Рекордни продажби на коли в Китай и адско замърсяване

09.01.2014 | 13:10
по статията работи: Мария Стоянова
Проблемите със замърсяването на въздуха в страната продължават
Рекордни продажби на коли в Китай и адско замърсяване

Автомобилната индустрия в Китай процъфтява на фона на гъстия смог, който продължава да обгръща големите градове. Азиатската държава се превърна в първата страна, в която са продадени повече от 20 млн. превозни средства в рамките на една година, пише агенция „Блумбърг“. 

Автомобилните компании Toyota, General Motors и Volkswagen отчетоха рекорден брой на доставените за Китай коли. Общите доставки на едро са се увеличили с 14 процента и са достигнали 21,98 млн. единици за изминалата 2013 г., по данни на Асоциацията на автомобилната индустрия в Китай.

Продажбата на пътническите превозни средства, без автобуси и търговски камиони, е скочила с 16%, за да достигне 17,93 млн. Китайският автомобилен пазар се оказа златна мина за всички водещи чуждестранни автомобилни компании през изминалата година.

Междувременно обаче натискът върху правителството на страната за предприемане на строги мерки, поради увеличените нива на замърсяването, трафика и задръстванията във всички големи градове продължава. Заради голямата концентрация на вредни емисии във въздуха от правителството продължават да отправят редица предупреждения към деца и възрастни да не напускат домовете си.

Влошената обстановка принуди Пекин да ограничи продажбата на автомобили, а Тианджин да сложи горен праг на броя на лицензите, които ще бъдат издадени тази година.

Ограничителните мерки в големите центрове ще принудят автомобилните гиганти да се преориентират към малките градове, за да постигнат ръст в продажбите. Това от своя страна ще доведе до ограничаване продажбите на местните автомобилопроизводители.

Увеличаващият се брой на колите се превръща в сериозен проблем за Китай. В страната нивата на замърсяване през последната година достигнаха изключително високи стойности. Държавата е най-големият източник на въглеродни емисии в света. Смогът и замърсяването надвишават почти 40 пъти обявените за безопасни нива вредни емисии във въздуха.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...