Пазарът на труда у нас - ниска безработица и все по-голямо търсене на кандидати за работа

04.07.2018 | 11:50
по статията работи: econ.bg
Въпреки че нивото на безработицата продължава да е ниско, 38% от работодателите посочват липсата на кандидати като основна причина за недостига на таланти в страната, следвана от липсата на търсени твърди умения (24%) и опит (11%)
Пазарът на труда у нас - ниска безработица и все по-голямо търсене на кандидати за работа
Снимка: под лиценза на creative commons

Работодателите в България са изправени пред най-големия недостиг на кадри от 2011 г. насам според проучването на ManpowerGroup „Недостиг на таланти 2018“, което включва над 600 компании. Във време, когато има повече работни места от квалифицирани служители, 68% от фирмите изпитват трудности да запълнят свободните си позиции. Добре подготвените работници, инженери и шофьори остават най-трудните за намиране кадри.

Въпреки че нивото на безработицата продължава да е ниско, 38% от работодателите посочват липсата на кандидати като основна причина за недостига на таланти в страната, следвана от липсата на търсени твърди умения (24%) и опит (11%). В допълнение единадесет процента от компаниите не могат да запълнят свободните си позиции заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане от предлаганото и липсата на меки умения като комуникационни, работа в екип и решаване на проблеми (9%).

„Продължаваме да бъдем свидетели на растящото търсене на квалифицирани служители във всички икономически отрасли в България – от транспортния и инженерния до производствения и здравния“, каза Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани. „Работодателите не могат да намерят хората с точния микс от технически и меки умения и въпросът вече не опира само до откриването на таланти – ние трябва да ги създадем. Организациите трябва да положат много повече усилия, за да обучат и преквалифицират служителите за новия работен свят и да създадат работна сила с умения, от които се нуждаят както компаниите, така и хората, за да са успешни в дългосрочен план.“

Най-трудни кадри за намиране в България: 2018 Най-трудни кадри за намиране в България: 2016

1. Квалифицирани работници 1. Квалифицирани работници

2. Инженери                 2. Инженери

3. Шофьори                 3. Шофьори

4. Служители за ресторанти/хотели 4. Служители за ресторанти/хотели

5. Здравни специалисти 5. Здравни специалисти

6. ИТ                 6. Мениджъри/директори

7. Търговски представители         7. Работници

8. Мениджъри/директори 8. Оператори производство/машини

9. Офис служители         9. Счетоводители и финансисти

10. Счетоводители и финансисти 10. ИТ

ManpowerGroup попита 39,195 работодатели от 43 държави какви трудности изпитват при попълване на свободни позиции, какви умения не могат да намерят и какво правят, за да разрешат проблема с недостига на таланти.

• Европа, Близкия Изток и Африка: Ирландия (18%), Великобритания (19%) и Нидерландия (24%) изпитват най-малко трудности да попълнят свободни позиции. Най-засегнатите пазари в Европа са Румъния с 81% - увеличение с 9 процентни пункта, и България – увеличение с 6 процентни пункта в сравнение с 2016 г.

• Азиатско-тихоокеански регион: Той е изправен пред най-големия недостиг на таланти с пет от 10-те най-засегнати пазари според проучването – Япония, Тайван, Хонконг, Сингапур и Индия. В Япония броят на работодателите, които изпитват трудности да попълнят свободни позиции, продължава да расте и стига до 89% - най-високият процент, отчетен в цял свят. 

• Северна и Южна Америка: Аржентина изпитва най-голям недостиг на таланти в региона - 52%. В Бразилия 34% от работодателите отчитат трудности. Мексико е изправен пред най-голямото увеличение в степента на трудност - от 40% през 2016 г. до 50%. В сравнение с 2016 г. Бразилия, Колумбия и Аржентина показват най-голямо подобрение в борбата с недостига на таланти. Броят на работодателите в САЩ, които също са изправени пред недостиг на таланти, се е увеличил от 32% през 2015 г. до 46% през 2018 г. – малко над средното равнище в световен мащаб.

Недостигът на таланти по света е стигнал най-високото си ниво през последните 12 години. ManpowerGroup призовава за нови решения на растящия проблем с талантите - създавай, приемай, заемай, свързвай: 

• СЪЗДАВАЙ. Инвестирайте в обучения, за да увеличите източниците на таланти и да осигурите нови умения на настоящата и бъдеща работна сила. 

• ПРИЕМАЙ. Предвид че пазарът на труда е ограничен, излезте от своя сектор, за да намерите най-добрите таланти, които не можете да създадете в компанията си за времето, нужно за спешно запълване на свободни позиции. 

• ЗАЕМАЙ. Създайте общности от таланти в и извън организацията си, включително фрийлансъри и служители за почасова заетост и работа по временни проекти, които да допълнят работната ви сила.

• СВЪРЗВАЙ. Помогнете на хората да се движат напред и нагоре към нови позиции в и извън организацията.

Намерете повече информация за недостига на таланти в цял свят и интерактивен инструмент за сравнение на данните на www.manpowergroup.com/talentshortage.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...