Преките чуждестранни инвестиции в ЦИЕ се възстановяват бавно

18.05.2012 | 16:17
по статията работи: Ралица Стоянова
Кредитирането на корпоративния сектор в ЦИЕ е на добро ниво, сочи анализ на "УниКредит"
Преките чуждестранни инвестиции в ЦИЕ се възстановяват бавно
Снимка: Sxc.hu

Кредитирането на корпоративния сектор в региона на Централна и Източна Европа е на добро ниво, но различният достъп до банково финансиране в отделните държави вероятно ще продължи и през следващите месеци.Това е един от основните изводи от последния анализ на корпоративното кредитиране, изготвен от отдел „Стратегическо планиране за Централна и Източна Европа и Полша“ на "УниКредит".

По-големите икономики като Турция и Русия отбелязват двуцифрен ръст на търсенето на заеми до февруари 2012 г., докато в по-малките страни като Балтийските републики корпоративното кредитиране отчита свиване на обемите. Бизнес средата се подобрява, но преките чуждестранни инвестиции се възстановяват бавно.

„Последните данни за бизнес климата отчитат по-добри резултати по отношение на очакванията на компаниите. Въпреки това ръстът на индустрията в региона на Централна и Източна Европа ще отчете макар и малък негативен резултат поради по-слабото външно търсене“, каза Джани Франко Папа, директор на "УниКредит" за Централна и Източна Европа. Според него в Югоизточна Европа все още ще се наблюдава малък растеж. Освен това от януари насам цикличните сектори губят част от силата си. Изключение прави производството на машини и оборудване, които се развиват много добре благодарение на силното търсене от страна на Китай. „Като цяло бизнес средата се подобрява значително през последните години, но регулациите, данъците и политическите фактори все още са сериознифактори, които пречат на бизнеса в ЦИЕ“, обясни още Джани Папа.

След кризата, започнала през 2008 г., в региона на ЦИЕ се забелязва голяма промяна по отношение на капиталовите потоци. Притокът на преки чуждестрани инвестиции е само частично възстановен от най-ниските си нива в сравнение с други развиващи се пазари като Латинска Америка или Азия, и остават доста под нивата си от преди кризата.

Според доклада на "УниКредит" насърчаването на конкурентоспособността остава основно предизвикателство за Централна и Източна Европа. Икономистите посочват, че регионът все още може да се възползва от по-ниските производствени разходи в сравнение с 15-те стари държави-членки на Европейския съюз. Цената на кредита и изискванията за обезпеченост са нараснали през 2011 г.

Кредитирането е много важно условие за излизане от кризата, особено във фазата на възстановяване. Това се потвърждава от последните данни за корпоративния сектор в ЦИЕ, които показват силна положителна връзка между банковите кредити и инвестиционната активност. Търсенето също обаче играе много съществена роля. Според икономическия екип на банката свиването на инвестиционната активност е най-голямо именно в сектори, които бяха най-кредитирани в периода преди кризата. „Свиването на кредитирането в пика на кризата съществено промени източниците на финансиране и доведе до мерки за съкращаване на разходите“, коментира Фабио Мучи, директор „Стратегическо планиране за ЦИЕ и Полша“ на финансовата институция. Така много компании заместиха банковите заеми с финансиране от компаниите майки, а в по-малка степен и с емитиране на облигации. Фирмите, които усетиха в най-голяма степен ограничен достъп до кредитиране по време на кризата, намалиха значително разходите си за труд, за да се справят с проблемите с ликвидността.

В същото време в резултат на кризата инвестиционната активност на най-задлъжнелите сектори остана на ниски нива.Склоността на банките да осигуряват достатъчно финансиране се е увеличила през 2011 г. въпреки все още ниското търсене“, коментира Фабио Мучи. Той цитира резултатите от проучване на банката, направено сред 12 000 компании от 16 страни в ЦИЕ. Въпреки това голяма част от фирмите смятат, че през2011 г. условията за кредитиране са се затегнали, а цената на кредита и изискванията за обезпеченост са се повишили. В същото време 44% от анкетираните компании са отговорили, че за момента нямат нужда от кредити.

Корпоративният сектор е много атрактивен за банките заради ниското ниво на задлъжнялост на компаниите в Централна и Източна Европа в сравнение със страните от Западна Европа. Затова икономическият екип на УниКредит смята, че в нашия регион неизползваният потенциал е голям. В страните част от еврозоната кредитирането на корпоративния сектор достига до 50% от БВП, докато в Турция достига 32%, в Русия – 28% и в Чехия - 21%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.06   451 г. – Битка на Каталаунските полета: Войските на римския военноначалник Флавий Аеций спират ордите на хуна Атила. 840 г. – Руан е нападнат от викингите,...