Алтернативен бюджет с ниски данъци за 2010 г.

13.11.2009 | 17:55
по статията работи:
Автор: Институт за пазарна икономика
Алтернативен бюджет с ниски данъци за 2010 г.
Прикачени документи

На 11 ноември 2009 г. Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи седмия пореден Алтернативен държавен бюджет с ниски данъци.

В пресконференцията участие взаха:

  • Светла Костадинова, изпълнителен директор, ИПИ, която говори на тема какъв трябва да е оптималният размер на правителството
  • Георги Ангелов, старши икономист, ИОО, който представи основните предложения и ефекти на Алтернативния бюджет за 2010
  • Петър Ганев, икономист, ИПИ, който представи идеите за пенсионна реформа в България.

Резюме

Държавният сектор в България е твърде голям, което пречи на икономическия растеж, създаването на работни места и благоденствието на гражданите. Раздутият публичен сектор е силно неефективен - той може да постигне същите резултати с два пъти по-малко средства според скорошно изследване.

Анализ на ИПИ показва, че правителственият сектор не трябва да е по-голям от 25% от БВП, за да се максимизира растежът на икономиката. При това ниво правителство може да осъществява основните си функции и едновременно с това ще са налице предпоставки за растеж на икономиката. По-малките правителствени разходи позволяват на хората да спестяват и инвестират повече. Работещите ще задържат повече от изработеното, което ще стимулира предприемачеството, икономиката ще е по-свободна и с по-малко корупция. Възстановяването на икономическия растеж и създаването на работни места може да се случи по-бързо, ако размерът на правителството е по-малък.

За да се приближим към оптималния размер на държавата, предлагаме алтернативен бюджет за 2010 година с рязко намаление на данъчно-осигурителното бреме, което да остави над 3 милиарда лева нетно на данъкоплатците и да намали значително облагането на труда, предприемачите и инвестициите. Благодарение на около 20 големи реформи в публичния сектор - от пенсионната система и здравеопазването през висшето образование и електронното правителство до държавните компании и инфраструктурата - държавата ще харчи по-малко, но качеството на предлаганите услуги ще се увеличи.

Алтернативният бюджет постига преразпределение от около 30% от БВП, което е значително намаление спрямо около 40% в момента. Ефектите от ниското данъчно-осигурително бреме и повишената ефективност на разходите ще се изразяват в по-бързо и енергично излизане от кризата, повече инвестиции и работни места, повече производство и износ, увеличение на доходите, намаление на сивата икономика. Като цяло, с алтернативния бюджет България бързо ще може да стане номер 1 по икономически показатели сред новите страни членки.

През 2010 предлагаме промяна на неработещата пенсионна система. Проблемите на пенсионната система в България не са в детайлите (пенсионната възраст, например), а са структурни, вкоренени в самата система.

Нашето предложение е за коренна промяна, при която хората имат избор - 1) да останат в държавната пенсионна система, да плащат настоящите високи осигуровки и да получават ниски пенсии или 2) да внасят в лична пенсионна сметка минимум 10% от заплатата си и сами да решават кога да се пенсионират, от което ще зависи и размерът на пенсията. Пенсиите ще зависят от собствените ни решения, а не от правителството.

Пенсиите на сегашните пенсионери ще се финансират изцяло от държавния бюджет. Най-важното е, че така ще се отстрани общественият конфликт между поколенията и за първи път ще има ясна връзка между плащането на осигуровки и размера на пенсията.

Новина от пресконференцията, на която беше представен алтернативният бюджет на ИПИ, може да прочетете тук.

Презентация на бюджета ще откриете в прикачения файл.

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 16.11   1384 г. – Ядвига е коронована за кралица на Полша. 1491 г. – В Испания са осъдени от инквизицията на изгаряне на клада 5-а марани по случая със светото дете от...