София е сред най-лошите градове за живеене

29.08.2013 | 13:35
по статията работи: Сара Божинова
Столицата ни се нарежда след Дамаск, Триполи и Кайро в класацията на местата с най-влошени условия за последните 5 години
София е сред най-лошите градове за живеене

София, столицата на България, е сред градовете с най-влошени условия за живеене след Дамаск, Триполи и Кайро, сочи годишното проучване на The Economist Intelligence Unit (EIU).

За анализирания период от пет години регистрираният спад за София е 4.9%, а за първите три града в класацията на най-западащите градове съответно (-20.4%) за Дамаск, (-19.9%) за Триполи и (-5.9%) за Кайро. Други градове в отрицателния топ 10 са Аман, Тунис, Рейкявик и Найроби.

Джон Коупстейк, редактор на проучването, коментира: "Условията за живот често изглеждат статични от година за година. Но разглеждайки тяхната промяна за по-дълъг период, можем д а забележим открояването на някои значителни тенденции. Докато заплахата от терор има определящо влияния върху условията за живот през последното десетилетие, можем ясно да видим, че гражданските бунтове вече са оказали своето въздействие през това десетилетие.“

През последните пет години гражданските бунтове се превърнаха в глобален дестабилизаращ фактор, се казва още в официалното представяне на изследването. Най-значителният от тях е Арабската пролет, повлияла на редица страни от Близкия Изток и Северна Африка. Други мащабни размирици са продължаващите бунтове в Египет и гражданските войни в Сирия и Либия.

Сирийската столица Дамаск се сблъсква с 20% спад в качеството на живот и се придвижва до дъното на класацията. Според изследването, което включва 140 града от цял свят, през последните пет години резултатът в анализа за стабилност и безопасност е спаднал с 1.3%.

На първо място в челната петица за най-добрите градове за живеене е Мелбърн, Австралия. Той оглавява класирането за трета поредна година, следван от Виена и Ванкувър.

Отрицателните показатели за София в изследването на EIU я нареждат и сред последните места на градовете в рамките на Европейския съюз. Междувременно Столична община провежда онлайн базирано проучване за качеството на живот в столицата по проект: "Чрез ефективни партньорства към устойчиво развитие на София", финансиран от Оперативна програма "Административен капацитет" 2007 - 2013, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Все още няма достъпни резултати на сайта на маркетинговата агенция, отговаряща за проучването.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...