Рязко е поскъпнало замразеното пиле на дребно

15.02.2013 | 10:25
по статията работи: Теодора Пенева
Запазват се тенденциите в движението на цените на основните храни
Рязко е поскъпнало замразеното пиле на дребно

Движенията на цените на дребно на шестте основни хранителни продукти (захар, олио, брашно, яйца, пилешко месо и агнешко месо) през периода 30 януари – 6 февруари 2013 г. като цяло запазиха тенденциите от предходната проучвана седмица. Това сочи последният анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Средните за страната цени на продуктите са изчислени средноаритметично от търговските им стойности в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО) в страната.

Увеличения се наблюдават при месата. Рязко се е покачила цената на замразеното пиле (с 11 стотинки), вдигнала се е тази и на охладеното (с 4 ст./кг). Повишение сочат и средните цени на трите основни разфасовки на агнешкото месо (цяло агне, бут и плешка), но те се дължат на факта, че през тази седмица е открито предлагане на месата в различни региони спрямо предходната.

Лек спад бележи цената на захарта – със стотинка за килограм. Тези на олиото, брашното и двата размера яйца (M и L) остават без промяна.

Захар

През проучваната седмица леко се е понижила средната цена на дребно на бялата кристална захар – с 1 стотинка до 2,24 лв./кг. Намалението е симетрично – с по 1 стотинка са спаднали средните стойности в ГТВ и в ДТО в страната.

Поевтиняванията по области са засегнали 12 региона. Най-съществените са тези с 4,5% (с 10 ст.) в големите магазини в Бургас и в малките – във Варна. Отбелязано е и едно поскъпване – в ДТО в София, с 3 стотинки.

Олио

В първата седмица от февруари цената на рафинираното слънчогледово олио на дребно се запазва на нивото си от предходния изследван период – 3,12 лв./л. Отбелязани са някои промени на регионално ниво. По-съществен ценови спад е този с 15 стотинки (4,9%) в малките магазини във Варна, както и намаленията в големите търговски вериги в София (с 11 стотинки) и в Добрич (с 9 стотинки).

Регистрирани са и няколко отчетливи увеличения. Най-много олиото е поскъпнало в ГТВ в Силистра – с 15 стотинки или с 5,2%. Следват поскъпванията в малките магазини в София (с 13 стотинки или с 4 на сто) и в хипермаркетите в Русе (с 10 ст./л).

Продължава да е висок маржът между средните стойности на олиото в ГТВ и в ДТО – в размер на 19 стотинки. По-скъпо продуктът се продава в мрежата от по-малки търговски обекти.

Брашно

В рамките на периода 30 януари – 6 февруари търговската стойност на брашното тип 500 също остава стабилна. Средно за страната тя е без промяна на седмична база – 1,15 лв./кг.

Почти няма раздвижване на цената на продукта и в отделните проучвани региони. Регистрирани са три спада с между 3,2 и 4,4% - те са отбелязани в малките магазини в София (намаление с 4 стотинки) и в големите вериги в Бургас и Варна (с по 5 ст./кг). Най-същественото от петте отчетени поскъпвания пък е това с 4 стотинки (с 3,4%) в ДТО в Силистра.

Яйца

Отново непроменени са останали цените на дребно на двата проучвани размера яйца – M и L. През последната седмица те са се продавали в търговската мрежа съответно за 28 ст./бр. и за 31 ст./бр.

И през този изследван период от време се е наблюдавало стойностно раздвижване в малка част от проучваните региони. Най-отчетливото поскъпване при яйцата M е това с 11,1%, измерено в ГТВ в област Видин. Най-големият спад – този с 6,7% (2 ст./бр.), отбелязан в ДТО в София. Големите яйца са поскъпнали най-сериозно в малките магазини в региона на Враца (с 6,7% или с 2 стотинки), а най-много са поевтинели в тези в Кюстендил – със същия темп.

Агнешко месо

Цяло агне

Средната за страната цена на цялото агне се е увеличила с 36 стотинки до 14,04 лв./кг в периода 30 януари – 6 февруари. Причината е повишената с 5,2% стойност на продукта в ГТВ в страната, което се дължи на факта, че през тази седмица е открито предлагане на месото в София, при това на най-висока за страната цена. Не са отбелязани ценови промени в нито една от проучваните области.

Агнешки бут

След като в периода 23-30 януари стойността на агнешкия бут на дребно се понижи с 13 стотинки до 14 лв., през последния изследван период тя се е повишила с 28 стотинки до 14,28 лв./кг. С 1,8% е поскъпнало месото в големите търговски вериги в страната, тъй като през седмицата 30 януари - 6 февруари не е отбелязано предлагане в хипермаркетите в Шумен и във Варна. По-леко се е увеличила средната стойност на бута в малките магазини, което се дължи на поскъпванията в София и в Стара Загора – съответно с 50 ст. (4,2%) и с 20 ст.

Агнешка плешка

Седмичното увеличение при агнешката плешка е в размер на 29 стотинки, а достигнатата цена е 13,50 лв./кг. И тук не са отчетени изменения в стойностите на разфасовката в магазинната мрежа в отделните области – както в ГТВ, така и в ДТО. И двете средни цени обаче са се повишили, като причината е, че през последния изследван период е открито предлагане на плешката в различни региони спрямо предходната седмица.

Пилешко месо

Продължават да се покачват цените на двата основни вида пилешко месо – замразено и охладено. Търговската стойност на замразеното пиле е скочила с 11 стотинки (малко над 2%) до 5,04 лв./кг и с това достига нивото, на което цената на охладеното месо приключи месец август 2012 г. През периода 30 януари – 6 февруари пък прясното пиле е поскъпнало с 4 стотинки (с по-малко от процент) до 5,37 лв./кг.

Пиле – замразено

Увеличението при замразеното пиле идва главно от промените в мрежата на големите търговски вериги – средната цена там се е покачила с 3,7% спрямо предходната седмица. В тринадесет области е отбелязано повишение с между 1,1 и 14,6%, като най-значително то е в София и в Перник (с по 70 стотинки). В ДТО замразеното месо е поскъпнало в шест региона, най-сериозно – в Русе (с 38 стотинки или с 8%). Общо в търговската мрежа са измерени и пет поевтинявания, като най-отчетливото е това с 12 ст./кг в ГТВ в Благоевград.

Пиле – прясно, охладено

При охладеното пиле са наблюдавани по-леки ценови промени в периода 30 януари – 6 февруари. Увеличенията обхващат дванадесет области и достигат 5,7% (31 стотинки), отбелязан в ДТО в София. В шест региона месото е поевтиняло, като най-отчетливият спад е този с 30 стотинки (5,3%), отбелязан в големите магазини във Варна.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 20.02   395 г. – Открит е първият в историята на християнството женски манастир във Витлеем. 1364 г. – Кралица Маргарет Дръмонд и Дейвид II сключват брак. 1530 г....