София е лидер в Европа по ръст на наемите на офиси

25.10.2018 | 14:40
по статията работи: econ.bg
Офертните цени за първокласни сгради в центъра на града нараснаха със 7.1 на сто през третото тримесечие на годината
София е лидер в Европа по ръст на наемите на офиси
Снимка: под лиценза на creative commons

София е на първо място в Европа по покачване на наемите на офис площи през третото тримесечие на 2018 г., показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield, чийто стратегически партньор за България е Forton.

През последните три месеца българската столица отбелязва 7.1% ръст на наемните цени спрямо предходното тримесечие в най-високия сегмент на пазара – клас А сгради с централно местоположение. За площи в такива проекти вече се преговаря на нива от 15 евро/кв. м при 14 евро/кв. м преди, показват данните на Cushman & Wakefield Forton. На годишна база поскъпването на първокласните наеми в центъра на София е малко над 11%.

За висок клас офис сгради на комуникативни локации извън центъра, търсените наеми също отбелязаха лек ръст – от 13.5 на 14 евро/кв. м. 

„Поскъпването на офис наемите е продължение на тенденцията от последните години под влияние на ограниченото предлагане на първокласни площи и активното търсене. Този тренд обаче ще се обърне предвид факта, че пазарът вече е близо до точката на насищане, а предлагането се очаква значително да нарасне през следващите години“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton. Според нея, в рамките на следващите 4 години се планира завършването на офис площи, които обичайно биха се усвоили от пазара за повече от 6 години. Това ще доведе до  повишаване на незаетостта и натиск върху наемните цени. 

Офис пазарите в Европа като цяло имаха силно трето тримесечие, с ръст на наемните цени от 0.7% спрямо предходните три месеца и 2.5% на годишна база. Това е осмо поред тримесечие на покачване на наемите, отбелязват от Cushman & Wakefield. В Централна и Източна Европа средното поскъпване спрямо предходната година е 2.6%.

По данни на компанията по-високи нива се наблюдават на 12 от общо 47 пазара на континента. Двигатели на ръста са Германия и някои регионални центрове във Великобритания, като Бристол, Единбург и Нюкасъл.   

Офис пазарът в Европа отбелязва най-висок ръст на наемите в сравнение с останалите два сегмента – търговски и индустриални имоти. На годишна база покачването при логистичните площи е 1.8%, докато  при търговските улици дори има лек спад от 0.5% в сравнение със същия период на 2017 г. 

„Във всички сегменти ключовите европейски пазари като Великобритания, Франция, Германия, Скандинавските страни и Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург), отбелязаха стабилен ръст на наемите, вече достигнаха и дори надскочиха нивата преди кризата. Пазарите в Южна, Централна и Източна Европа бяха по-тежко засегнати, но някои сектори като търговските улици наваксват предишния спад на цените“, коментира Найджъл Алмънд, мениджър „Информация и анализи“ в Cushman & Wakefield.

В София наемните нива на първокласни складови площи остават без промяна – 4 евро/кв. м. Сходна е картината на търговските улици, където наемните нива на магазин от 100 кв. м се запазват около 50 евро/кв. м. 

 

В България Forton е лидер в предоставянето на услуги за бизнес имоти за инвеститори, корпоративни клиенти и банки. Компанията е стратегически партньор на глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield и част от AG Capital, най-голямата българска група от компании за услуги, свързани с недвижими имоти, в която влизат още „Адрес“, „Имотека“, BLD, Unique Estates. Съвместно с Old Mutual Property, групата е партньор и в инвестиционната компания Lion’s Head Investments. Forton предлага решения от начало до край за проекти за офис, търговски и логистични центрове, хотели, курорти, жилищни комплекси, специализирани имоти и проекти.

Експертите й могат да помогнат с инвестиционно планиране и консултиране, отдаване под наем и наемане на офис, търговски или индустриални площи, продажби и придобивания, бизнес консултиране, оценки на имоти, проектен мениджмънт и управление на активи. Като регулирана от Royal Institution of Chartered Surveyors компания Forton работи по най-високите международни стандарти за услуги, свързани с недвижими имоти. Партньорството с Cushman & Wakefield позволява на компанията да служи като двупосочна връзка между българската и глобалната икономика.

Cushman & Wakefield е сред най-големите компании в света за услуги, свързани с бизнес имоти. Тя консултира и представлява клиенти във всички аспекти на ползването и инвестициите в имоти и се е установила на ключови позиции в основните пазари по света, както показва и честото й участие в много от най-значителните договори за наем на имоти, продажби и мандати за управление.

Създадена през 1917 г., след обединението с DTZ тя има офиси в 70 страни и повече от 45 хиляди служители. Предлага пълния спектър от услуги за всички видове имоти, включително отдаване и наемане, продажби и придобивания, дългово и структурирано финансиране, корпоративно финансиране и инвестиционно банкиране, корпоративни услуги, управление на имоти, управление и поддръжка на сгради и съоръжения, проект мениджмънт, консултиране и оценки. Фирмата управлява активи на стойност $4.3 милиарда в цял свят. Разпознат лидер в национални и глобални проучвания, компанията публикува пазарната си информация и изследвания в интернет на адрес www.cushmanwakefield.com/knowledge.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 12.07   1153 г. – Анастасий IV е избран за папа. 1543 г. – Крал Хенри VIII сключва брак с Катрин Пар – своята шеста и последна съпруга. 1806 г. –...