Икономиката на България не се развива зле

17.05.2013 | 12:30
по статията работи: Елица Елефтерова
Фискалните ограничения не са най-важният фактор за излизане от кризата. Акцент трябва да са инвестициите, коментираха икономисти
Икономиката на България не се развива зле

Хората прекарват твърде много време, взимайки или опитвайки се да вземат нещо от някой друг. С тази мисъл на П.Дж. Хил основателят на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев откри форума "Ще успеят ли строгите икономии да спасят Европа?".

Станчев очерта проблема с излизането от кризата, като се намалят функциите на държавата, а икономиката бъде оставена да работи максимлно свободно. Според него през последните десетилетия от XX и началото на XXI век ролята на правителствата се увеличава, нещо което не се е случвало по-рано, а в същото време икономистите не виждат какъв е смисълът от това. "Тайната на вземането на пари е обещанието да се дават пари”, това според Станчев е една от основните причини за силната намеса на държавата.

На същото мнение бе и Марк Клугман, автор на речите на американските президенти Роналд Рейгън и Джордж Буш - старши. Той е експерт по икономически реформи, съветва правителства по света за създаването на LEAP зони, специални полу-автономни юрисдикции, с цел повишаване на икономическия растеж.

129841

По отношение на общите разходи на правителствата, както става ясно от графиката, в момент на икономически възход те са най-малко и точно в ситуацията на тежка икономическа криза след 2008 година започват да нарастват с големи темпове. 

Според Станчев икономическите мерки и фискалните ограничения заради кризата в Европа невинаги означават големи съкращения на разходите.

Така например, ако през 2002 година Франция е отчитала 816 млрд. евро правителствени разходи, то през 2011 г. те скачат до 1.1 трл. евро, Италия през 2002 е отделяла 613 млрд. евро, а през 2011 - 788 млрд. евро, Великобритания през 2002 г. дава 442 млрд. евро, а през 2011 разходите скачат до 739 млрд евро.

В същото време страните, които в момента са най-засегнати от кризата - Испания и Гърция, през 2002 г. са отпускали по 70 млрд. евро, докато през 2011 г. разходите на Испания скачат до 469 млрд. евро, а на Гърция до значително по-малко - 108 млн. евро.

От всичко това е видно, че фискалните ограничения не са най-важният фактор за излизането от кризата.

Същото може да се каже и по отношение на държавния дълг. Страните, които стоят най-стабилно през тази криза и които разчитат на гъвкавата си икономика, невинаги са с много малък държавен дълг. Изключение тук, разбира се, е Гърция, заяви Красен Станчев.

Марк Клугман пък акцентира върху това, че за ръста на една икономика големината на държавата няма значение. Според него малките държави са не по-малко конкурентни на големите страни. Според икономиста трябва да се признае, че икономиката на България не се развива зле и досега върви в правилната посока.

Това, което според него трябва да се направи, е да се намали административната тежест и да се подобри правосъдната система. Освен това е много важно и да се поддържа политическата стабилност в страната. Необходимо е непопулистко правителство, което е подчинено на закона.

Според Клугман акцентът на държавата за излизане от кризата трябва да бъде върху частното инвестиране (външните фирми).

Георги Саракостов, който има над 15-годишен опит в областта на данъчното консултиране и оглавява направленията Корпоративно данъчно облагане и Косвени данъци в Делойт, заяви по време на форума, че монетарната политика, водена от някои държави, е причината за кризата в момента.

Тъй като правителствата са направили пропуски именно в регулацията на тази политика.“Свободният пазар не е този, който не допуска грешки. Въпросът е, какво се случва след това”, допълни той. 

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 16.10   1555 г. – По заповед на Мария I Тюдор за изгорени като еретици двама протестантски епископи. 1793 г. – В Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на...