Някои положителни индикатори при бедността и социалното включване

09.01.2016 | 13:00
по статията работи: econ.bg
Броят на работещите и техните доходи постепенно се покачват
Някои положителни индикатори при бедността и социалното включване
Снимка: Thinkstock/Guliver

Сред последните данни на НСИ за условията на живот и социалното включване в страната намираме и някои позитивни тенденции.

Покачването на линията на бедността е всъщност положителен феномен, защото отразява подобряващото се благосъстояние на домакинствата. Бедността, която НСИ изчислява, е относителна, а самата линия се определя като 60% от медианния общ доход. Това е доходът, който разделя домакинствата на две части – половината домакинства получават повече от него, а другата половина – по-малко. Именно ръстът на този доход води след себе си и до повишаване на линията на бедността.

Покачването на линията през 2014 г. води и до лек ръст на дела на бедните – от 21,0% на 21,7%, без това, обаче, задължително да означава, че сме по-бедни като нация. Този процес по-скоро описва постепенното покачване на броя на работещите, както и на техните доходи. Същевременно, някои групи от обществото продължават да изостават, което се вижда и от данните за високия риск от бедност при безработните и нискообразованите.

Що се касае до материалните лишения – статистика, която винаги е изумявала със своята волатилност, през 2014 г. е налице видимо подобрение. Трудно е да обясним точно каква част от него се дължи на подобрения начин на провеждане на интервютата и каква на подобряващото се благосъстояние на домакинствата. И все пак, най-големи движения в положителна посока се наблюдават именно при въпросите, които имат отношение към субективните усещания на домакинствата.

Автор: Явор Алексиев, ИПИ

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...