Десет български компании влизат в TОП 100 на Югоизточна Европа

09.10.2018 | 14:20
по статията работи: econ.bg
Две са българските компании, които влизат в първите десет – на пето място се нарежда „Лукойл Нефтохим Бургас“, а на шесто - „Аурубис България“, която се изкачва с шест позиции спрямо миналогодишната класация
Десет български компании влизат в TОП 100 на Югоизточна Европа
Снимка: БГНЕС

България влиза с десет компании в годишната класация на най-големите компании по приходи в Югоизточна Европа – TOP 100 SEE за 2017 г. - с една повече от предходното издание, изготвяно от SeeNews – независим доставчик на бизнес информация. 

Две са българските компании, които влизат в първите десет – на пето място се нарежда „Лукойл Нефтохим Бургас“, а на шесто - „Аурубис България“, която се изкачва с шест позиции  спрямо миналогодишната класация. Компанията е най-големият български износител, формиращ 9% от износа на страната. „Аурубис България“ е единствената българска компания, която попада в класацията на десетте най-динамично развиващи се компании в региона и заема шесто място.

Дванадесет са новите компании, които влизат в класацията, а две от тях са български – „Сакса“, която заема 95-а позиция, и „Астра Биоплант“, на 97-а. И двете са в петролно-газовия сектор.

Класацията обхваща нефинансови дружества, регистрирани в Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия. Първоначалният масив от анализирани компании надхвърля 2900. 

Анализът определя 2017 като година с изключително увеличение на приходите в региона в период на устойчив растеж. Общият приход на стоте компании, включени в класацията, е 113,9 млрд. евро -   повишение от 12,5% спрямо класирането за предходната 2016 година. Същевременно печалбата бележи още по-рязко повишение с ръст от 22% за същия период спрямо предходната година, изразяващ се в 4,9 млрд. евро.

По отношение участието на икономическите сектори – петролната и газовата индустрия и  търговията на едро и дребно са представени с по 24 компании в класацията, електроенергийният - с 14, автомобилният - с 11, плюс три компании производители на гуми, които попадат в сегмента на каучуковата продукция. Металопроизводството участва в класацията с пет компании,  а фармацевтичният и селскостопанският сектор - с по три.

Секторите, чиито представители намаляват в сравнение с предходната година, са напитки и тютюневи изделия, телекомуникации и транспорт. Прави впечатление, че ИТ секторът не попада в класацията въпреки ролята му на основен двигател в много от регионалните икономики и въпреки факта, че създава хиляди работни места и е основен участник в едни от най-мащабните сделки по придобивания и сливания в последните години.

Увеличението на частното потребление, наред с нарастващите разполагаеми доходи, изтласка икономическия растеж в Централна и Югоизточна Европа до 4% през 2017 г., от 3,5% година по-рано, надхвърляйки средния ръст за Европейския съюз. Благоприятната външна среда, включваща здравословното представяне на икономиките в ЕС - основният търговски партньор в региона -  и глобалното подобрение на потребителските цени доведоха до допълнителен подем на икономиките в региона. Банките бяха стабилни, финансовите пазари, с изключение на Румъния, останаха спокойни, а безработицата отбеляза низходящ тренд.

Освен детайлен секторен анализ, изданието включва и интервюта с Аруп Банерджи, регионален директор за страните от ЕС в Световната банка,  Янез Копач, директор на Секретариата на Енергийната общност и бивш министър на финансите на Словения, и Майкъл Пайер - генерален директор на IBM Югоизточна Европа. 

 

За единадесета поредна година агенцията за бизнес информация SeeNews (www.seenews.com) публикува годишна класация на най-големите сто компании по общ приход за 2017 година.  стоте най-големи банки по общи активи и най-големите сто застрахователи по брутно записани премии в Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия. Използваните данни при изготвяне на класацията са от национални търговски регистри, фондови борси, правителствени и корпоративни уеб сайтове, отраслови регулаторни органи, локални бизнес информационни доставчици, както и със съдействието на самите компании. 

Освен основните три класации, TOP 100 SEE  включва допълнителни класации, отразяващи както позиционирането през 2017 година, така и през последното десетилетие на най-печелившите и динамични компании, тези с най-голяма загуба, най-успешните индустрии и компаниите с най-голям приход на глава от населението. В изданието присъстват още интервюта с представители на водещи компании, както и анализи на най-бързо развиващите се индустрии.

SeeNews е водещ независим доставчик на бизнес новини и анализи за Югоизточна Европа, предоставящ 360-градусова перспектива върху региона, нужна за вземането на успешни бизнес решения. Повече от 15 години SeeNews предлага актуални новини, коментари,  задълбочени пазарни проучвания и анализи, обхващайки 123 индустрии и сектора, 11 държави и 800 000 компании през интегрираната си онлайн платформа. Като стратегически партньор на бизнеса, SeeNews отговаря на индивидуалните нужди на своите клиенти чрез пазарни проучвания и информационни бюлетини по заявка. SeeNews е и издател на TOP 100 SEE – първата и единствена годишна бизнес класация на най-големите компании в Югоизточна Европа, която отбеляза десетото си издание през 2017 г. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 27.02   1531 г. – Осем немски князе и 11 града сформират Лига в защита на учението на Мартин Лутер. 1551 г. – Иван Грозни открива Стоглавия събор, ограничаващ правата...