Африка може да бъде новата Силициева долина

07.01.2014 | 14:30
по статията работи: Симеон Досев
Континентът може да се похвали с най-бързо развиващия се сектор на мобилни устройства
Африка може да бъде новата Силициева долина

Интересът на инвеститорите в Африка обикновено се фокусира върху стоките, златото и диамантите на континента. В последно време обаче погледите все повече се насочват и към технологичния сектор. Възможността в най-близко бъдеще да говорим за „силициевата Африка“ е все по-голяма, ако инфраструктурата в региона успее да се доближи до технологичните му амбиции, пише „Си Ен Би Си“.

„Смятаме, че ще има невероятен ръст на технологичната екосистема навсякъде в Африка“, казва Марсин Хейка, директор в Intel Capital. Африка ще произведе многомилиардни компаниив следващите 10 години и аз съм напълно убеден в растежа на континента“, допълва той.

Технологичните центрове в Африка бележат голям напредък, предоставяйки място за среща и обмен на идеи на малки, новосформирани компании.

„Това помага за създаването и развиването на по-схватливи предприемачи. Въпреки това, имайки предвид размера на възможностите, много повече такива центрове са необходими“, смята Тоби Оук, инвестиционен директор за Африка в Intel Capital.

Един от примерите за технологичните амбиции в региона е процъфтяващият сектор на мобилни телефони. На континент, където търговците приемат плащания през смартфон, вместо в брой, а фермерите използват устройствата си, за да определят от разстояние цените на селскостопанските продукти, секторът на мобилни устройства в Африка е най-бързо растящият в света.

През 2012 г. мобилните абонаменти са 650 млн., което е повече от тези в САЩ и ЕС по данни на Световната банка.

„Континентът предоставя огромен потенциал за растеж...почти всеки има мобилен телефон, а широколентовият достъп значително се увеличи през последните три години“, казва Хейка.

Африканските потребители също започват да се надигат, а изграждащата се средна класа означава повече доходи, които да бъдат вложени в стоки и услуги от по-висок клас.

Технологичният сектор на континента допълнително бива подкрепян от икономическия растеж. БВП на Африка е нараснал с 5% през последното десетилетие и през следващите пет години тенденцията ще продължи с още по-бързи темпове. Според Световната банка икономическият растеж на Африка ще е по-бърз от този на всеки друг континент.

Към момента интернет допринася за само 1,1% от БВП на региона, но до 2025 г. експертите прогнозират тази стойност да достигне поне 5-6%.

Възходът на технологичния сектор обаче е изправен и пред някои сериозни проблеми. Много нови компании не успяват да намерят адекватно финансиране. Освен това континентът остава твърде разделен в дигитално отношение. В развитието на интернет се забелязват сериозни разлики в някои страни. И докато в Сенегал и Кения глобалната мрежа допринася за съответно 3,3 и 2,9% от БВП, сходно с Германия и Франция, то в Нигерия тази стойност е едва 0,8%.

„Няколко държави са развили отлични ИКТ стратегии и вече ги прилагат, но липсата на опит, особено в публичния сектор, е пречка пред реализирането на невероятния потенциал за растеж на континента“, казва Оук.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...