ЕК предлага пакет от мерки за борба с младежката безработица 1

05.12.2012 | 14:17
по статията работи: Теодора Пенева
Близо 7,5 млн. младежи между 15 и 24 г. в ЕС са нерабоещи, неучащи и необучаващи се
ЕК предлага пакет от мерки за борба с младежката безработица

Европейската комисия (ЕК) е изготвила пакет от мерки, с които да се овладее младежката безработица в рамките на Европейския съюз (ЕС). Това информираха от Комисията.

Оттам уточняват, че мерките на идват в подкрепа на усилията, които страните-членки полагат, за да се справят с "неприемливо високите нива на безработица и социално изключване сред младите хора", като им предлагат възможности за работа, образование и обучение.

По думите на Ласло Андор, европейски комисар по въпросите на заетостта, социалните въпроси и придобиването, високата липса на заетост сред младежта води до драматични последици за европейските икономики и общества и най-вече – за всичко млади хора. "Ето защо инвестициите в младежта на Европа са нужни именно днес", заяви еврокомисарят.

Той добави, че с предложения пакет ЕК ще помогне на държавите-членки да осигурят успешното вливане на младежите в редиците на трудещите се. "Ако не направим това, последиците биха били катастрофални", смята Андор.

Какво включват мерките на ЕК?

Едно от изготвените предложения е препоръка до страните в ЕС за въвеждането на Гаранция за младежта, чрез която на всички младежи на възраст до 25 години да се осигури добро предложение за работа, а включване във форма на продължаващо образование или за чиракуване или провеждане на стаж в рамките на четири месеца след като са завършили формално образование или са останали безработни. Тази препоръка идва в съответствие с исканията, отправени от страна на Европейския съвет и Европейския парламент.

В предложената препоръка към държавите-членки се отправя настойчив призив да изградят силни партньорски взаимоотношения със заинтересованите страни. Освен това, да осигурят участието на ранен етап на службите по заетостта и на другите партньори, оказващи подкрепа на младите хора, както и да предприемат мерки за подкрепа с цел създаване на възможности за интегриране на пазара на труда. ЕК съветва европейските държави да използват в пълна степен средствата по Европейския социален фонд и другите структурни фондове за посочените цели, да извършват оценки на схемите за гаранции за младежта и непрестанно да ги усъвършенстват и да въведат експедитивно тези схеми.

Комисията подчертава, че ще оказва подкрепа на държавните членки, като предоставя финансиране от ЕС, насърчава обмена на добри практики сред държавите членки и извършва наблюдение в рамките на европейския семестър на прилагането на схемите за гаранции за младежта. Освен това да изготвят кампании за повишаване на осведомеността по този въпрос.

За да се улесни преходът на младежите от учебното заведение до бъдещото работно място, пакетът от мерки слага началото на консултация европейските социални партньори по "Рамка за качество на стажовете", чрез която да се даде възможност на младите хора да придобият професионален опит при надеждни и сигурни условия. В пакета от мерки е обявено и създаването на Европейски алианс за професионална подготовка, с който се цели да се повиши качеството, както и възможностите за провеждане на чиракуване чрез разпространяване в държавите членки на успешните схеми за чиракуване. Очертани са и пътищата за намаляване на пречките пред младите хора във връзка с мобилността.

Статистика за младежката безработица в ЕС

По данни на ЕК около 5,5 милиона младежи на пазара на труда (над една пета) не успяват да си намерят работа. 7,5 милиона млади хора на възраст от 15 до 24 години попадат в т.нар. категория NEET — никъде неработещи, неучащи и необучаващи се. Икономическата цена на неинтегрирането на младежите на пазара на труда се оценява от Eurofound на над 150 млн. евро годишно или на 1,2% от общия БВП на ЕС.

За някои държави като България, Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Латвия, Унгария и Полша, тази цена достига или надхвърля 2 % от техния БВП. Ползите от избягване заплащането на тази икономическа цена днес и в бъдеще далеч надхвърлят бюджетните разходи във връзка с предложената Гаранция за младежта.

В 13 държави-членки размерът на младежката безработица надхвърля 25%, като в Гърция и Испания достига до над 55%, а в България, Ирландия, Италия, Кипър, Латвия, Унгария, Португалия и Словакия е около или над 30%. Над 30% от безработните младежи под 25 години са в тази категория от повече от, като през 2011 г. техният брой е бил 1,6 милиона спрямо 0,9 милиона през 2008 г.

Като цяло за последните четири години равнището на заетостта сред младежите е намаляло с почти 5 на сто. Това е три пъти по-голямо намаление в сравнение със ситуацията при възрастните. Шансовете на един безработен младеж да намери работа са малки: едва 29,7 % от безработните лица на възраст 15—24 години през 2010 г. са намерили работа през 2011 г., което е спад от почти 10% в рамките на три години.

На европейския пазар на труда именно младежите са изложени на риск в най-голяма степен и са все по-застрашени от маргинализиране. Този факт има своите непосредствени последици, но оказва въздействие и в средносрочен и дългосрочен план. Задълбочаването на кризата на пазара на труда може да бележи трайно голяма част от цяло едно поколение младежи, като засегне заетостта, производителността и социалното сближаване днес и в бъдеще.

Европейски инструменти за борба с безработицата сред младите хора

Предложенията, залегнали в пакета от мерки относно младежката заетост, са продължение на действията в рамките на инициативата „Възможности за младежта“, чието начало е дадено през месец декември 2011 г., уточняват от Комисията. Целта е осемте страни-членки с най-високо равнище на младежка безработица да пренасочат средствата от структурните фондове на ЕС към действия по насърчаване на младежката заетост, разработване на планове за работни места за младежи и засилване на програмите за осигуряване на образование и обучение.

За борба с младежката безработица Комисията използваи други инструменти, създадени  в рамките на отделните политики. Един от тях са специфичните за всяка държава препоръки, получени през юли 2012 г.

В Годишния обзор на растежа за 2013 г., с който беше дадено началото на Европейския семестър за 2013 г., се подчертава, че са необходими повече усилия от страна на държавите членки за борба с безработицата, подобряване на пригодността за заетост и оказване на подкрепа на младите хора за намиране на работа или за връщане на пазара на труда, припомнят от ЕК.

Оцени статията:
1.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Hidko 10.12.2012 | 14:17
За какви стажове иде реч?! Тези бюрократи съвсем са изкукали. Като има стаж и какво? Ще бъде нает младежа, а по-възрастния с 10-20 години ще бъде безработен?! Каква е логиката? Няма такава. Трябва нови работни места да се разкриват, а не да се пренасочва стимулирането за наемане на едни възрастови групи за сметка на други. Пак псевдо мерки. Бюрократите са безсилни да създадат нови работни места и затова се чудят как да измсучат от пръстите си нещо с което да оправдаят средствата, които лапкат сладко сладко!!!
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 24.11   642 г. – Теодор I е избран за папа. 1642 г. – Абел Тасман става първият европеец, открил остров Земя на Ван Димен, днес известен като Тасмания. 1859 г....