Пореден скок на цените на пилето

03.03.2013 | 18:00
по статията работи: Теодора Пенева
Средната стойност на замразеното месо се е увеличила с 6 ст. за килограм
Пореден скок на цените на пилето

И тази седмица е налице разнопосочно движение на цените на дребно на шестте основни хранителни продукта - захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо. Това сочи анализът на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), проследяващ ценовите промени в периода 13-20 февруари 2013 г. Средните за страната стойности са изчислени на базата на цените на храните в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).

Отново е поскъпнало пилешкото месо - отбелязан е скок с 6 ст./кг при замразеното пиле и с 2 ст./кг - при охладеното. Увеличение е отбелязано и при агнешката плешка.

Леко (с по 1 стотинка) са спаднали цените на двата проучвани размера яйца - M и L. Намаление има още при захарта (с 1 ст./кг), както и при цялото агне и агнешкия бут.

Без промяна са средните стойности на брашното и на олиото.

Захар

През периода 13-20 февруари цената на бялата кристална захар на дребно е спаднала със стотинка до 2,23 лв./кг. Причината е понижението на средната стойност на продукта в мрежата на ДТО.

По-съществените поевтинявания в малките магазини в отделните области са това с 6,3% (15 ст.) в региона на Бургас и с 4,2% (10 ст.) в Сливен и Ямбол. Не са отбелязани увеличения. Отчетливите ценови промени при захарта в големите търговски вериги са спад със 7 ст./кг (в Русе и Силистра) и увеличение със 7 стотинки (в Търговище и Разград).

По-малък е маржът между средната цена на захарта в ГТВ и в ДТО – в размер на 11 стотинки. По-скъпо тя струва в малките магазини.

Олио

Средната търговска стойност на рафинираното слънчогледово олио се е запазила на отчетеното в предходната седмица ниво – 3,11 лв./л. Въпреки това се наблюдава известно раздвижване в големите и малките магазини в страната.

Цената на продукта в ГТВ се е увеличила с 1 стотинка, с толкова пък е намаляла тази в ДТО. Така маржът между двете се е свил с 2 стотинки до 18 стотинки разлика.

Най-отчетливо олиото е поевтиняло в малките магазини в София (с 12 стотинки) и в тези в Плевен (с 10 стотинки). Най-много е поскъпнало във веригите във Варна (с 15 стотинки), в Добрич и в София (с по 10 стотинки).

Брашно

И тази седмица цената на дребно на брашното тип 500 е останала без промяна спрямо предходния проучван период. Средно за страната то се е търгувало за 1,15 лв./кг.

По области са регистрирани само три ценови промени. Продуктът е поевтинял в търговските обекти в София – с 2 ст./кг в големите и с 3 ст./кг в малките. Поскъпвания са отбелязани в ГТВ във Варна (с 3 стотинки) и Добрич (с 1 стотинка).

Яйца

Лек спад е измерен в търговската стойност на яйцата рамките на периода 13-20 февруари. И Двата размера са поевтинели с по 1 стотинка – съответно до 27 ст./бр. При тези M и до 30 ст./бр. При тези L.

Налице е раздвижване в стойностите им отделните изследвани региони. Цената на яйцата M бележи понижение в петнадесет области, като то варира от 3,4% (1 ст./бр.) до 10,3% (3 ст./бр.), регистрирано в ДТО в Пазарджик. Тези размер L са поевтинели в общо четиринадесет региона с от 2,9% (1 стотинка) до 6,96% (2 стотинки), отчетен в Бургас, Сливен и Ямбол.

Агнешко месо

Цяло агне

Средната стойност на цялото агне на дребно е спаднала с 36 стотинки до ниво от 13,68 лв./кг. Причината е седмичното понижение на цената му в ГТВ, което се дължи на това, че през периода 13-20 февруари не е отчетено предлагане в София, където в рамките на предходната седмица беше регистрирана най-високата за страната цена.

Не са отбелязани никакви ценови колебания по области. Без промяна се запазва и средната цена на месото в ДТО.

Агнешки бут

При бута е регистрирано намаление от 13 стотинки до 14,28 лв./кг.

Средната стойност на месото в мрежата на големите търговски вериги се е понижила с 1,9% заради открито предлагане в област Добрич, при това на най-ниска за страната цена. Продажната цена в другите търговски обекти се е увеличила леко (с 0,1%), тъй като през последната седмица налице е било предлагане в Кюстендил, каквото не е имало в предходния изследван период.

По региони не се наблюдават никакви ценови изменения.

Агнешка плешка

С 31 стотинки пък е поскъпнала агнешката плешка през изминалия проучван интервал. Средно за страната тя е вървяла за 13,74 лв./кг.

Единствената измерена ценова промяна е поскъпването с 1,7% (с 20 ст.) в ГТВ в София. Средната за страната цена на месото в големите вериги обаче се е повишила с 3,6%, поради факта, че между 13 и 20 февруари е отчетено предлагане и във Варна и то на най-висока стойност. В малките магазини плешката е поскъпнала с 1% заради открито предлагане в Добрич на най-висока за страната цена.

Пилешко месо

Цените на пилешкото месо отново поемат курс на поскъпване. Средната стойност на замразеното пиле се е увеличила с 6 стотинки до 5,09 лв./кг, а тази на охладеното – с 2 стотинки до 5,34 лв./кг. И двата скока са с по-малко от 1%.

Пиле – замразено

Поскъпването на замразеното пиле идва от увеличението на средната му цена в мрежата на ДТО с 2,4% или с 8 стотинки.

Седмичен скок там се наблюдава в тринадесет области, в пет от които – с над 5%. Най-съществен той е в Русе (с 16,4% или със 77 стотинки) и в Търговище (с 15,1% или с 65 ст.). По-слабо се е повишила цената на замразеното месо в ГТВ, отчетено в седем региона. Най-същественото увеличение е това с 5% или с 25 стотинки във веригите в Пазарджик.

В общо пет области в цялата страна е регистриран спад е цената на пилето, най-голям – в ГТВ в Перник (с 9,2% или с 51 ст./кг).

Пиле – охладено

Ценовите изменения при охладеното пиле са концентрирани в мрежата на големите търговски вериги. В шест региона цената му е намаляла, като най-отчетливият спад е този с 45 ст./кг или с 8,8% в София. В десет региона обаче пилето е поскъпнало с от 0,2 до 10,8% (увеличение с по 50 ст. В големите магазини във Враца и Монтана).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 27.02   1531 г. – Осем немски князе и 11 града сформират Лига в защита на учението на Мартин Лутер. 1551 г. – Иван Грозни открива Стоглавия събор, ограничаващ правата...