Финансовото министерство очаква да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината

24.06.2024 | 09:55
по статията работи: econ.bg
Очаква се България да покрие критерия за ценова стабилност до края на годината, след което да отправи искане към ЕК и ЕЦБ за изготвяне на извънреден конвергентен доклад, според Министерството на финансите
Финансовото министерство очаква да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
Снимка: под лиценза на creative commons

Очаква се България да покрие критерия за ценова стабилност до края на годината, след което да отправи искане към ЕК и ЕЦБ за изготвяне на извънреден конвергентен доклад, според Министерството на финансите.

Служебният заместник министър-председател и министър на финансите Людмила Петкова се срещна днес с управляващия директор на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Пиер Граменя в Люксембург, където е за участие в редовното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), съобщиха от МФ.

"Заедно ще проправим пътя към еврозоната", заяви Пиер Граменя по време на срещата. Вицепремиерът Людмила Петкова представи напредъка по техническата подготовка за въвеждането на еврото в България и текущото макроикономическо и финансово състояние на страна. България очаква да покрие критерия за ценова стабилност до края на годината, след което да отправи искане към ЕК и ЕЦБ за изготвяне на извънреден конвергентен доклад. Пиер Граменя обсъди отделните стъпки в процеса и се ангажира да осигури необходимата подкрепа и експертиза до момента на присъединяване. "Това е пореден крайъгълен камък в общите ни усилия за укрепване на Европа", подчерта ръководителят на кредитора от последна инстанция.

Европейският стабилизационен механизъм е независима финансова институция, създадена от държавите членки на еврозоната в отговор на дълговата криза от 2012 г. След приемането на единната европейска валута, България също ще стане акционер в ЕСМ, припомнят от МФ. В Управителния съвет на Механизма участват министрите на финансите на държавите членки на еврозоната, които са също и членове на Еврогрупата. Начело на Управителния съвет стои председателят на Еврогрупата. Освен това ЕМС има Съвет на директорите и управляващ директор.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.06   1269 г. – кралят на Франция Луи IX постановява всички евреи, които не носят отличителния знак Звездата на Давид да заплащат глоба. 1829 г. – Руско-турската...