Етикирането на храните вече става по нови правила

13.12.2014 | 09:56
по статията работи: Десислава Маданска
Задължителни са цялата информация за продукта, неговите съставки, дали съдържа алергени, както и срок на годност
Етикирането на храните вече става по нови правила
Снимка: Thinkstock/Guliver

Новите правила на Европейския съюз за етикиране на храните влизат в сила от днес, 13 декември. Те бяха приети от Европейската комисия през 2011 г.

Така цялата информация за продукта, неговите съставки и срок на годност трябва да се съдържат в едно зрително поле и с достатъчно едър и четлив шрифт. Изрично ще бъдат изписвани и алергените. Целта на новите правила е да гарантират на потребителите по-ясна и подробна информация за съдържанието на хранителните продукти.

В етикетите ще бъде включена и информация за хранителната стойност на по-голямата част от предварително опакованите преработени храни. Вече ще е ясен и произходът на прясното свинско, овче, козе и птиче месо, както и дали са използвани растителни мазнини в продуктите.

Правилата за задължителното обозначаване на хранителната стойност върху етикетите на преработените храни ще се прилагат едва от 13 декември 2016 г. Стопанските субекти от хранителната промишленост разполагат с три години, за да осигурят плавен преход към новия начин за етикетиране на предварително опакованите храни и на тези, които не са предварително опаковани. Освен това регламентът предвижда клауза за изчерпването на складовите наличности на храните, които са пуснати на пазара или етикетирани преди 13 декември 2014 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...