Тарифа за обезщетение при нанесени щети на растителни и животински видове, включени в приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие

МС

Държавен вестник брой: 76

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 15.09.2006

Чл. 1. За щетите, нанесени на растителни и животински видове, виновните лица заплащат обезщетение в размер съгласно приложения № 1 и 2.

Чл. 2. Дължимите обезщетения по чл. 1 се превеждат, както следва:
1. в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда - когато наказателните постановления са издадени от длъжностни лица от системата на Министерството на околната среда и водите или от системата на Министерството на земеделието и горите;
2. в съответните общински бюджети - когато наказателните постановления са издадени от длъжностни лица от общинската администрация.

Чл. 3. Обезщетенията по чл. 1 се заплащат независимо от отговорността за материални вреди по други нормативни актове, от наказателната или административнонаказателната отговорност.

Чл. 4. Обезщетенията се събират по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Допълнителна разпоредба

§ 1.
(1) "Щета" по смисъла на тарифата е:
1. нараняването, осакатяването или убиването на екземпляри или отнемането им от природата; унищожаването или вземането на яйца и разрушаването на гнезда - за животинските видове, посочени в приложение № 1;
2. брането, отрязването, изкореняването или увреждането по друг начин или унищожаването на екземпляри в техните естествени области на разпространение; отнемането от природата на растения или на части от тях - за растителните видове, посочени в приложение № 2.
(2) Не е щета прилагането на традиционни земеделски практики за поддържане на екосистемите (паша, коситба и др.).

Заключителни разпоредби

§ 2. Тарифата се приема на основание чл.129а, ал. 2 от Закона за биологичното разнообразие.

§ 3. Контролът по прилагането на тарифата се възлага на министъра на околната среда и водите, на министъра на земеделието и горите и на кметовете на общините.

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив