Тенденцията на поскъпване на пилешкото месо се запазва

15.12.2012 | 14:17
по статията работи: Теодора Пенева
В последната седмица обаче не се наблюдават резки промени на цената при основните храни
Тенденцията на поскъпване на пилешкото месо се запазва

Запазва се тенденцията за покачване на цените на пилешкото месо на дребно. Това сочат данните от последния анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), проследяващ търговските стойности на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, пилешко месо и агнешко месо) през периода 5-12 декември 2012 г. Представените средни за страната цени на дребно са изчислени на базата на стойностите на продуктите в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).

Поскъпнали са и двата вида пиле – замразено и охладено, съответно с 5 и с 1 ст./кг. На седмична база леко са се увеличили и средните стойности на две от разфасовките на агнешкото месо – бута (с 2 ст.) и плешката (с 9 ст.). Повишение е отбелязано също в цените на брашното и на олиото – с по стотинка.

Лек спад е отбелязан при захарта – също с 1 стотинка. Поевтиняло е и цялото агне. Цените на двата вида яйца (M и L) продължават да се движат без промяна.

Захар

Тази седмица със стотинка е спаднала цената на бялата кристална захар. Средно за страната продуктът е вървял за 2,25 лв./кг на дребно.

Отчетените промени са само в големите вериги в областите. Отбелязани са четири ценови спада, като най-сериозните са тези със 7 стотинки (3,2-3,3%) в Бургас и Пловдив. В големите търговски вериги в два региона пък захарта е поскъпнала – съответно с 5 ст. В Сливен и с 6 ст. В Търговище.

Олио

Рафинираното слънчогледово олио на дребно леко е поскъпнало в периода 5-12 декември, след като в рамките на предходната седмица цената му спадна със стотинка. Отново с 1 ст. Тя се е вдигнала тази седмица, достигайки ниво от 3,17 лв./л.

Търговската стойност на продукта в големите вериги е отбелязала увеличение, а тази в малките магазини – намаление (с по 1 ст./л). Съответно леко е спаднал маржът между средните цени на олиото в големите търговски вериги, така и в другите търговски обекти . Разликата обаче продължава да е съществена – 19 стотинки, като по-скъп продуктът е в малките магазини.

Сред отбелязаните изменения на регионално ниво най-отчетливият спад е този в ДТО в Пловдив – с 12 ст./л. Най-много олиото е поскъпнало в търговските вериги в София – с 9,3% или с цели 28 стотинки.

Брашно

Тенденцията при брашното тип 500 следва тази при олиото. В седмицата 28 ноември – 5 декември стойността на продукта се понижи с 1 ст./кг до 1,12 лв., а в рамките на последния проучван период тя отново достигна ниво от 1,13 лв.

Въпреки това цената на брашното остава сравнително стабилна в отделните области. Наблюдава се раздвижване само в четири от тях, изцяло в ДТО. И в четирите региона търговската стойност се е повишила, като най-големият темп е в размер на 10 ст. (8,7%), измерен в София.

Яйца

Двата размер яйца (M и L) са се запазили на същата търговска стойност. Съответно тя е 28 ст./бр. за малките яйца и 31 ст./бр. - за големите. Няма промяна и в средните за страната цени в ГТВ и в ДТО, като измененията по региони са в рамките на 1-2 стотинки.

Агнешко месо

Разнопосочно е било движението на цените на трите основни разфасовки на агнешкото месо през седмицата 5-12 декември.

Средната стойност на цялото агне се е понижила с 25 стотинки до 13,38 лв./кг. Причината е спадът с 3,6% в стойността на месото в мрежата на ДТО заради открито предлагане в малките магазини в София, при това на най-ниската за страната цена. В отделните региони не са отчетени ценови промени.

При агнешкия бут и агнешката плешка са регистрирани увеличения – съответно с 2 стотинки до 13,83 лв./кг и с 9 ст. до 13,23 лв./кг.

Измерените стойности на бута в големите вериги остават без промяна. Там предлагането на продукта продължава да бъде в най-голям ценови диапазон в сравнение с другите две разфасовки на агнешкото – от 10,49 лв. във Варна до 16,49 лв. в Бургас. В ДТО агнешкият бут е поскъпнал на три места – с 5 стотинки в Кърджали, както и с 50 стотинки (3,8%) в Хасково и Стара Загора. Регистрирано е и едно понижение – с 50 ст. (4,5%) в магазините в София.

Увеличението в стойността на агнешката плешка се дължи на това, че в периода 5-12 декември не е отчетено предлагане на разфасовката в област Варна. Отбелязана е само една промяна на регионално ниво – спад с 5 ст./кг в малките магазини в Кърджали.

Пилешко месо

Пилешкото месо на дребно продължава да поскъпва. В рамките на интервала 5-12 декември са се повишили търговските стойности и на двата проучвани вида – замразено и охладено пиле. Промените се дължат на отделни резки раздвижвания в някои области. В по-голямата част от регионите обаче цените на месото са останали сравнително стабилно.

Пиле – замразено

Замразеното пиле е поскъпнало с 5 стотинки до 4,89 ст./кг. По-високи са както средната цена в ГТВ, така и тази в ДТО.

По области, търговската стойност на пилето се е покачила в осем региона, в четири от които – с между 3 и 10 стотинки. По-сериозните увеличения са измерени в малките магазини в Добрич (с цели 13,4% или с 65 ст./кг), както и в големите вериги в Пазарджик и Пловдив (с 11,1% или с 50 ст.) и в Търговище (с 5,7% или с 25 ст.). В два региона продуктът е намалил цената си, като най-отчетливият спад е този в ГТВ в Благоевград – с 15 стотинки.

Пиле – прясно, охладено

По-малък е темпът на поскъпване при прясното пиле – през изминалата седмица търговската му стойност се е вдигнала с 1 стотинка до ниво от 5,33 лв./кг. Причината е, че резките ценови покачвания са балансирани от отчетливи спадове.

Охладеното месо е поскъпнало в четири региона, в най-голям размер – в София. Там увеличението е съответно с 8,3% (41 ст.) в големите и с 8,6% (48 ст.) в малките търговски обекти. И седемте регистрирани поевтинявания са в мрежата на ГТВ в страната. Те са в диапазона 7-30 стотинки, като най-отчетлив е спадът в Хасковския регион – с 5,8%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...