогодба влиза в сила от датата на получаване на последното писмено уведомление за изпълнението от договарящите страни на вътрешнодържавните процедури, необходими за нейното влизане в сила, и се сключва за неопределено време.
2. Всяка от договарящите страни може да прекрати действието на тази Спогодба, като изпрати на другата договаряща страна писмено уведомление за намерението си да прекрати нейното действие. В този случай спогодбата прекратява действието си след 30 дни считано от датата на получаване на това уведомление.
Подписана в София на 5 март 2002 г. в два екземпляра, всеки един от които на български и руски език, при което и двата текста имат еднаква сила.

За правителството на
Република България:

За правителството на
Руската федерация:

Соломон Паси,

Владимир Титов,

министър на външните работи

извънреден и пълномощен посланик на
Руската федерация в Република България

ПРИЛОЖЕНИЕ

СПИСЪК
на документите, валидни за взаимни пътувания на гражданите на Република България и Руската федерация:

1. За гражданите на Република България:
а) паспорт;
б) дипломатически паспорт;
в) паспорт, приравнен към служебния (с придружително писмо на Министерството на външните работи на Република България, заверено в консулския отдел на Посолството на Руската федерация);
г) моряшки паспорт;
д) временен паспорт за завръщане в Република България.
2. За гражданите на Руската федерация:
а) паспорт (със символиката на Руската федерация);
б) общограждански задграничен паспорт със символиката на бившия СССР със запис или означение за гражданство на Руската федерация;
в) дипломатически паспорт;
г) служебен паспорт;
д) моряшки паспорт;
е) свидетелство за влизане в Руската федерация.

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив