Автомобилната индустрия се готви за дълбок и продължителен спад

02.10.2024 | 16:00
по статията работи: econ.bg
Автопроизводителите са изправени пред нарастващи инвестиции в нови технологии, по-ниски маржове на печалба в сегмента на електромобилите и по-голям натиск от китайските конкуренти
Автомобилната индустрия се готви за дълбок и продължителен спад
Снимка: под лиценза на creative commons

Предупрежденията на производителите на автомобили, включително Volkswagen и Stellantis, относно техните финансови резултати подклаждат опасенията, че европейската автоиндустрия ще изпадне в по-дълбок и по-дълъг спад, пише Financial Times.

В началото на 2024 г. секторът очакваше връщане към нормалното си състояние, след като проблемите по веригата за доставки по време на пандемията от COVID-19 бяха разрешени, а прогнозата беше за ръст в производството на превозни средства - на фона на задържаното търсене.

Вместо това компаниите са изправени пред проблеми на много фронтове, включително интензивна конкуренция от страна на Китай, слабо търсене в Европа и забавящ се преход към електрическата мобилност.

"Всички предполагахме, че нещата ще се нормализират, но те вървят към по-лошо. Изведнъж има ускоряване на негативните фактори и степента на влошаване е голяма“, коментира пред FT анализаторът на Jefferies Филип Хушоа.

Производителите на автомобили също трябва да бъдат подготвени за по-дълъг спад, тъй като са изправени пред нарастващи инвестиции в нови технологии, по-ниски маржове на печалба в сегмента на електромобилите и по-голям натиск от китайските конкуренти, предупреждават анализаторите.

„Има силни насрещни ветрове в почти всеки регион за индустрията като цяло. Ще бъде преждевременно да се каже, че през 2025 г. нещата ще започнат да изглеждат по-добре“, смята автомобилният анализатор на UBS Патрик Хумел. 

Основният проблем е свързан с Китай - най-големия автомобилен пазар в света, засегнат от забавянето на сектора на имотите. Въпреки че Пекин отприщи редица стимулиращи мерки за укрепване на икономиката, компании, като Volkswagen и Mercedes-Benz, вероятно ще се затруднят с продажбите, тъй като клиентите избират местни марки с превъзходни технологии и ниски цени.

Пазарният дял на чуждестранните марки в продажбите на автомобили в Китай е рекордно нисък - 37% за първите седем месеца на 2024 г., което е спад от 64% през 2020 г., според данни на китайската консултантска компания Automobility.

Спадът е особено рязък за германските производители на автомобили, които сега имат под 15% дял, в сравнение с близо 25% преди четири години, показват данните на китайската индустрия.

През последните седмици Mercedes-Benz и Porsche предупредиха за по-ниски от очакваните печалби, тъй като продажбите на луксозни автомобили в Китай бяха засегнати от ниските потребителски разходи.

Според независимия автомобилен анализатор Матиас Шмит, западните производители на автомобили, радвали се на икономии от мащаба от продажбата на големи количества бензинови автомобили в Китай, вече губят пазарния си дял от местни съперници, предлагащи най-модерните електромобили.

Международните автопроизводители ще трябва да компенсират намалените маржове, като повишат цените на други пазари. „Ситуацията на китайския пазар има много негативни последици, които не остават в границите на Китай“, казва още Шмит. 

В Европа, където по-високите лихвени проценти ограничиха търсенето, автомобилните компании също се борят със забавяне на ръста на продажбите на електромобили и фалити на доставчици, причиняващи недостиг на компоненти.

Малко вероятно е перспективите да се подобрят през следващата година с новите стандарти на Европейския съюз за въглеродните емисии, които принуждават европейските производители на автомобили да продават повече електромобили вместо бензинови коли, въпреки слабото търсене.

"От гледна точка на цените, 2025 г. може да бъде много трудна година в Европа. Те трябва да продават повече електрически коли, но хората не ги искат. Те трябва да предоставят повече отстъпки за тези автомобили“, коментира Даниел Шварц от Stifel. 

Забавящият се растеж в търсенето на електрически превозни средства подхранва спад в общите европейски продажби. От юни до август регистрациите на нови превозни средства са намалели с 3% за Volkswagen и с почти 10% за Stellantis, според данни, публикувани от европейския орган за автомобилна индустрия.

Volkswagen, който счита Китай за най-големия си единичен пазар, обмисля да затвори заводи в Германия за първи път в своята 87-годишна история, тъй като се стреми да намали разходите, за да оцелее пред предизвикателствата.

Най-големият производител на автомобили в Европа отчете оперативен марж от 0.9% за своята марка леки автомобили VW през първото полугодие, а миналата седмица предупреди, че общият марж на оперативната печалба ще спадне до 5.6% през 2024 г., в сравнение със миналогодишните 7%.

Отстъпките в Европа допълнително ще окажат натиск върху автомобилните парични потоци, които са или ще станат отрицателни за Volkswagen, Stellantis и Aston Martin. 

Индустрията беше разтърсена и от нови проблеми по веригата за доставки заради нарастващия брой фалиращи доставчици на компоненти, особено в Германия.

Британският производител на луксозни автомобили Aston Martin и Ineos Automotive - нова автомобилна марка, стартирана от милиардера магнат Джим Ратклиф, обвиниха недостига на компоненти за забавяне на производството, докато Porsche издаде предупреждение за финансовите си резулати през юли поради прекъсванията, причинени от наводненията при един от доставчиците на алуминий за компанията.

"През последните шест до девет месеца доставчиците се бориха с пожари, наводнения или финансови проблеми до степен и мащаб, които аз лично не съм виждал в кариерата си“, каза на инвеститорите Адриан Холмарк - новият главен изпълнителен директор на Aston Martin, след като листнатата в Лондон група намали целта си за доставка на превозни средства в понеделник. 

В допълнение към външните фактори, някои от проблемите са причинени от самите компании, припомнят анализаторите. Производителят на Peugeot и Chrysler Stellantis, например, се затруднява с продажбите в САЩ, където цените на автомобилите му са твърде високи.

"Направихме някои грешки тази година и това се отрази на цената на акциите“, каза наскоро Натали Найт, главен финансов директор на Stellantis. Акциите на групата са поевтинели с 50% спрямо пика си през март.

След предупреждението за резултатите в понеделник маржът на оперативната печалба на четвъртия по големина производител на автомобили в света се очаква да спадне до 2.4% през втората половина, в сравнение с 10% през първите шест месеца на годината.

Това се дължи на големите отстъпки, които групата предлага на представителствата си в САЩ, за да изчисти големите натрупани запаси от превозни средства.

Анализаторът на Bernstein Стивън Райтман каза, че тази година ще бъде основен тест за това дали производителите на автомобили ще се опитат да преодолеят забавянето на търсенето с болезнени съкращения на производството или ще започнат жестока битка помежду си с все по-големи отстъпки, което ще навреди на тяхната рентабилност.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 02.10   1187 г. – Сирийският султан Саладин превзема Йерусалим след 88-годишно управление от кръстоносците. 1835 г. – С Битката при Гонзалес започва Тексаската...