Спираме да работим за правителството на Деня на труда

30.04.2013 | 14:23
по статията работи: Петя Бързилска
През 2013 г. българите ще изработят средно по 223 млн. лв. за един календарен ден, посочват анализаторите от ИПИ
Спираме да работим за правителството на Деня на труда

Тази година ще работим до 1 май, за да си платим данъците през 2013 г. Това показват изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Датата е фигуративна. Образно казано това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата всъщност показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано. Денят още се нарича "ден на свобода от правителството". По-света е известна като Tax Freedom Day, обясняват анализаторите.

Отново и през 2013 г. денят на свобода от правителството носи известна ирония, тъй като спираме да работим за правителството точно в т. нар. „Ден на труда” – традиционно неработен ден, коментират от ИПИ. Припомняме, че миналата година също "денят на свободатата от правителството" беше 1 май. За 2011 г. според изчисленията на анализаторите от института денят денят е 20 април 2012 г.,

Икономистите заявяват, че в България денят на свобода от правителството традиционно е през месец май. Според ИПИ по-ранното му настъпване през последните 4-5 години се дължи както на притиснатите от кризата и слабото възстановяване приходи и появата на бюджетен дефицит, така и на засилената роля на европейските средства, които анализаторите изключват от сметката, тъй като не излизат директно от джоба на българския данъкоплатец.

От 1 до 5 май са дните, когато данъкоплатците ще бъдат „освободени” от работа за държавата, тъй като тя ще финансира част от харчовете си със заеми – това е предвиденият дефицит в Бюджет 2013. Тези 5 дена рано или късно ще бъдат отработени в полза на държавата и ние ги наричаме „дни за отработване”.

Как се пресмята "Деня на свободата"

Методологията за пресмятането на символичната дата е сравнително проста, обясняват от ИПИ. Сравняват се консолидираните приходи (без помощите) в държавния бюджет с брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. За целта се използват само официални данни или прогнози на правителството. Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през текущата годината. Помощите не се включват, тъй като те не идват директно от джобовете на българските данъкоплатци – основно това са европейски средства.

Изработваме...

През 2013 г. българите ще изработят средно по 223 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП, заложен в Бюджет 2013. Следователно през текущата година са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените близо 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от 1,1 млрд. лв.

Всеки български гражданин пълни хазната по един или друг начин, заявяват още експертите. Най-много дни през 2013 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 35 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 27 дни – 19 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 11 дни, а тези от корпоративни данъци – за 7 дни. Други 7 дни ще работим, само за да си платим държавните и общински такси. Имуществени данъци ще ни костват 3 дена.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 30.09   1399 г. – Хенри IV е обявен за крал на Англия. 1452 г. – В Майнц излиза първата печатана книга – Библията на Гутенберг. 1520 г. – Султан Сюлейман...