Стойността на сделките по сливания и придобивания в региона бележи двуцифрен ръст

27.02.2019 | 17:00
по статията работи: econ.bg
Топ трите най-активни индустрии са недвижими имоти (95 сделки), потребителски стоки и търговия на дребно (86 сделки), и технологии (74 сделки)
Стойността на сделките по сливания и придобивания в региона бележи двуцифрен ръст
Снимка: под лиценза на creative commons

През първата половина на 2018 година се отчита сериозен интерес към сделки по сливания и придобивания на пазара на ЦИЕ. Сключени са общо 534, което е ръст с 13% спрямо предходната година според M&A Barometer (Барометър на сливанията и придобиванията) за първото полугодие на 2018 година, изследване на EY, което проучва преобладаващите тенденции в 12-те държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Изследването установи, че през първата половина на 2018 година в Чехия са осъществени 167 сделки, което е най-големият брой сделки за този период. Следват Полша и Румъния съответно със 73 и 72 сделки.

Седем от 12-те държави отчитат ръст в обемите на сделките с повече от 40% спрямо първото полугодие на 2017 година. Броят на сделките бележи ръст от повече от два пъти в България и Словакия, докато в Сърбия увеличението е повече от три пъти в сравнение с нивото през първото полугодие на 2017 година.

В абсолютни числа Чехия отчита най-голямото увеличение в региона с 54 допълнителни сделки. Този резултат се дължи на повишената активност от страна на местните стратегически инвеститори при стабилен макроикономически климат и недостатъчен производствен капацитет, което подхранва „апетита“ към сделки по сливания и придобивания.

Три сектора заемат 48% от всички сделки: недвижими имоти (95 сделки), потребителски стоки и търговия на дребно (86 сделки), и технологии (74 сделки).

Диана Николаева, управляващ съдружник на отдел „Сделки“ в EY за България, Р. Македония, Албания и Косово коментира: „ В България M&A пазара също е активен и се работи по много сделки, макар и не в мащабите, в които виждаме M&A дейност в останалите държави от региона. Индустриите, в които наблюдаваме раздвижване са идентични на тези в региона: медии и комуникации, недвижими имоти и технологии“ и добавя: „ Това, което виждам като положителна тенденция е, че се работи много повече върху подготовката на сделките и все повече собственици осъзнават нуждата от по-добра подготовка“.

Оповестени стойности на сделките

От общо 534 сделки на пазара на ЦИЕ през първото полугодие на 2018 година, за 116 (22%) от тях са оповестени стойностите на сделката. Общата оповестена стойност е в размер на 13,4 млрд. щ. д.

Тази сума не включва пет сделки – обявените придобивания на европейските активи на Liberty Global в Германия, Унгария, Румъния и Чехия (UPC Magyarország) от Vodafone Group PLC (23.0 млрд. щ. д.) и на глобалния здравен бизнес на продукти за жени на Teva Pharmaceutical от CVC Capital Partners Ltd. (за 703.0 млн. щ. д.), както и придобиванията на AdsWizz Inc. от Pandora Media Inc. (145.0 млн. щ. д.), на Pack&Fly Group от Safe Bag S.p.A за 8.4 млн. щ. д. и на OOO Karakash Agro от руски инвеститор за сумата от 3.8 млн. щ. д. Тези сделки обхващат няколко юрисдикции и не е възможно да се отдели конкретно стойността на активите от ЦИЕ.

Държавите в топ три по оповестена стойност на сделките са Чехия (7.0 млрд. щ. д.), Унгария (1.5 млрд. щ. д.) и Полша (1.1 млрд. щ. д.). Двете най-големи сделки,

допринасящи за общата стойност на сделките в Чехия са обявеното от PPF Group придобиване на телекомуникационните активи на мобилния оператор Теленор в Унгария, България, Черна гора и Сърбия (3.4 млрд. щ. д.) и обявеното от частния капиталов инвеститор Advent International Corporation придобиване на Zentiva Group a.s., фармацевтична компания, базирана в Чехия (2.2 млрд. щ. д.).

Роналд Атард, Съдружник в EY, Ръководител на отдела за консултантски услуги по сделки за Централна,  Източна и Югоизточна Европа, и Централна Азия, обобщава: “Изследването на EY установи, че стратегическите инвеститори са по-активни от финансовите инвеститори на всеки един от местните пазари на държавите от ЦИЕ. Те са приключили 423 сделки през първото полугодие на 2018 година, т.е. с 83 сделки повече в сравнение с първото полугодие на 2017 година или увеличение с 24%. Делът на стратегическите инвеститори се е увеличил от 72% през първото полугодие на 2017 година до 79% през първото полугодие на 2018 година, докато този на финансовите инвеститори е отбелязал спад от 28% до 21% през първото полугодие на 2018 година. Оповестените от стратегическите инвеститори дейности по сливания и придобивания през първото полугодие на 2018 година са в размер на 8.9 млрд. щ. д. през първото полугодие на 2018 година, а тези, оповестени от финансовите инвеститори, са в размер на 4.5 млрд. щ. д. за същия период.”

Секторен анализ

Според изследването на EY, недвижимите имоти са най-атрактивната цел (по брой сделки) с 95 сделки и 18% от всички сделки през първото полугодие на 2018 година. Най-голямата сделка в сектора е придобиването на унгарската компания TriGranit Zrt. от базираната във Великобритания Revetas Capital за сумата от 348 млн. щ.д. Средната стойност на оповестените сделки през първото полугодие на 2018 година е 136.1 млн. щ.д.

Секторът на потребителските стоки и търговията на дребно отчита 86 сделки през първото полугодие на 2018 година. Най-голямата сделка в този сектор е придобиването на словенското дружество Gorenje dd от Hisense Group Co Ltd от Китай за 760 млн. щ. д. Средната стойност на сделките в този сектор е 154.1 млн. щ.д.

Технологичният сектор отчита 74 сделки през първото полугодие на 2018 година. Най-значимите сделки включват придобиването на бизнеса по обработка на карти на First

Data Corporation в Централна и Югоизточна Европа от базираната в Съединените щати компания SIA S.p.A. за 440 млн. щ.д., и на Jive Communications by LogMeIn за 342 млн. щ.д. Средната стойност на оповестените сделки е 79.5 млн. щ.д.

Докладът посочва, че в сектора на здравеопазването през първото полугодие на 2018 година са отчетени 40 сделки. Най-голямата от тях е придобиването на базираната в Чехия Zentiva Group a.s. от базираната в Съединените щати компания Advent International Corporation за 2,197.5 млн. щ.д. Средната стойност на оповестените сделки е 555.5 млн. щ.д.

Диверсифицираният сектор на промишлените стоки отчита 38 сделки през първото полугодие на 2018 година. Най-големите сделки в сектора включват придобиванията на VUES Brno sro от базираната в Съединените щати компания Moog Inc. за 65 млн. щ.д. и на Stera Chemicals S.R.L. от Omya A.G. за 29 млн. щ.д. Средната стойност на оповестените сделки е 22.8 млн.щ.д.

EY отчита 14 сделки в телекомуникационния сектор през първото полугодие на 2018 година. Най-голямата сделка в сектора е обявеното придобиване на европейските активи на Liberty Global в Германия, Унгария, Румъния и Чехия (UPC Magyarország) от Vodafone Group PLC за 23.0 млрд. долара.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 23.06   930 г. – В Исландия е учреден най-старият парламент в света. 1860 г. – В САЩ са създадени секретните служби за охрана на президента и борба с особено тежките...