Фалитите на фирми в България и рисковите сектори за правене на бизнес през 2007 г.

27.02.2008 | 17:15
по статията работи: econ.bg
Изследване на "Кофас България"
Фалитите на фирми в България и рисковите сектори за правене на бизнес през 2007 г.



Фалитите на фирми в България и рисковите сектори за правене на бизнес през 2007 г.

Изследване на “Кофас България"


22,5% от всички фалити в България през 2007 година са на фирми от сектора на земеделието и горското стопанство. Това показва традиционното изследване на международната компания - лидер в управлението на кредитния риск "Кофас България”. То се изготвя от 2004 година насам като следи развитието на всички регистрирани компании у нас.

Въпреки че делът на фалитите в селското стопанство е намалял с 5% спрямо 2006 година, за четвърта поредна година секторът запазва убедително лидерската си позиция в класацията на най-рисковите отрасли. На второ място се нарежда търговията на дребно с дял от близо 16% от общата несъстоятелност, което е и увеличение от 6% спрямо 2006 година, а на трета позиция излиза строителният сектор с 6,25%.

„Строителният сектор влиза в топ 3 на най-рисковите у нас и очакванията ни са през 2008 година тази тенденция да се запази и задълбочава. Основната причина за това е масовото и недобре планирано строителство по Черноморието и в планинските курорти. По този начин България ще се доближи до общите показатели за Централна и Източна Европа. Според изследванията на „Кофас” строителството е най-рисковият сектор за региона и търпи най-много фалити както през 2006, така и през 2007 година”, обясни Камелия Попова, управител на „Кофас България”.

Значителен брой фалити у нас има и в секторите транспорт и складиране, финанси, застрахователна и консултантска дейност. С по-малко, но все още сериозни проценти са и секторът на услугите, търговията на едро и производството на хранителни стоки и напитки. Най-нискорискови пък са производството на химикали, цветни метали и фармацевтична промишленост, чиято продукция е предназначена предимно за експорт.

„Като цяло фалитите през 2007 година са се увеличили с 31% спрямо предходната. Този процент все още е твърде нисък предвид съотношението между общия брой регистрирани и работещи фирми у нас – 1,2 млн. спрямо 240 000”, категорична е Камелия Попова. Причината за ограничения брой фалити при обща междуфирмена задлъжнялост от над 50 милиарда лева е във все още продължителната съдебна процедура по обявяване в несъстоятелност. Според анализа на „Кофас България” това провокира все повече компании да пристъпят към събиране на вземанията си по извънсъдебен път. През 2007 година компанията е осигурила професионално посредничество по 32 321 такива казуса, като 75% от случаите са завършили с успех до една година.

Дори при липса на законодателни промени през 2008 година анализаторите на „Кофас България” предвиждат стабилен ръст на фалитите, като се очаква земеделието, строителството и търговията на дребно да останат критични сектори.

„Фирмите, които оперират в тях, могат да минимализират риска като застраховат бизнеса си и проучват предварително своите бъдещи партньори. За съжаление тази практика все още не е достатъчно разпространена у нас.”, коментира Камелия Попова.


Разпределение на фалитите през 2007 година по региони

Най-голям е делът на фалитите на столични фирми - 19%. Останалите несъстоятелности са разпределени в по- големите градове на България, като водещи са Пловдив (9% дял) и Плевен (8% дял).

Топ 3 на най-големи компании, фалирали през 2007 година:

1.  „Златни пясъци- травел” ООД - в сектор туризъм;
2. „ Млечен рай-99” ЕООД – производител на сладолед;
3. „Термосистемс Комплект” ЕАД – прозиводство на машини със специфично приложение.


Подробности за изследването (в Power Point) може да видите тук.

Новина от пресконференцията, на която беше представено изследването, ще откриете тук.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 03.10   42 пр.н.е. – Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар – Марк Юний Брут и Касий. 1868...