МВФ остави без промяна прогнозата за икономически растеж през 2018 г.

17.07.2018 | 12:20
по статията работи: econ.bg
МВФ остави без промяна прогнозата за икономически растеж през 2018 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

Международният валутен фонд остави без промяна априлската прогноза за растежа на световната икономика през 2018-2019 г., която ще бъде 3,9% за двете години. Това се казва в юлския бюлетин „Перспективи за развитие на световната икономика“. „През 2018 и 2019 г. растежът на световната икономика ще достигне 3,9% в съответствие с априлската прогноза, но темповете на растеж стават все по-неравномерни и рисковете за перспективите растат, съобщава БГНЕС.

Изглежда, че в някои големи икономики темповете на растеж са достигнали своя пик и растежът ще стане по-малко координиран“, се казва в документа. Икономиката на САЩ продължава да укрепва в краткосрочна перспектива. МВФ преразгледа прогнозата за икономическия растеж на страните от еврозоната по посока понижаване с 0,2 процентни пункта до 2,2% през 2018 и с 0,1 процентни пункта до 1,9% през 2019 г.

Понижена е прогнозата за Япония с 0,2 процентни пункта до 1% през 2018 и на Великобритания с 0,2 процентни пункта до 1,4% през 2018 г.

Перспективите за икономически растеж на страните с възникващи пазари и развиващите се страни също стават все по-неравномерни на фона на повишените цени на петрола, по-високите доходи в САЩ и изострянето на напрежението в областта на търговията. В страните с развита икономика растежът през 2018 г. ще достигне 2,4% с 0,1 процентни пункта по-малко, отколкото беше прогнозирано през април, а през 2019 г. - 2,2%.

В страните с възникващи пазари и развиващите се страни този показател е 4,9% през 2018 г. и 5,1% през 2019 г.

Рискове за икономическия растеж

В бюлетина се отбелязва, че „балансът на рисковете се измества в посока понижаване, включително и в краткосрочна перспектива“.

По-конкретно, въведените от Вашингтон мита и ответните мерки на другите страни „могат да подкопаят възстановяването и да влошат перспективите за средносрочен растеж“. „Конюнктурата на финансовия пазар, както и преди благоприятства икономическия растеж на развитите държави“, но тази ситуация може бързо да се промени, смятат в МВФ. „Възможен стимулиращ фактор могат да станат търговските спорове и конфликти, геополитическите проблеми и растящата политическа неизвестност“, се казва в документа.

Представяйки доклада в централата на финансовата институция, главният икономист на МВФ Морис Обстфелд отбеляза „увеличаващата се политическа неизвестност в Европа, където страните от ЕС се сблъскват с фундаментални политически проблеми по отношение на миграционната политика, данъчно-бюджетната политика, нормите, засягащи върховенството на закона, и организационната структура на еврозоната“.

„Условията за Брекзит до момента не са определени, въпреки месеците на преговори“, добави той. Обстфелд заяви, че високият показател на световния държавен дълг създава уязвимост за икономиката. Специалистите подчертават, че ръстът на инфлацията и повишаването на основната лихва от ФЕД може да доведе до „непредвидена преоценка на основните икономически показатели и рискове от страна на инвеститорите“.

„По-строгите финансови условия“ могат да станат причина за „рязка промяна на валутния курс, по-нататъшно съкращаване на притока на капитал в развиващите се страни“.

Препоръки

МВФ препоръчва на международната общност да „избягва протекционистки мерки и да търси съвместни решения, които да съдействат за по-нататъшния ръст на търговията за запазване на темповете на растеж“ на световната икономика.

Обстфелд подчерта, че властите „трябва да отделят повече внимание на икономическото равенство на гражданите и по-конкретно за защита на най-бедните слоеве от населението“. Той също така посочи необходимостта от провеждането на реформи за увеличаване на икономическия растеж.

„Необходими са и глобални усилия за намаляване на корупцията, която подкопава вярата в правителствата на много държави“, отбеляза икономистът. Обстфелд призова за „общи действия за укрепването на международната сигурност“ с цел урегулирането на миграционния проблем.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 02.07   1556 г. – Русия завладява и присъединява Астраханското ханство. 1644 г. – Английска гражданска война: Състои се Битката при Марстън Мур. 1776 г. –...