Може ли пазарът на въглища за се възстанови?

21.06.2017 | 15:30
по статията работи: econ.bg
Заетостта в добива на въглища намалява в продължение на десетилетия - от върховата от над 800 000 души през 20-те години до 130 000 през 2011 г.
Може ли пазарът на въглища за се възстанови?
Снимка: БГНЕС

Преди шест години американската въгледобивна промишленост се оживи, заради възстановеното търсене след Голямата рецесия и световните цени на въглищата стигнаха на рекордни висоти заедно с цените на акциите на американските въглищни компании. В края на 2015 г. обаче, индустрията се срина, като три от четирите най-големи американски минни компании подадоха заявление за банкрут, заедно с много други по-малки компании. 

Докато заетостта в добива на въглища намалява в продължение на десетилетия - от върховата от над 800 000 души през 20-те години до 130 000 през 2011 г. - темпът на загуба на работни места през последните шест години е особено драматичен. След президентската кампания с обещанието да прекрати онова, както го нарече "войната срещу въглища" на своя предшественик, президентът Доналд Тръмп през март 2017 г. подписа изпълнителна заповед, с която разпорежда на агенциите да преразгледат или да отменят множество правила на Обама за опазване на околната среда, казвайки на въглищните работници „връщайте се на работа“. 

Този документ предлага фактическа оценка за причините за колапса във въгледобива, след това разглежда перспективите за възстановяването на добива и на заетостта в сектора, като моделира въздействието на изпълнителната заповед на президента Тръмп и оценява перспективите за световния пазар на въглища.

Накратко, в анализа се разглежда:

- Търсенето на електроенергия в САЩ се свива след Голямата рецесия и все още не е възстановено поради подобренията на енергийната ефективност на сградите, осветлението и уредите. Увеличаването на добива на природен газ в САЩ, дължащ се на шистовата революция, доведе до понижаване на цените и увеличи неконкурентоспособността на въглищата на американските пазари на електроенергия. Също, въглищата са изправени пред нарастващата конкуренция на възобновяемите енергийни източници, като разходите за слънчева енергия между 2008 г. и 2016 г. намаляват с 85%, а разходите за вятърни съоръжения намаляват с 36%.

- Нарасналата конкуренция от евтиния природен газ е причина за 49% от спада на вътрешното потребление на въглища. По-ниското от очакваното търсене е довело до 26% от спада, а растежът на възобновяемата енергия причинил 18% спад. Регулациите в областта на околната среда изиграха роля при преминаването от въглища към природен газ и възобновяеми енергийни източници в американското електроснабдяване, като ускориха оттеглянето на въглищните централи, но бяха значително по-малък фактор в скорошното намаляване на разходите за природен газ и възобновяеми енергийни източници.

- Промените в световния въглищен пазар са изиграли много по-голяма роля в разпадането на американската въгледобивна промишленост, отколкото обикновено се отчита. Забавянето в търсенето на китайски въглища, особено на въглища за металуртията, понижи цените на въглищата по целия свят и намали пазара за американския износ. Повече от половината от спада в приходите на американските въглищни компании между 2011г. и 2015 г. се дължи на международни фактори.

- Изпълнението на всички действия в изпълнителната заповед на президента Тръм да възстанови обратно регулациите за опазване на околната среда от преди Обама, може да попречи на неотдавнашния спад в потреблението на въглища в САЩ, но само ако цените на природния газ се увеличат. Ако цените на природния газ останат на или близки до настоящите нива, или ако разходите за възобновяеми енергийни източници поевтинеят по-бързо от очакваното, потреблението на въглища в САЩ ще продължи да намалява, въпреки агресивното ограничаване на правилата на Обама.

- Докато през последните няколко месеца глобалните пазари на въглища се възстановяват слабо, поради ограничения на доставките за Китай и наводненията в Австралия, очакваме това оживление да бъде краткотрайно. По-бавният икономически растеж и структурните промени в Китай ще продължат да оказват натиск върху световните цени на въглищата и ще ограничат пазарните възможности на САЩ за износ. Търсенето на въглища в Индия през следващите години вероятно ще нарасне, но няма да е достатъчно, за да компенсира забавянето в Китай. Същото важи и за другите нововъзникващи икономики, много от които са отрицателно засегнати от намаляването на търсене на суровини от Китай.

При най-добрия сценарий за американските въглищви компани, нашето моделиране предвижда леко възстановяване до нива от 2013 г., които са малко под 1 милиард тона годишно. При най-лошия сценарий продукцията пада до 600 милиона тона годишно. Позитивен обхват на заетостта в добива на въглища в САЩ в тези сценарии варира през2020 г. от 70 000 до 90 000 души и 64 000 до 94 000 души през съответно 2025 г. и 2030 г. - по-малко от това, което САЩ са имали преди 2015 г.

Може въглищата да се завърнат?

Тези констатации показват, че усилията на президента Тръмп да отхвърли екологичните разпоредби няма да подобрят съществено икономическите условия в американския въглищен сектор. В този смисъл документът завършва с препоръки за стъпки, които федералното правителство може да предприеме, за да защити пенсионната и здравната сигурност на настоящите и пенсионираните миньори и зависимите лица и да подкрепи икономическата диверсификация.

Привличането на нови източници на икономическа активност и създаването на работни места няма да бъде лесно и дори при успех, държавата няма да се върне до най-високите въглищни нива на минал просперитет. Но отговорните политици трябва да бъдат честни за това, което се случва в американския въгледобив - включително причините за упадъка на добива на въглища и невъзможността за възобновяване - вместо да предлагат фалшива надежда, че славните дни могат да бъдат съживени. След това подкрепете тези в американските въглищни общности, които работят усърдно, за да изградят ново икономическо бъдеще.

APRIL 2017, energypolicy.columbia, Trevor Houser, Jason Bordoff, and Peter Marsters

 Преводът е на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Най-лесният начин да излезеш в отпуска в наши дни, дори да си затрупан с работа: - Шефе, ще ме пуснеш ли за десетина дена, че тука ме разследват за едни апартаменти...
На този ден 10.06   1190 г. – Трети кръстоносен поход: Германският крал и император на Свещената римска империя Фридрих I Барбароса се удавя при прекосяването на река Салеф в Мала...