Най-търсени са жилищата с 2 и 3 спални в затворените компелкси

16.02.2017 | 17:40
по статията работи: econ.bg
В отговор на динамиката на търсенето, продължава активното строителство на 17 проекта, 10 от които ще бъдат завършени през 2017 г.
Най-търсени са жилищата с 2 и 3 спални в затворените компелкси
Снимка: БГНЕС

Докладът на Colliers за жилищния пазар във висок и средно висок клас комплекси през 2016 г.  потвърждава задълбочаването на тенденцията да се реализират покупки в проекти на етап „в строеж". Значимостта на този тренд се засилва от 2015 г. насам в  резултат от активизиране на търсенето и съответното изчерпване на готовия качествен продукт. Развитието се изразява в нарастване на делът на този тип транзакции през последните две години от 37% на 57% от общия обем сделки.

В отговор на динамиката на търсенето, продължава активното строителство на 17 проекта, 10 от които ще бъдат завършени през 2017 г. Допълнително е обявено проектирането и изграждането на още 13 комплекса. Интересът на купувачите е насочен към апартаменти с 2 и 3 спални, като консултантите от Colliers регистрират, че жилищата с прилежащи дворни пространства се нареждат сред предпочитаните в затворените комплекси. Търсят се предимно имоти, които се характеризират с качество на средата и на строителството, функционално разпределение на вътрешното пространство, локация, налична инфраструктура, бърз и удобен достъп.

Процентът на купувачите, използвали банков кредит при покупка на жилище през 2015 г. и 2014 г. е бил съответно 27% и 33%, а през изминалата година се увеличил значително, достигайки 50%. При сделките с инвестиционна цел покупките се финансират почти изцяло със собствени средства. Техният дял в общите транзакции остава стабилен - 29 %.

В съответствие с динамиката на пазара на жилища, цените регистрират 9% ръст през 2016 г. Като номинална стойност обикновено са в диапазона между 900 - 1,550 евро на кв. м. с включен ДДС. Апартаментите с 2 спални се придобиват срещу суми между 160,000 и 175,000 евро, а средната цена на самостоятелна къща е около 360,000 евро. Налице са причини да се твърди, че все по-адекватно се отчита развитието на пазара и се определят цените на жилищните имоти в разглеждания от Colliers сегмент. За това свидетелстват стопяването на разликата между офертна и покупна цена, която спада от 11% през 2013 г. до едва 2,7% през 2016 г.

Сред основните очаквания за 2017 г. са затвърждаване на наблюдаваните и през изминалата година тенденции.  Ще се реализират все повече продажби на жилища „в строеж", като заедно с това ще се увеличи и броят на обявените за изграждане проекти. Активното ипотечно кредитиране ще благоприятства запазването на високия дял на покупки, финансирани от банка.    Както купувачите, така и инвеститорите в имоти във висок и средно висок сегмент, ще запазят фокуса си върху качеството на продукта и съответствието му с международни стандарти на строителство.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 19.10   202 г. пр.н.е. – Втора пуническа война: В Битката при Зама легионите на римския главнокомандващ Сципион Африкански разбиват нахлуващата картагенска армия, предвождана...