Гъвкавите форми на работа могат да донесат 10 трлн. долара за световната икономика

30.10.2018 | 10:30
по статията работи: econ.bg
Разпространението на гъвкавите форми на работа е от полза и конкретно за хората – имат потенциала до 2030 г. да им спести 3,53 млрд. часа, които иначе прекарват в пътуване до офиса
Гъвкавите форми на работа могат да донесат 10 трлн. долара за световната икономика
Снимка: под лиценза на creative commons

Предвижданото широко разпространение на гъвкавите форми на работа може да допринесе с 10,04 трлн. долара за ръста на световната икономика до 2030 г. Това показват данните от първото обхватно социоикономическо проучване за промяната на практиките относно работното място.

Анализът, направен по поръчка на Regus и проведен от независими икономисти, изследва 16 държави с важна икономическа роля, като разглежда в детайли състоянието на гъвкавите форми на работа както в момента, така и прогнозно до 2030 г.

Regus установи, че в най-развитите икономики до 2030 г. между 8% и 13% от наемния труд ще бъде свързан с гъвкави работни пространства. По-големият процент на гъвкавите форми на работа ще спести на компаниите пари, ще намали оперативните разходи и ще повиши продуктивността, предизвиквайки в крайна сметка ефекта на доминото върху цялата икономика – от основните дейности на бизнеса до каналите за доставка.

Конкретните ползи включват по-висока продуктивност на бизнеса и индивидуалните служители, по-ниски разходи за офисна площ за компаниите, използващи гъвкави работни пространства, и милиони часове по-малко пътуване до работа и обратно. Всички тези фактори допринасят за брутната добавена стойност, създавана от гъвкавите форми на работа в икономиката.

Предвижда се Китай и Индия да отбележат най-голямо увеличение на брутната добавена стойност (БДС) от гъвкави работни пространства – с потенциал за ръст на БДС от 193% и 141% за икономиките на съответните страни. Това съответства на 1,4 трлн. долара за Китай и 375,8 млрд. долара за Индия всяка година. Въпреки че в САЩ процентът на брутната добавена стойност в икономиката от гъвкави форми на работа е малко по-нисък – 109%, брутната добавена стойност в страната в абсолютно число ще е най-висока в размер на 4,5 трлн. долара.

Проучването установява, че гъвкавите форми на работа носят предимства не само за икономиките – те са от полза и за отделните хора. Служителите, които работят дистанционно, почти два пъти по-често са склонни да кажат, че обичат работата си, в сравнение с работещите в същия бранш, които се трудят в традиционно работно пространство.

Огромен фактор за това вероятно е времето, което хората спестяват благодарение на дистанционните и гъвкави форми на работа. Според модел за ускорено развитие, който показва сценарий за възприемане на гъвкавите форми на работа с по-бързо темпо от сегашното, съкращаването на времето за пътуване до работното място и обратно чрез преминаване към дистанционна работа може да спести 3,53 млрд. часа до 2030 г. Това е равностойно на времето, което 2,01 милиона души прекарват на работа всяка година. 

При осъществяване на сценария за ускорено развитие хората в Китай, САЩ, Индия и Япония ще спестят най-много време от пътуване до работата си и обратно. Работещите в Китай ще спечелят по два часа на човек, докато тези в САЩ ще получат почти цял допълнителен свободен ден в резултат от съкращаване на времето за пътуване.

Иън Халет, Управляващ директор на групата за Regus, казва: "Гъвкавите форми на работа са мощен инструмент, който има силата да облагодетелства не просто бизнеса, но и общества и цели икономики. Това става възможно благодарение на ускореното възприемане на гъвкавите форми на работа като стандартна бизнес практика за милиони хора по целия свят."

"Изключително вълнуващо е да обмисляме начините, по които нашето общество може да извлече полза от разпространението на гъвкавите форми на работа – особено когато прогнозите за растеж до 2030 г. показват колко решаващо значение ще има гъвкавият работен режим през следващите десетилетия. Надеждата е, че компаниите ще се възползват без колебание от възможността да станат част от тази революция в работните пространства и ще продължат да разпространяват гъвкавите работни места, така че в тях да се включат служители от цялото земно кълбо."

Стив Лукас от Development Economics, един от авторите на доклада, споделя: "Както показва това проучване, гъвкавите форми на работа предлагат значителен принос за обществото – като се започне от това, че освобождава повече лично време на хората, и се стигне до това, че дава тласък на икономиката чрез създаване на работни места и повишаване на продуктивността. Тези прогнози показват, че гъвкавите форми на работа са мощна икономическа сила, която компаниите и хората би трябвало да възприемат през идните години."

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 16.07   622 г. – Пророкът Мохамед се премества от Мека в Медина, което се смята за начало на ислямската вяра и на ислямския календар. 1054 г. – В Константинопол...