Калоян Стайков, ИПИ: Оставката на Дянков не е добра новина 2

18.02.2013 | 14:20
по статията работи: Екип на Econ.bg
Смяната на финансовия министър толкова близо до изборите показва, че при управлението на публичните финанси има не малка доза политика
<p>Калоян Стайков, ИПИ</p>

Оставката на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков не е добра новина. Тя идва в неподходящ момент - 5 месеца преди изборите, което не е добър сигнал, защото внася допълнителна доза риск в така или иначе нестабилна обстановка. Това коментира пред Econ.bg Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ) по повод днешната новина на деня - че финансист номер едно е подал оставка.

"Не мога да кажа дали е политически ход или е личен избор на Симеон Дянков, но и в двата случая не е добра новина", обясни той.

Основното предположение, което днес се изказва в медиите, е, че позициите на вицепремиера са се влошили рязко в последните дни, заради забавените субсидии за земеделските производители. Той бил ядосал премиера Бойко Борисов заради категоричното си решение да забави плащанията на селскостопанските производители до март-април тази година.

По отношение на сигнала, който носи случилото се днес, Стайков коментира: "Министър си отива заради разминаване в позицията на държавата - да се поддържа стабилна фискална политика или да се потушават протести. Като се има предвид, че има ангажимент субсидиите да се плащат до края на януари, трябваше да е ясно, че такъв проблем може да възникне. Защо не е предвидено решение за него, могат да кажат само управляващите".

Ще се отрази ли смяната на финансовата стабилност на страната? "Това зависи изцяло от това кой ще поеме министерството. Ако бъде намерен компромис, публичните финанси могат да не бъдат засегнати. Ако субсидиите се изплатят на всяка цена, това може да е изключително лош сигнал, който да разклати тази стабилност", е мнението на експерта.

В пресрелийз от Министерския съвет по-рано днес съобщиха, че на мястото на Симеон Дянков за финансов министър ще бъде назначен досегашния министър по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. "Той отговаря за европейските средства и е запознат с европейските ценности при провеждането на фискална политика, както и с приоритетите на Общността. От тази гледна точка, предполагам, че провеждането на благоразумна фискална политика в България ще се запази и финансовата стабилност няма да бъде разклатена. Самата смяна на финансовия мистър толкова близо до изборите обаче, показва, че при управлението на публичните финанси има не малка доза политика", каза още експертът от ИПИ.

Според него причината за смяната може да е политическа - потушаване на протест и социално напрежение, или лична - министър, който не е съгласен с провежданата от правителството политика. "Може би по малко от двете", завърши Стайков.

От Българската стопанска камара обявиха пред Econ.bg, че ще се въздържат от коментар "във връзка с политическото решение за оставка на финансовия министър".

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов отказа да коментира дали точно изплащането на земеделските субсидии е произлязла оставката на колегата му Симеон Дянков, предаде "Нова телевизия".

Въпреки това Найденов призна, че между него и колегата му наистина е имало противоречия, без да уточнява дали е ставало точно за изплащането на евросубсидиите. Земеделският министър е настоявал пред премиера тези субсидии да бъдат изплатени на всяка цена възможно най-скоро. От своя страна министър Дянков е казал, че в държавния бюджет засега няма възможност това да се случи.

*Информацията е обновена към 17,00 ч.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
4.99/9
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...