Накъде ще вървят пазарите през 2013 г.?

24.01.2013 | 00:00
по статията работи: Петя Бързилска
Пазарите на България, Сърбия и Румъния с над 100% поскъпване през следващите 2-3 години, прогнозират анализатори
Накъде ще вървят пазарите през 2013 г.?

Очаква се 2013 г. да бъде много по-силна година за акциите спрямо 2012 г. Това прогнозират от базираната във Великобритания компанията за управление на активи Schroders. Експертите смятат, че апетита за риск ще се засили. Основни фаворити на анализаторите са американските и европейските акции, съобщават от "Карол Капитал Мениджмънт".

Британската компания прогнозира, че пазарните съотношения на акциите в САЩ са все още приемливи и това ще подкрепя пазара, при условие, че икономическия ръст там остане устойчив въпреки фискалните притеснения. Също така те са позитивни и за европейските акции, които при настоящите пазарни съотношения и намален риск от разпадането на еврозоната изглеждат доста атрактивни.

Наливането на ликвидност в икономиката

Подкрепа в прогнозите си макроикономистите в Schroders намират в това, че в първата половина на  2013 г. Централните банки на САЩ, Великобритания и Япония ще продължат с вливането на ликвидност под формата на количествени улеснения (QE), а ЕЦБ ще продължи изкупуването на периферни краткосрочни облигации. Подобни действия се очаква да засилят доверието на инвеститорите в рискови активи.

В анализа на дружество "Карол Капитал Мениджмънт" пък се детайлизира, че регионът на Източна Европа е вероятно да бъде един от най-силните през 2013 г. Основните предпоставки за това силно представяне са голямата подцененост на акциите и започналият в края на 2012 г. позитивен тренд на борсите.

Повечето пазари от региона бяха в низходящ тренд през последните 2-3 години и се представяха значително по-слабо спрямо големите развити пазари в света и особено спрямо американският фондов пазар, се казва още в анализът на дружеството. Тази тенденция обаче се смени в края на 2012 г., отбелязват анализаторите.

Балканите

Пазарите на Сърбия и България едва сега започват възходящото си движение, а най-силният пазар в момента според "Карол Капитал Мениджмънт" е този в Румъния – където след продължителна консолидация през 2011 г. и 2012 г. последва възходящ пробив през декември миналата година. Тези балкански пазари според управляващото дружество е много вероятно да поскъпнат с над 100% през следващите 2-3 години.

В анализа си Schroders прогнозират  още, че суровините през 2013 г. по-скоро няма да бъдат атрактивна инвестиция. Анализаторите остават предпазливи и по отношение на индустриалните метали, поради намаленото търсене, тъй като развиващите се пазари и особено Китай, постепенно изместиха фокуса си от водения от инвестиции ръст. Леко по-позитивни са към ценните метали и енергийните ресурси.

Що се отнася до нашия регион, казват още експертите, в  макроикономически аспект пред региона има много проблеми, най-вече породени от тесните връзки на тези страни със страните от еврозоната. Основните опасения за региона са свързани с масираното присъствие на западноевропейски банки, нарастването на необслужваните кредити и ръстът в безработицата.

Стабилни Русия и Турция на фона на Европа

Изключение са единствено икономиките на Русия и Турция, при които наблюдаваме сериозно съживяване през последните 2-3 години. Тези пазари са и най-ликвидните в региона и затова са и най-предпочитани от големите институционални инвеститори, казват още анализаторите.

Според анализа регионът на Източна Европа предоставя едни от най-атрактивните възможности за инвестиране в момента именно защото възходящият тренд на тези пазари започва в момента.

Най-големите пари на борсата могат да се направят тогава когато инвеститорите се позиционират в правилните пазари в самото начало на възходящия тренд, казват от "Карол Капитал Мениджмънт".

Оцени статията:
4.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 21.06   1913 г. – По време на Междусъюзническата война българската 2-ра армия губи боевете при Кукуш и Лахна. Кукуш е превзет и изгорен от гръцката армия. 1918 г. –...