Икономически обзор на пазара на жилищни имоти в България през 2007 г.

13.03.2008 | 12:23
по статията работи: econ.bg
Анализ на Национална компания за недвижими имоти "Форос"
Икономически обзор на пазара на жилищни имоти в България през 2007 г.

Интересът към сегмента на жилищните имоти през миналата година се запази стабилен. Същевременно предлагането на този тип имоти беше сравнително ограничено и трудно успяваше да отговори на нарасналото търсене. Като цяло, най-слабо за периода беше предлагането на жилища -старо строителство, особено в столицата и централните части на гр. Варна. В други градове на страната, сред които Велико Търново, се наблюдава ограничено предлагане по отношение на всички типове имоти.

Същевременно, продължи изграждането на голям брой нови сгради във всички области на страната. Характерно за изминалата година беше и предлагането на жилища в множество луксозни комплекси от затворен тип, изграждащи се в повечето от големите градове на страната. Според статистиката за издадените разрешения за строеж през 2007 г., най-голямо е предлагането на жилищни имоти в област Бургас, следвана от Варненска област, София-град и Пловдивска област.

Сред факторите, които оказаха най-голямо влияние върху предлагането на нови жилища в повечето големи градове на страната бе липсата на строителни терени, както и високите цени на малкото налични такива.

Една от основните тенденции по отношение на търсенето на жилищни имоти през 2007 г. беше, че в много населени места, то значително изпреварваше предлагането.Тази тенденция важи с особена сила за старото строителство, към което интереса през периода беше особено голям. Причините за това следва да се търсят най-вече в обстоятелството, че помещенията са по-големи и повече на брой за съответната квадратура, а общите части са в пъти по-малко.

Поради неспособността на предлагането да отговори на все по-нарастващото търсене, ориентирано главно към централните градски части, в много от по-големите населени места интересът се насочи към нови райони в периферията. В София това са районите, локализирани около бъдещото трасе на метрото и най-вече кв. “Младост” 4 поради близостта му до “Бизнес Парка”. Във Варна, интересът бе ориентиран към кварталите “Виница”, “Възраждане” и най-вече “Младост” и “Трошево”, които през последната година се развиват като търговски райони вследствие на изграждащите се в района молове .

В Пловдив райони, обект на сравнително нов интерес, са кварталите “Остромила”, “Беломорски” и “Коматево”, където се строят предимно жилищни комплекси от затворен тип с апартаменти и еднофамилни къщи, а също и кв. “Прослав” и кв. “Захарна фабрика”. В гр. Бургас нови райони със засилено търсене са комплекс “Меден Рудник” и кв. “Сарафово”. В по-малките градове, сред които Русе, Велико Търново и Балчик, като цяло не се наблюдава промяна в районите с преобладаващо търсене.

И през изминалата година най-търсени остават двустайните апартаменти, които съставляват средно 52.83% от общото търсене на жилища и 40.47% от търсенето на недвижими имоти в страната. В някои градове на страната като София и Варна, обаче, се наблюдава все по-засилено търсене на тристайни апартаменти. В големите градове най-често се търсят апартаменти на цена между 40 и 80 000 евро.


Пълния текст на анализа (в pdf формат) ще откриете тук.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 01.10   331 пр.н.е. – Големият пълководец Александър Македонски побеждава в Битка при Гавгамела армията на персийския владетел Дарий III и завладява Персийската...