Близо 60% от българите не са запознати с правата си на европейци

22.02.2013 | 12:36
по статията работи: Петя Бързилска
47% от хората в България не се възприемат като граждани на Европейския съюз, показват данните на Евробарометър
Близо 60% от българите не са запознати с правата си на европейци

Мнозинството от населението в България - 58%, смята, че не знае достатъчно за правата си като граждани на Европейския съюз. Това показва резултатът от есенното издание на Евробарометър, което проучва степента на запознатост на българските граждани с техните права като граждани на Европейския съюз, съобщава пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Същевременно 40% от българските граждани се определят като по-скоро запознати с тези права. Данните за Европейския съюз (ЕС) като цяло са сходни - 45% от всички европейци се определят като запознати с правата си.

Мнозинството от българите над 15-годишна възраст (53%) заявяват, че биха искали да получат повече информация за правата си като граждани на страна-членка на ЕС. Над една трета (35%) от запитаните в България желаят на научат повече какви права имат, за да работят в друга страна от Общността.

Според данните на Евробарометър малко под една четвърт от хората у нас биха искали да узнаят повече за правата си да живеят в друга страна от Европейския съюз. Същевременно получаването на медицинска помощ в друга страна-членка от Общността вълнува 15%.

Същевременно 47% от българските граждани се възприемат като граждани на Европейския съюз. Това е по-малъл процент от средното за всички граждани на Европейския съюз  - 63%. Подобни на данните за България са и нагласите в другата най-скоро присъединила се членка на Европейския съюз – Румъния (51%).

Свободното движение на хора, стоки и услуги между страните-членки е най- положителното постижение на Европейския съюз, смятат 45% от българските граждани. Следват мирът между държавите-членки на ЕС, посочен от 30% и "икономическата сила на ЕС", посочена от 7% от респондентите.

Делът на запознатите с правата си на европейски граждани българи е значително по-висок сред завършилите висше образование (59% запознати с правата си), ползващите интернет всекидневно (57%), българите на възраст 25-39 г. (49%) и 40-55 г. (51%). Информираността за правата, с които разполагат българите като граждани на ЕС е най-ниска сред населението над 55-годишна възраст (70% незапознати с правата си) и сред хората, които не ползват интернет (71% неинформирани).

Степента на запознатост варира силно сред жителите на различните държави от Европейския съюз. Над две трети от жителите на Финландия (67%) се определят като информирани за правата си в ЕС. Със сходен резултат е и Люксембург (дял на запознатите от 63%).

На обратния полюс са Италия, Франция, Румъния и Португалия, където над 60% от анкетираните се определят като по-скоро неинформирани за това с какви права разполагат като граждани на Европейския съюз

*Пълния доклад на Евробарометър може да видите в прикачения документ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...