Жените в ЕС напускат по-рано дома на родителите си и живеят по-дълго от мъжете

19.10.2018 | 16:20
по статията работи: econ.bg
Данните сочат, че е Европейския съюз жените са 5% повече, отколкото мъжете. На 100 мъже се падат 105 жени. В почти всички държави членки жените са повече от мъжете, като най-голяма е разликата в Латвия
Жените в ЕС напускат по-рано дома на родителите си и живеят по-дълго от мъжете
Снимка: БГНЕС

Във всички държави членки на Европейския съюз през 2016 жените живеят по-дълго от мъжете. Средната възраст е 83.6 години за жените и 78.2 години за мъжете с разлика от 5.4 години. Това става известно от изследването "Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет 2018" на Евростат, представен от Националния статистически институт.

Сред държавите членки разликата във възрастта на жените и мъжете варира от 10-11 години в Латвия и Литва до под 4 години в Дания, Ирландия, Малта, Нидерландия, Швеция и Обединеното кралство. Данните сочат, че е Европейския съюз жените са 5% повече, отколкото мъжете. На 100 мъже се падат 105 жени. В почти всички държави членки жените са повече от мъжете, като най-голяма е разликата в Латвия (18%), Литва (17%) и Естония (13%), докато в Люксембург, Малта и Швеция мъжете са малко повече от жените.

Причини за смъртност - болест на сърцето и злокачествени образувания

Злокачествените новообразувания, болестите на сърцето (напр. инфаркт) и мозъчносъдовите заболявания (напр. инсулт) са трите най-често срещани причини за смърт както при жените, така и при мъжете в ЕС. И при трите причини смъртността е по-голяма при мъжете отколкото при жените: през 2015 г. в ЕС от злокачествени новообразувания са умрели 346 мъже и 201 жени, от болести на сърцето - 172 мъже и 95 жени, и от мозъчносъдови заболявания - 93 мъже и 78 жени на 100 000 мъже/жени.

Във възрастовата група от 16 до 44 години 85% от жените и 87% от мъжете в ЕС през 2016 г. оценяват здравето си като добро. За лицата на възраст между 45 и 64 години този дял намалява до 62% при жените и 65% при мъжете, а за хората на възраст 65 и повече години - съответно до 36% и 42%. В почти всички държави членки по-голям е делът на мъжете отколкото на жените, които възприемат здравето си като добро, а разликата се увеличава с възрастта. Интересно е да се отбележи, че разликата между държавите членки също се увеличава с възрастта.

Седем пъти повече жени, отколкото мъже, живеят сами с деца

Големи различия се отчитат в начина, по който живеят жените и мъжете - заедно, сами, със или без деца - 7.6% от жените на възраст 25 - 49 години живеят сами с деца в сравнение с 1.1% от мъжете на същата възраст. За живеещите сами без деца в тази възрастова група делът на жените е 9.6% и 16.3% - на мъжете. Големи различия има и между жените и мъжете на възраст 65 и повече години - делът на възрастните жени, живеещи сами (40.4%), е два пъти по-голям отколкото при мъжете (19.9%). При другите възрастови групи има по-малки разлики. Сред младите хора 8.5% от жените и 8.1% от мъжете на възраст от 15 до 24 години живеят сами. Същото важи и при съвместно живеещите - 45.1% от жените и 48.4% от мъжете на възраст 15 и повече години в ЕС живеят с партньор.

Анализът показва, че в ЕС през 2017 г. жените са напуснали дома на родителите си на по-ранна възраст от мъжете (средно - 25 години за жените и 27 за мъжете). Във всички държави членки жените сключват брак по-рано от мъжете, като през 2016 г. разликата във възрастта при сключване на първи брак е над 3 години в България, Румъния и Гърция, а в Ирландия (2015 г.), Португалия и Обединеното кралство (2015 г.) - по-малка от 2 години. Що се отнася до средната възраст на жените при раждане на първо дете - през 2016 г. в ЕС тя е 29 години, като варира от около 26 години в България и Румъния до 31 години в Испания и Италия.

Въпреки големите различия в живота на жените и мъжете те са почти еднакво удовлетворени от живота, който водят. В ЕС през 2013 г. жените на възраст над 16 години по скалата от 0 до 10 са дали оценка средно 7.0 на удовлетвореността си от живота, а мъжете на същата възраст - средно 7.1. В повечето държави членки оценките на жените и мъжете са били равни или е имало разлика от 0.1.

PHP Scriptler , MKASPY shell indir , alfa shell indir , sadrazam indir , shell indir , shell indir , Atasehir kuaf Atasehir kuafor , Kumluca g
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 08.07   52 пр.н.е. г. – Основан е град Париж. 1497 г. – Вашку да Гама отплава от Лисабон в търсене на морски път от Европа за Индия. 1663 г. – Кралят на Англия...