Властта на Меркел е по-голяма от всякога, но проблемите й далеч не свършват

23.09.2013 | 11:25
по статията работи: Симеон Досев
На канцлера предстои тежко управление вероятно в коалиция с унижената СДП
Властта на Меркел е по-голяма от всякога, но проблемите й далеч не свършват

Досегашният канцлер Ангела Меркел спечели изборите в Германия, с което си извоюва трети мандат. 41.5% обаче не й достигат да сформира правителство единствено от нейната Християндемократическа партия (ХДП).

Голямата изненада беше ниският резултат на традиционният коалиционен партньор на ХДП Свободната демократическа партия, която не успя да преодолее бариерата от 5%. Това означава, че Меркел ще трябва да предприеме тежки преговори с основния си конкурент Социалдемократическата партия (СДП) на Пеер Щайнбрюк, която спечели 25,7%.

Според Роланд Нелез от„Шпиегел“ ХДП отново е там, където беше по времето на Конрад Аденауър - партия, която взима всички важни решения в страната и почти сама определя хората за важните позиции. Въпреки че след предизборната кампания на никой не му стана ясно какви точно са позициите на Меркел, очевидно е, че гражданите й имат доверие. А то играе важна роля за изхода от изборите, когато политическата ситуация е усложнена.

Според Нелез другият основен претендент за властта Пеер Щайнбрюк е започнал смело предизборната кампания, но накрая задачата да се пребори с доминацията на Меркел се е оказала непосилна за него. Анализаторът твърди, че СДП е трябвало да изглежда по съвсем различен начин, тъй като един „десен“ кандидат не пасва на една „лява“ програма и избирателите са забелязали това. Сега на партията предстоят тежки времена, защото дори и да влязат в „голяма коалиция“, те просто ще играят ролята на придатък на канцлера Меркел.

145098

Снимка: Thinkstock/Guliver

Свободната демократическа партия (СДП) пък е напълно разбита, оставена извън Бундестага, провалена поради собственото си високомерие. Вината си е напълно тяхна: На предишните избори партията обеща данъчни съкращения, които никога не се осъществиха. Практически СДП не направи нищо за последните 4 години и на изборите разчиташе единствено на спомените от предишни времена.

Сега Меркел е на върха на своята власт. Популярността й сред избирателите гарантира триумфа, а това още повече засилва лидерската й роля в самата партия. Другите потенциални кандидати за ръководната позиция в ХДП, в това число Урсула фон дер Лейен, ще трябва да почакат. Това обаче означава още нещо: Когато Меркел напусне, партията я очакват трудни времена.

Въпреки всичко пред нея в момента също стоят редица проблеми. В Бундестага тя е изправена срещу опозицията на няколко региона, в които местната власт е на СДП или Зелените. Освен това в една „голяма коалиция“ тя ще трябва да управлява заедно с унижените социалдемократи. Това ще е много по-трудна задача, отколкото управлението заедно с либералната партия.

Според агенция „Блумбърг“ много малко представители на СДП желаят „голямата коалиция“. Това е заявил Франк-Валтер Щайнмайер, лидер на политическата група на социалдемократите в Бундестага. Той допълва, че би предпочел да остави нещата както досега.

Германските акции

По данни на "Маркет Уотч" в деня след изборите (23 септември) германските акции са регистрирали спад. Инексите DAX и Stoxx Europe 600 са поевтинели с 0,2% до съответно 8 655, 10 и 313,64.

Основният немски индекс DAX обаче е поскъпнал с 68%, откакто Меркел стана канцлер през ноември 2005 г. Индексът Euro Stoxx 50 пък е поевтинял с 16 на сто за същия период.  

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...