Сделки с малки обеми на БФБ с доминиращо участие на продавачите

10.05.2014 | 09:10
по статията работи: Борис Гергов
През отминалата кратка седмица три от индексите завършиха с минимални повишения и само равно претегленият BGTR30 отчете спад с около половин процент
Сделки с малки обеми на БФБ с доминиращо участие на продавачите

Трите сесии на Българската фондова борса (БФБ) през отминалата поредна кратка седмица отново носеха белезите на нарушен и вял ритъм на търговия, но този път следпразничен. На пазара преобладаваха продавачите, но сделките бяха с малки обеми. Три от индексите завършиха с минимални повишения и само равно претегленият BGTR30 отчете спад с около половин процент.

Като се изключат пакетните сделки с акции на Адванс Терафонд АДСИЦ за близо 1.3 млн. лв. на 8 май, дневните обороти през първите две сесии не превишаваха 500 хил. лева.

Известно раздвижване се забеляза на 9 май, когато статистика обяви положителни данни за търговията, индустрията и строителството за първите три месеца на настоящата година, както и нараснало доверие на потребителите през април. Търговията на БФБ се ускори в ранния следобед, но пазарните участници останаха предпазливи, въпреки че оборотът доближи 1 млн. лева. Както и в края на предишния месец април и през първите три работни дни от май инвеститорите предпочетоха да не рискуват в очакване на някаква по-ясно очертана развръзка около кризата в Украйна и дали ще за задълбочи противопоставянето между ЕС и САЩ от едната страна и Русия – от другата. Особено ако се стигне до спиране на руския газ за Европа, каквито сигнали бяха дадени тия дни. От подобна ситуация българската икономика ще пострада много.

Позитивно послание изпратиха световните фондови пазари, най-вече заради заявеното намерение на управителя на Европейската централна банка Марио Драги, че бордът на банката ще предприеме действия срещу ниската инфлация в еврозоната още през юни, след като за май основният лихвен процент остана непроменен на рекордно ниската стойност от 0.25%.

Лидерът по оборот на БФБ за отминалата седмица Адванс Терафонд АДСИЦ привлече инвеститорския интерес, въпреки по-слабите финансови резултати през първото тримесечие на годината. Отчетен бе спад с 12% на нетната печалба на годишна база за периода до 2.136 млн. лв. след понижение на приходите от продажби с 24% до 3.614 млн. лв. В същото време, според месечния отчет, през март АДСИЦ-ът е увеличил земите си с 2 466 дка. Освен това на насроченото за 14 май Общо събрание на акционерите се предлага да се вземе решение за изплащане на дивидент от 0,3979 лв. на акция. Книжата на най-голямото публично дружество - собственик на земеделска земя в страната, са сред най-търгуваните на БФБ. Емисията е включена и в четирите индекса. През отминалата кратка седмица бяха прехвърлени 534 788 лота за 1 499 317 лева при до достигната цена от 2.811 лв. за акция. От това книжата на Адванс Терафонд АДСИЦ поскъпнаха с 0.21% при пазарна капитализация от над 239 млн. лева.

Втора в седмичната класация по оборот е ТБ Централна кооперативна банка (ЦКБ) с изтъргувани 124 185 лота за 175 305 лева, от което цената на акциите поскъпнаха с 3.65% до 1.476 лв. средно за брой. По-съществени разпродажби бяха реализирани на 8 май, като в края на сесията беше прехвърлен пакет от 50 хил. акции на цена от 1.400 лв. за акция. Книжата на ЦКБ са сред най-търгуваните на БФБ и са с подчертан възходящ тренд от края на миналата 2013 г., а от началото на настоящата година са се повишили с 44.71% при пазарна капитализация от над 167 млн. лева.

Поредното излизане в челната петица по оборот на Софарма може да се дължи на отчетения ръст от 2% на продажбите на фармацевтичната компания през първите 4 месеца на годишна база, въпреки че само през април има спад от 9 на сто, главно заради намалелите продажби от износ. През отминалите три работни дни бяха прехвърлени 31 554 лота за 140 956 лева, от което цената на акциите се е повишила с 1.34% до 4.470 лв. за брой при пазарна капитализация от над 590 млн. лева. От началото на годината тя е нараснала с 14.18%.

От новината, че КФН е издала временна забрана върху търговото предложение за Проучване и добив на нефт и газ, отправено от Химимпорт, за изкупуване на 5 186 622 броя акции с право на глас, представляващи 42.42% от капитала на най-голямата добивна компания у нас, акциите й се сринаха с 5.59% само за три дни. От началото на годината книжата на Проучване и добив на нефт и газ са поскъпнали с 62.10% при пазарна капитализация в момента от над 122.89 млн. лева. Прави впечатление, че повечето сключени сделки са на нива около и малко под 10.20 лв. за акция, каквото е и търговото предложение на Химимпорт.

Куриерската фирма Спиди обяви спад на печалбата през първото тримесечие с 28% на годишна база до 2.553 млн. лв., което се дължи най-вече на промяна в структурата на разходите и направени инвестиции. Този негативен резултат веднага предизвика реакция и въпреки малкото на брой сделки със 107 лота за 2 660 лева, цената на акциите спадна с близо процент до 24.80 лева за брой.

Според междинния доклад към отчета на дружеството за първото тримесечие негативен ефект върху нетната печалба оказват както променената структура на разходите, така и значителните инвестиции, извършени през 2013 г. и свързаното с тях увеличение на задълженията за финансов лизинг за нов транспорт.

От началото на годината книжата на Спиди са поскъпнали с 12.72% при пазарна капитализация от над 110.27 млн. лева.

Противно на логиката, че добрата корпоративна новина води до поскъпване на акциите, не се случи с книжата на Трейс Груп Холд. Строителният холдинг е подписал нов голям договор за 14.2 млн. лв. за механизирано подновяване на железния път в междугарието Пирдоп – Антон, съобщават от дружеството. Това е втори договор за ремонт и рехабилитация на железопътна инфраструктура. През септември 2013 г. Трейс Груп Холд започна работа по жп трасето София – Мездра за достигане на проектна висока скорост, като договорът е за 14.42 млн. лв., а изпълнител на поръчката е Трейс София – дъщерно дружество на холдинга.

През отминалата седмица бяха прехвърлени 1750 лота на Трейс Груп Холд за 12 201 лева при достигната цена от 6.90 лева за брой, от което стойността на книжата спадна с с 2.82%. От началото на годината цената на акциите на холдинга е нараснала със 73.72% до 166.98 лева пазарна капитализация.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 05.04   1242 г. – Руските армии водени от Александър Невски разбиват рицарите на Тевтонския орден в Битката на Чудското езеро. 1614 г. – Във Вирджиния, индианката...