Сирия по пътя за никъде

02.09.2013 | 15:20
по статията работи: Ралица Стоянова
Държави мобилизират сили, Сирия моли генералния секретар на ООН Бан Ки Мун да предотврати агресията
Сирия по пътя за никъде

В очакване на американски удар по Сирия, който, както стана ясно след съботното изявление на Барак Обама, ще бъде нанесен най-рано тази седмица, страните водят интензивна подготовка.

Близо до границата на Сирия, в Червено море, се насочва американският ядрен самолетоносач от тип Nimitz, съпровождан от четири разрушители и крайцери. В Средиземно море вече се намират пет разрушителя на САЩ, както и десантният кораб San Antonio. В зоната на Персийския залив е самолетоносачът Harry Truman, пише iNews.bg. 

Част от контингентите и техниката се предислоцират в райони с мирно население, съобщи АР от Дамаск, като се позовава на местни жители. Представители на опозицията от Сирийския национален съвет потвърдиха, че властта насочва военнослужещи, артилерия и ракетни установки в "граждански райони", за да използва мирното население като щит, предава "Интерфакс". 

За предстояща операция се готвят и някои съседи на Сирия от региона. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви в неделя, че страната му ще подкрепи "всяка международна инициатива" за Сирия, дори в случай на отсъствие на решение на Съвета за сигурност на ООН. "Ако не се предприемат конкретни стъпки сега, то убийствата в Сирия ще продължават", цитира думите му ИТАР-ТАСС.

Същата позиция има и Франция. Нейният вътрешен министър Мануел Валс заяви, че ако Съветът за сигурност на ООН се окаже неспособен да вземе решение, следва да се формира коалиция и тя трябва да бъде колкото се може по-широка.

"Масовото убийство на жители на Дамаск с прилагането на химическо вещество не трябва да остава безнаказано", подчерта той и потвърди, че президентът Франсоа Оланд както преди е непоколебим по въпроса за въоръжена операция срещу Сирия.

Междувременно правителството на Сирия се обърна към генералния секретар на ООН Бан Ки Мун с молба да "предотврати всяка агресия" срещу страната, съобщава сирийската агенция SANA. Независимо от това сирийската армия остава в постоянна бойна готовност.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че ще търси разрешение от Конгреса, преди да обяви военни действия срещу Сирия. Американските конгресмени ще се върнат на работа след лятната ваканция на 9 септември и ще могат да гласуват резолюция за интервенция.

Повечето съюзници на САЩ не искат да воюват

Реално готовите да помогнат на САЩ страни са съществено по-малко от тези, които предпочитат да действат с мандат на ООН. Главният сюрприз на Вашингтон поднесе Великобритания, чийто парламент отхвърли плана за нахлуване. Британските депутати поискаха още правителството да обясни доставката от Великобритания в Сирия на химикали, годни за създаването на бойни отровни вещества, съобщи Daily Record. Британските парламентаристи искат премиерът Дейвид Кемърн да обясни "на кого точно са били продадени тези химикали, за какви цели са продадени и знаело ли е правителството на Великобритания, че те потенциално може да се използват за приготвяне на химическо оръжие".

В средата на юли в. Independent съобщи, че Британия разрешава на свои компании да предоставят продукция с двойно предназначение на правителствата на Сирия и Иран. Разследване, проведено от членовете на комитета по контрол на експорта на въоръжение към британския парламент, показало, че в последно време правителството е издало над 3000 лиценза за експорт на стратегически контролирани стоки, включително с двойно предназначение, в страни, чиито режими се смятат за отговорни за нарушаването на човешките права. Стойността на договорите по лицензите е около 12,3 млрд. фунта стерлинги.

Сред страните, отказали се да воюват срещу Сирия, са още Италия, Гърция, Канада.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в неделя, че нейната страна може да действа само при наличието на мандат от ООН, НАТО или ЕС. По-рано генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен каза, че не вижда ролята на алианса в международна реакция, макар и да не се съмнява, че именно сирийският режим, а не опозицията, е организирал химическата атака под Дамаск. 

Йордания не разреши на американците да използват нейната територия за нанасяне на удари по Сирия и затвори небето си за военните им самолети. Същото по-рано направи и Австрия. 

Лигата на арабските държави след извънредното заседание на своя съвет в Кайро по сирийския въпрос призова ООН да се намеси. Преди началото на съвещанието говорителят на Арабската лига Насиф Хати заяви, че организацията "не е давала мандат на когото и да било за нанасяне на вероятен удар по Сирия". Според него "позицията на Арабската лига по отношение на сирийската криза се вписва в рамките на уважението на международното право". Лигата предпочита да остави този въпрос на Съвета за сигурност на ООН като гарант на международните закони, подчерта той. 

На самото заседание лидерът на Националната коалиция на опозиционните и революционните сили на Сирия Ахмед ал Джарба поиска от арабските лидери "да подкрепят международните усилия по наказание на сирийския режим". Той беше подкрепен от външния министър на Саудитска арабия принц Сауд ал Фейсал ас Сауд. Рязко против се изказаха обаче Египет и Ирак.

Руски експерти критикуват "пътя за никъде"

Самият Барак Обама заяви в събота, че възможността и ефективността на удара не зависят от времето на неговото нанасяне – според него операцията може да се осъществи "утре, следващата седмица, след месец".

Подкрепа от Франция и Турция ще направи алианса достатъчно силен, а и президентът на САЩ вероятно ще получи одобрението на Конгреса, казва пред "Ведомости" главният редактор на сп. "Русия в глобалната политика" Фьодор Лукянов. 

Едновременно с това експертът твърди, че обръщайки се за подкрепа от Конгреса в отсъствието на решение на ООН, Обама е избрал най-лошия от всички възможни варианти и е създал впечатление на неуверен ръководител. Съмнения изказват и аналитици, помолени за мнение от "Комерсант", тъй като те не са сигурни в успеха на самата операция.

Представените от Вашингтон свидетелства, че сирийският режим е използвал химическо оръжие срещу мирно население са недостатъчно конкретни и не са убедили руската страна, заяви пък днес сутринта руският външен министър Сергей Лавров. "Да, показаха ни някакви извадки, които не съдържаха нищо конкретно – нито географски координати, нито имена, нито доказателства, че пробите са взети от професионалисти", заяви руският външен министър.

Днес събраните от инспекторите на ООН на мястото на предполагаемата химическа атака край Дамаск образци ще бъдат изпратени в европейски лаборатории за провеждане на анализ, заяви пред журналисти представителят на генералния секретар на ООН Мартин Несирки. Когато бъдат получени окончателните резултати от анализите, експертите ще подготвят доклад до генералния секретар на ООН. Той на свой ред ще доведе резултатите от разследването до знанието на членовете на Съвета за сигурност на ООН. Ако прилагането на химическо оръжие бъде потвърдено, предстои решение за ответни мерки.

В събота стана ясно, че изучаването на образците, събрани в предградието Източна Гута край Дамаск, може да отнеме до три седмици. Мартин Несирки отказа да потвърди тази информация и отбеляза, че секретариатът на ООН "не назовава конкретни срокове" за приключване на експертизите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...