Храните на дребно леко поевтиняват

20.07.2013 | 10:00
по статията работи: Теодора Пенева
Увеличени в цената е отчетено само при замразеното пиле. Олиото е до 33 ст. по-скъпо в малките магазини отколкото в големите
Храните на дребно леко поевтиняват

През седмицата 10-17 юли 2013 г. цените на дребно на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо) са се движили в различни посоки. Това показват данните от анализа на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Средните за страната стойности на стоките са изчислени спрямо цените в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).

При повечето храни е отчетено понижение, макар и не толкова съществено. По-ниски цени за периода са отчетени при захарта, брашното, яйцата размер L и някои от проучваните меса – цялото агне, агнешкия бут и охладеното пиле.

Без промяна са търговските стойности на яйцата M, олиото и агнешката плешка. Единствено замразеното пиле поскъпва.

Захар

Бялата кристална захар е поевтиняла с 2 ст./кг тази седмица спрямо периода 3-10 юли. Цената ѝ на дребно към 17 юли е 2,13 лв./кг.

Наблюдавани са 6 седмични понижения в търговските обекти в различните региони, което е довело до спад на средната цена на продукта с 1% в ГТВ и с 0,9% в ДТО в страната. Най-много тя е намаляла в хипермаркетите в Шумен (с 14% или с 30 ст.). Други отчетливи спадове са в малките магазини в Смолян (със 7,2%) и в цялата мрежа в Добрич – съответно с 5% за ГТВ и 5,9% за ДТО.

На две места захарта леко е поскъпнала с 2-3 стотинки.

Маржът между търговската стойност на продукта в големите и в малките търговски обекти е точно 10 стотинки, като по-евтин е той в търговските вериги.

Олио

Цената на рафинираното слънчогледово олио се запазва на нивото от 3 лв./л. Въпреки това на регионално ниво са отбелязани няколко отчетливи разнопосочни движения на индекса.

По-сериозни увеличения са тези в големите вериги в Търговище (със 7% или с 20 ст.) и в Благоевград (5,5% или 15 ст.). Най-много продуктът е поевтинял в хипермаркетите в Добрич – средно с 3,2%.

Олиото, както повечето храни, продължава да бъде значително по-скъпо в малките магазини, отколкото в големите. Средната за страната разлика е от 15 ст./л, като в търговската мрежа в София достига до 33 стотинки. Единствено в Благоевград и Варна цената на олиото е по-висока в търговските вериги.

Брашно

Търговската стойност на брашното тип 500 леко е спаднала между 10 и 17 юли – с 1 стотинка до ниво 1,11 лв./кг.

По области са измерени 9 понижения, а най-същественото е със 7,4% - в ГТВ в Пазарджик. На 5 места търговската стойност на продукта се е вдигнала, като най-отчетливото увеличение е това с 4,4%, отбелязано в ДТО в Монтана.

Яйца

Цените на двата проучвани размера яйца (M и L) остават стабилни на пазарната мрежа в страната. Малките яйца са запазили средната си търговска стойност от 23 ст./бр., а тази на големите се е понижила със стотинка до 25 ст./бр. На областно ниво обаче почти не са отбелязани ценови промени.

Агнешко месо

Движенията на средните търговски стойности на агнешкото тази седмица са разнопосочни. На регионално ниво обаче те се запазват стабилни, тъй като там почти не са отбелязани колебания.

Средните цени на цялото агне и агнешкия бут в мрежата на големите вериги значително са се понижили – с около 3,5%. Единствен фактор за това обаче е откритото тази седмица предлагане на двата вида месо в района на Благоевград – при това, на най-ниска цена (около 9,60 лв./кг и за двете). Така статистически цялото агне е поевтиняло с 25 стотинки до 12,98 лв./кг, а бутът – с 27 стотинки до 13,48 лв./кг.

Поради липса на сериозни пазарни промени в рамките на периода средната търговска стойност на агнешката плешка все още е 12,93 лв./кг към 17 юли. Единственото изменение е спад с 5,5% (60 ст.) в ГТВ в Благоевград, който не се е отразил на осредненото ниво.

Пилешко месо

Пиле – замразеното

Стойността на замразеното месо в магазинната мрежа се е вдигнала с 2 стотинки до 5,13 лв./кг спрямо предходната проучвана седмица. Причината е повишението с 1,2% на индекса при ГТВ, където са отбелязани и повечето ценови промени по области.

В хипермаркетите в 8 региона е регистрирано покачване в диапазона 2,1-5,1%, като най-същественото е в Разград, Русе и Силистра (с 25 ст./кг). Отбелязани са цели 17 седмични понижения, но едва 3 от тях надхвърлят темпа от 0,1 процентни пункта. Най-отчетливото е това с 3,3% (17 ст.) в ДТО в София.

Пиле – прясно, охладено

Охладеното пиле отчита седмично ценово намаление в размер на 2 ст. Между 10 и 17 юли месото се е предлагало в магазините на цена от 5,31 лв./кг, като регистрираният спад е балансиран в големите и в малките магазини.

Най-много месото е поевтиняло в хипермаркетите в Русе – с 10,9%. По-съществен спад е и този в ГТВ във Видин – с 6,6%. Налице са и няколко повишения, като най-много се е вдигнала цената на прясното пиле във веригите в София – с 12,8%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 26.02   364 г. – Валентиниан I става римски император. 1616 г. – На Галилео Галилей е забранено да преподава астрономията на Николай Коперник, като противоречаща на...