Упълномощаване

 

Упълномощаването е едностранна сделка, с която едно лице – упълномощител, овластява друго лице - упълномощен, да извършва от негово име и за негова сметка действия, като последиците от тези действия възникват направо за упълномощителя. Пълномощното не задължава упълномощения да извърши действията, за които е упълномощен, затова пълномощното обикновено се съпровожда с друга сделка.

В зависимост от обема на представителната власт говорим за общо (генерално) пълномощно и специално пълномощно. При генерално упълномощаване, пълномощникът може да извършва всички сделки и действия, свързани с изпълнението на неговата задача, а при специалното – само точно определени в пълномощното действия.

Упълномощаването за сключване на договори, за които законът изисква особена форма (нотариална или писмена, с нотариална заверка на подписа), трябва да бъде дадено в същата форма; но ако договорът трябва да бъде сключен в нотариална форма, упълномощаването може да бъде направено и писмено с нотариално заверен подпис. При сключване на договори в нотариална форма, пълномощните, които се представят, трябва да бъдат изрични. При удостоверяване на подписа върху пълномощно и други частни документи нотариусът потвърждава, че подписът, положен в пълномощното, е на упълномощителя, без да се интересува от съдържанието на пълномощното и от самоличността на упълномощения.

Производството по нотариална заверка на подписа на пълномощното, както и на останалите частни документи, като например образец от подпис (спесимен)  - при представителство на юридическо лице, започва с устна молба на упълномощителя до нотариуса или до деловодството му.

Компетентен да извърши удостоверяването на подписа е всеки правоспособен нотариус, без оглед неговия район на действие.

На нотариуса се представят толкова екземпляра от документа, колкото упълномощителят желае да бъдат удостоверени. Пълномощното може да се изготви и от нотариуса.

Нотариална такса: при удостоверяване на частен документ без определен материален интерес, като пълномощно или образец от подпис, се събира обикновена нотариална такса в размер на 3 лв. за първия подпис и по 1 лв. за всеки следващ подпис върху същия документ.

Процедура:

  • Нотариусът проверява дали пред него са се явили лично лицата, чиито подписи ще удостоверява и дееспособността им. Упълномощаването е едностранна сделка и при нея не е необходимо приемане (т.е. съгласие) от страна на упълномощения. Поради тази причина не се изисква упълномощеният да се яви пред нотариуса
  • Нотариусът проверява дали са спазени законовите изисквания  и дали не са налице законови пречки за заверка на подписите
  • Лицата полагат подписи пред нотариуса или потвърждават, че положените подписи са техни
  • Удостоверяването на подписа се извършва с надпис върху самия документ
  • Извършеното удостоверяване се отбелязва хронологично в общия регистър на нотариуса
  • Нотариусът връща частния документ на лицата, положили подписите

 

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив