Пандемията и недостигът на квалифицирани кадри са най-големите заплахи пред бизнеса

07.04.2021 | 14:20
по статията работи: econ.bg
Това показват резултатите от традиционното годишно проучване на "ПрайсуотърхайсКупърс". В същото време 29% от бизнеса декларира, че е увеличил наетите през миналата година
Пандемията и недостигът на квалифицирани кадри са най-големите заплахи пред бизнеса
Снимка: под лиценза на creative commons

Пандемията е най-голямата заплаха пред бизнеса не само в България, но и глобално. На второ място българските бизнес лидери поставят главния си проблем от години - липсата на хора с добра квалификация. Това показват резултатите от традиционното годишно проучване на "ПрайсуотърхайсКупърс". В същото време 29% от бизнеса декларира, че е увеличил наетите през миналата година.

Като най-голяма заплаха пред бизнеса си 72% от участниците в проучването сочат пандемията на първо място, а 54% - липсата на квалифицирани кадри, на трета позиция са киберзаплахите, посочени от 50%.

Авторите на изследването посочват, че с ускорената дигитализация в резултат на пандемията и ползите от нея расте и заплахата от кибератаки. Посочват, че от март 2020 до февруари 2021 г. е имало 146 киберсъбития, докато в предходните два периода те са били 110 средно, което показва ръст от 33%.

Расте и рискът от невярна информация като той от 20 място на глобално ниво, тази година минава на 10-то. Общо 32% от българските бизнес лидери посочват това като реална заплаха.

Проучването показва още, че бизнесът в България е по-скептичен за ръста на глобалната икономика в сравнение с този в Югоизточна Европа и глобално. Така 58% от българските участници очакват ръст на глобалната икономика докато глобално това казват 75% от питаните. Една четвърт от бизнес лидерите в България очакват дори понижение. На такова мнение са 14% от лидерите глобално.

58% от бизнеслидерите в България очакват икономическият растеж глобално да се увеличи при 64% от колегите им в Централна и Източна Европа и 75% глобално. А 24% смятат, че ще се понижи при 14% глобално.

Общо 68% от бизнеса очаква ръст на приходите през следващите 12 месеца, а така мислят 74% от бизнес лидерите в региона и глобално. 28% очакват те да са без промяна, а 3%, че ще спаднат.

На въпрос за очаквания ръст на рентабилността през следващите 12 месеца 45% казват, че очакват ръст, 47% - запазване, а 6% спад. В Югоизточна Европа оптимисти са 53%, 28% очакват запазване, но са двойно повече - 12%, които очакват спад. В глобален мащаб 65% прогнозират ръст, 28% - запазване, а 9% спад.

На въпрос коя от дейностите планирате през следващите 12 месеца с цел растеж на приходите 76% от българските участници казват, че ще се стремят към повишаване на ефективността на дейността си, 65% ще преследват органичен растеж, а 51% планират да пуснат нова услуга или продукт. Едва 22% планират ново стратегическо партньорство.

През последните 3 г. е нараснала тревожността на бизнеса за по-голяма част от заплахите, отчитат авторите на изследването и посочват, че все повече бизнес лидери трябва да действат по на пръв поглед противоречащи си стратегии. Причината за това е, че след 200 г. предсказуемостта изглежда понятие, останало в миналото.

Така бизнес лидерите трябва да отворени към света, но отдадени изцяло на успеха на местно ниво, успешни политици, но в същото време да търсещи подкрепа за идеите си, хем с хъс, но да признават грешките си и да търсят помощ за тях, да са стратези, но да остават фокусирани върху всекидневните задачи, да са двигател на технологичните промени, но да останат отворени за важността на човешкия фактор, да са свързани с изконните ценности на организацията си, но да опитват и нови неща.

Заради пандемията 50% от бизнес лидерите заявяват, че вече в плановете си включват риск от събитие, което е с ниска вероятност да се случи, но ще бъде със силно въздействие. Здравната криза е причина и все повече бизнес лидери виждат ефект от справяне с проблемите при съвместни действия с държавите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...