Споразумение между правителството на Република България и правителството на Боливарска република Венецуела за премахване на визи за притежателите на обикновени паспорти

МВнР

Държавен вестник брой: 19

Година: 2006

Орган на издаване: МВнР

Дата на обнародване: 15.03.2006

Правителството на Република България и правителството на Боливарска република Венецуела, оттук нататък наричани "страните",
уверени, че туризмът представлява значителен ресурс за икономическо развитие, начин за по-добро взаимно опознаване, израз на добра воля и укрепване на връзките между двете страни,
се споразумяват за следното:

Член 1

Гражданите на Република България и гражданите на Боливарска република Венецуела, притежаващи валидни, обикновени паспорти, могат да влизат без виза и да пребивават до 90 дни на територията на съответната страна в рамките на шест месеца, считано от датата на първото влизане, с цел развлечение, здравеопазване или дейности, които не предполагат получаване на възнаграждение или печалба, като културна, артистична, научна, спортна дейност; за осъществяване на контакт с местни фирми или лица от частния или обществения сектор; или журналистическа дейност във връзка със значими събития.

Член 2

Разпоредбите на това споразумение не освобождават гражданите на страните по споразумението от задължението да спазват разпоредбите на националното законодателство на всяка от страните.

Член 3

Страните запазват правото си да откажат влизането на територията им на всяко лице, което считат за нежелано, както и да разпоредят за незабавното му напускане от страната.

Член 4

Компетентните органи на всяка от страните в срок 30 дни преди влизането на споразумението в сила си разменят образци на българските и венецуелските документи за пътуване и взаимно се информират за всяка промяна, свързана с тях.

Член 5

1. Всяка от договарящите се страни може да спре изцяло или частично прилагането на споразумението по причини, свързани с националната сигурност, опазване на обществения ред и защита здравето на населението.
2. Цялостното или частичното спиране на действието на споразумението съгласно постановеното в т. 1 на този член се съобщава незабавно на другата страна чрез писмено уведомление и по дипломатически път и влиза в сила от датата на връчването му.

Член 6

Всеки спор или разногласие, което възникне при тълкуването или прилагането на това споразумение, се разрешава по дипломатически път.

Член 7

Това споразумение влиза в сила 30 дни след датата на получаване на последната нота по дипломатически път, в която едната от страните уведомява, че е изпълнила вътрешнозаконовите процедури за влизането му в сила.
Това споразумение се сключва за неопределен срок, като може да бъде денонсирано от всяка от страните чрез писмено уведомление по дипломатически път. Споразумението прекратява своето действие след изтичане на 90 дни от датата на денонсирането му.

Подписано в град Каракас на 11 август 2004 г. в два оригинални екземпляра, всеки от които на български и испански език, като и двата текста имат еднаква сила.

За правителството на
Република България:
Лазар Копринаров,
извънреден и пълномощен
посланик на Република България
в Боливарска република Венецуела

За правителството на
Боливарска република Венецуела:
Хесус Арналдо Перес,
министър на
външните работи

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив