Това вече е един различен "Източен блок"

30.04.2009 | 18:59
по статията работи:
Изследване на Институт "Отворено общество" в сътрудничество с чешкия Институт за европейска политика ЕUROPEUM
Това вече е един различен "Източен блок"
Прикачени документи

Снимка: Sxc.hu

Пет години след влизането си в ЕС, десетте нови страни-членки от Централна и Източна Европа искат промени в ключови политики на Евросъюза, но все още не са в състояние да прокарват реформи в него. Това се казва в изследване на Инстиут "Отворено общество" - София, публикувано на 28 април 2009 г.

Документът, озаглавен "Това вече е един различен "Източен блок", анализира позициите на десетте нови-страни членки от Централна и Източна Европа в седем основни области, сред които енергетика, външна политика и икономика. Изследването откроява основните промени, които новите страни биха прокарали, ако можеха да налагат дневния ред на ЕС. "Новите страни много силно подкрепят продължаване на разширяването и икономическа либерализация на ЕС", заявява ръководителят на изследователския екип Марин Лесенски.

Ако тези страни имаха повече влияние, Европейският съюз щеше незабавно да приеме Лисабонския договор, да включи Хърватска и Сърбия "в рамките на няколко месеца", да търси още разширяване на Изток, да преследва по-либерална политика на икономическо развитие и да гледа на НАТО като на решение на въпросите на европейската отбрана и сигурност.

Въпреки икономическата криза десетте нови страни-членки биха отхвърлили държавния протекционизъм, биха либерализирали пазара на труда и биха замразили дебата за уеднаквяване на данъчните политики в рамките на Съюза. Енергийната сигурност на Европа би била усилена чрез сериозно развитие на ядрената енергетика, се казва в документа.

Въпреки тези свои предпочитания, новите членове на Съюза от Централна и Източна Европа все още предимно следват изработени от другите страни-членки политики, като по-рядко играят водеща или възпираща роля при вземането на общоевропейските решения, показва изследването.

"Вероятно става дума за ефекта на времевата инерция," казва Марин Лесенски. "Само няколко години след присъединяването си към ЕС, новите страни-членки все още не са развили в максимална степен способността си да формулират позиции и успешно да маневрират в сложния механизъм на вземане на решения в Съюза, за да могат ефективно да налагат своите виждания - и е важно те да усвоят тези умения."

"Това вече е един различен "Източен блок": Новите страни членки на ЕС като автори на дневния ред в разширения Европейски съюз" е разработка на Инициативата за Европейски политики на Институт "Отворено общество"- София (EUPI) в сътрудничество с чешкия Институт за европейска политика ЕUROPEUM.

Докладите за отделните страни-членки от Централна и Източна Европа можете да намерите тук

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.06   1269 г. – кралят на Франция Луи IX постановява всички евреи, които не носят отличителния знак Звездата на Давид да заплащат глоба. 1829 г. – Руско-турската...