Българският пазар на софтуер за ИТ сигурност през 2007 г.

20.03.2008 | 16:39
по статията работи: econ.bg
Анализ на IDC
Българският пазар на софтуер за ИТ сигурност през 2007 г.


Българският пазар на софтуер за ИТ сигурност през 2007 г.

Анализ, представен по време на IDC IT Security Roadshow


На 18 март 2008 г. конференцията IDC IT Security Roadshow се проведе в България за втора поредна година. През 2008 акцентите в темите бяха поставени на комплексния характер на заплахите и конвергенцията между технологиите и организационните мерки и процедури, които бизнесът трябва да има предвид при адресиране на проблеми с ИТ сигурността.


Пазарът на софтуер за сигурност в България през 2006 г. е нараснал на годишна база с около 16%, достигайки $5.5 милиона. По предварителна прогноза на IDC ръстът през 2007 г. ще бъде повече от 19%, въпреки че някои от големите проекти в държавната администрация бяха отложени за 2008 г.

Софтуерът за сигурност на съдържанието (Secure Content Management), към които IDC причислява антивирусния софтуер, Web филтрите, софтуера за наблюдение, блокиране и проверка за нежелано или забранено съдържание на входящия и изходящ трафик, ще запази най-голям дял от пазара – около 60%, следван от комбинираните средства за защита (Threat management), които включват софтуер, хардуер и мрежови технологии и са предназначени да изпълняват специфични или няколко функции по сигурността. Такива са например софтуерните firewalls, средства за реализация на VPN, средства, които следят състоянието на мрежата за пробиви и подозрителни действия.

Въпреки все още скромния дял на средствата за управление на сигурността и уязвимостите (Security and Vulnerability management), се очаква категорията да набира скорост в резултат на това, че редица икономически сектори трябва да приведат системите си в съответствие с различни регулации и да реализират системи за управление на риска. Динамично развитие се очаква и при системите за управление на достъпа (Identity & Access Management), стимулирано от бързото развитие на интернет и мобилността.


От кои заплахи за сигурността се страхуват българските потребители?
Резултати от проучване сред участниците в IDC IT Security Roadshow 2007

По време на конференцията по информационна сигурност на IDC, проведена през 2007 г., участниците бяха помолени да степенуват набор от заплахи по отношение на сериозността им за конкретната организация. По-долу на графиката са представени отговорите на българската аудитория.

Специалистите в България посочват повредата на данните (79.4% от отговорилите) и разкриването на данни за клиента (73% от отговорилите) като двете най-сериозни заплахи в организацията.

От друга страна спамът е посочен като най-малка заплаха в 8.1% от отговорите, следван от "разкриването на данни за клиента" със 7.9% дял.

За сравнение в региона на ЦИЕ като най-голяма заплаха класацията отново води "увреждане на данните" (52%), а заплахата с най-малка тежест е саботаж от страна на служител (9.3%).

Двата най-важни фактора, водещи до инвестиции в софтуер за ИТ сигурност, посочени от българските участници, са "резултати от одит на сигурността" и "нарушения на основните мерки за сигурност". С най-малко значение са "правителствените регулации", " корпоративните изисквания и указания от международните централи на фирмите" и "мобилността".

Потребителите в региона на ЦИЕ определят "увеличеното използване на Интернет" като най-важния критерий за инвестиции в софтуер (56.6%), а "корпоративните изисквания и указания от международните централи на фирмите" - за фактора с най-малко влияние (22.4%).


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 09.10   1430 г. – Образуван е Янински пашалък след като антилатинското благородничество и духовенство предава града на Синан паша 1446 г. – В Чосон е обнародена...