Предприемачите губят по 175 часа или 960 лв. годишно за преодоляване на бюрокрацията

29.09.2017 | 13:45
по статията работи: econ.bg
В сметката не влизат платените такси, както и другите плащания по договори, които са на практика директен резултат от един или друг регламент
Предприемачите губят по 175 часа или 960 лв. годишно за преодоляване на бюрокрацията
Снимка: БГНЕС

Българските предприемачи губят по 175 часа годишно за изпълнението на бюрократични процедури, налагани им от администрацията. Това показва ново изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ), публикувано по повод днешния международен ден на бюрокрацията.

Това е равносилно на около 960 лв. разходи за заплати на хората, които отделят от своето време, за да покрият бюрократичните изисквания. В сметката не влизат платените такси, както и другите плащания по договори, които са на практика директен резултат от един или друг регламент (например подписването на договор със службата по трудова медицина или с фирмата за управление на отпадъците).

Изчисленията на ИПИ са базирани върху въображаема компания-модел (параметрите виж в края на текста) като са изследвани базови бюрократични изисквания - разходите на време от започването на бизнеса през покриването на трудовите норми, безопасността на труда, данъчните правила, управлението на отпадъците и изискванията, обвързани с производствения процес. Всички тези бюрократични стъпки са описани и остойностени под формата на нужното време за тяхното изпълнение, като в сила е презумпцията за максимално използване на електронни услуги, високи познания на екипа и бърза работа.

Така например, за изпълнението на изискванията за безопасност и здраве при работа работодателят и работникът трябва да изпълнят общо 10 дейности, седем са процедурите при наемане, осем - при прекратяване на трудовия договор, а четири - при защитата на личните данни.

Изследването се провежда в още две страни – Чехия и Словакия, където бизнесът отделя съответно 200 часа и 164 часа на година за справяне с бюрократичните изисквания. Започването на нов бизнес отнема най-много време в Чехия – 47 часа и 32 процедури, следвана от Словакия – 36.5 часа и 33 процедури. От трите изследвани страни, най-бързо и лесно може да се започне бизнес в България – 27.5 часа и 15 процедури.

За изчисление на бюрократичната тежест ИПИ използва въображаема компания-модел, подобно на опита в други страни – INESS в Словакия и Liberální Institut в Чехия. Компанията на ИПИ е еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД), което се занимава с производство и монтаж на метални конструкции, в т.ч. огради, врати и метална дограма. В компанията работят четирима души, като в рамките на годината един работник е съкратен, а друг назначен. Оборотът на компанията за годината е 110 хил. лв., съответно тя е регистрирана по ДДС. Компанията има собствена сграда и притежава превозно средство, което се управлява от един от работниците. Компанията генерира електронни, метални и химически отпадъци.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 22.10   1575 г. – Основан е град Агуаскалиентес. 1633 г.– Китайската династия Мин побеждава Холандската източноиндийска компания в Битката в залива Люолуо,...