Годишен доклад за измамите и злоупотребите с пари от еврофондовете

31.10.2011 | 15:15
по статията работи:
Доклад на ОЛАФ за 2010 г.
Годишен доклад за измамите и злоупотребите с пари от еврофондовете
Прикачени документи

На 19 октомври 2011 г. Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) представи годишния си доклад за разследванията на измами и злоупотреби с пари от еврофондовете през 2010 година.

България отново оглавява класацията с негативен оттенък с 81 разследвания, което е една пета от всичките общо 419, водени от ОЛАФ през миналата година. Най-много са били случаите, свързани с парите, отпускани за селското стопанство - 61, следвани от тези, свързани с външната помощ, която ЕС осигурява за трети страни - 9.6 от случаите са касаели структурните фондове. 

Същевременно произнесените в страната ни присъди за измами и злоупотреби с евросредства са само две за цялата изминала година. Политическият директор на ОЛАФ Никалас Айлет определи това като "сериозен повод за тревога относно ефективността на българската съдебна система".

Според експерта голяма част от нарушенията са стари и засягат предприсъединителни фондове в областта на селското стопанство. Сътрудничеството на ОЛАФ с българските власти е на добро ниво, като нередностите се установяват от тях, за разлика от Румъния например, където разследванията са инициирани най-вече от европейски институции.

На второ и трето място в класацията след България се нареждат Италия и Румъния - съответно с 41 и 36 нарушения, предава БНР.

В обобщен вид оперативните дейности на ОЛАФ за 2010 г. изглеждат по следния начин:

  • Били са започнати 225 нови следствени и оперативни случая. В това число влизат 150 вътрешни и външни разследвания и 75 случая на координиране и съдействие. През годината бяха са били приключени 189 следствени и оперативни случая.
  • Средната обща продължителност на разследванията и операциите, включително фазата на оценка, е била 27,9 месеца - най-ниската през последните пет години.
  • Европейската служба е получила 46% от входящата информация от публичния сектор на равнище ЕС и на равнище държави-членки. 52% от информацията са били получени от граждани и от частния сектор, посочват от представителството на ЕК в България.
  • Били са възстановени 67,9 милиона евро в резултат на разследванията на ОЛАФ. Най-големи суми са били възстановени в сектора на структурните фондове (32,9 милиона евро), следвани от земеделието (11,9 милиона евро) и преките разходи (10,6 милиона евро). Към днешна дата са възстановени и още 351,2 милиона евро, свързани със случаи на последващи финансови действия, които са все още в ход.
  • Националните съдилища са осъдили извършителите на измами на общо 125 години затвор през 2010 г. и са наложили финансови санкции в размер на почти 1,47 милиарда евро в резултат на случаи, разследвани от европейската служба.

Пълния текст на доклада на ОЛАФ ще откриете в прикачения файл.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 03.06   350 г. – Римският узурпатор Непоциан, от Константиновата династия, се провъзгласява за римски император и влиза в Рим начело на тълпа гладиатори. 1098 г. –...