Бюджетът на София – възможности и предизвикателства

30.04.2009 | 19:16
по статията работи:
Анализ на бюджета на Столична община за периода 2004-2008 г., изготвен от Институт "Отворено общество" и Институт за развитие на публичната среда
Бюджетът на София – възможности и предизвикателства
Прикачени документи

Снимка: Finfact

Общият прираст на бюджетните приходи на Столична община за 2007 г. изостава. Той е по-нисък от средния за страната, въпреки че столичани плащат най-големите местни данъци и такси. Най-нисък растеж се наблюдава при приходите от собственост - наеми на имущество, на земя, дивиденти от общинските търговски дружества, лихви и др. Столична община разчита в най-голяма степен на местни приходи - местни данъци и такси, продажба на общинско имущество и банкови заеми, за да финансира дейността си.

Това показват данните, които Институт "Отворено общество" - София и Институтът за развитие на публичната среда представиха по време на дискусията "Бюджетът на София - възможности и предизвикателства", провела се на 29 април 2009 г. Анализът на бюджетните приходи и разходи на Столична община и на управлението на общинския дълг показва още, че до 2006 г. София е първенец по бюджетни разходи на глава от населението. Макар през 2008 г. тя да е изпреварена по този показател от Пловдив и Варна, размерът на средствата, които общината харчи за всеки столичанин, е по-висок от средния за страната. Относителният дял на разходите по функция Благоустройство и комунално стопанство (включваща всички дейности по управление на отпадъците и чистотата, улично осветление, озеленяване, водоснабдяване и канализация и др.) на Столична община е 1,5-2 пъти по-висок от средния за страната, от този на Пловдив, Варна и Бургас.

Това, което отличава София по отношение на управлението на общинския дълг от средното за страната, Пловдив, Бургас и Варна, е по-високият ръст на постъпленията от заеми. С натрупването на погашенията по 3 заема, вероятността общината да поеме нови кредитни задължения и да се запази тенденцията на забавен прираст на общите бюджетни приходи може да породи затруднения в обслужването на дълга от 2010 г. нататък.

По време на кръглата маса, която се проведе в хотел "Радисън", бяха обсъдени данни за бюджета и бюджетната политика на Столична община за периода 2004 - 2008 г., обхващащ пълния мандат на предходния и първата година от работата на новия общински съвет, избран през есента на 2007 г.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 04.10   771 г. – След смъртта на брат си Карломан, Карл Велики става единствен владетел на Франкската държава. 1366 г. – Започва антитурският (по-късно и...