ЦЕФТА е мъртва, да живее ЦЕФТА!

03.12.2018 | 14:20
по статията работи: econ.bg
ЦЕФТА е мъртва, да живее ЦЕФТА!
Снимка: БГНЕС

ЦЕФТА е най-доброто потвърждение, че страните от Западните Балкани все още не са готови за членство в ЕС. Ще бъде положителен сигнал още веднъж да се опитаме да преодолеем балканската недозрялост и с помощта на ЦЕФТА да направим крачка напред.

Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА) за голяма част от последните държави, които се присъединиха към Европейския съюз, служеше като преддверие пред присъединяването към съюза, т.е. като своеобразна генерална репетиция за единния пазар.

Първоначалният ЦЕФТА договор е подписан от страните от Вишеградската група, т.е. Полша, Унгария и Чехословакия на 21 декември 1992 г. в Краков, Полша, и същият влезе в сила през юли 1994 г. За тези страни ЦЕФТА означаваше златен билет за ускорено влизане на единния пазар на ЕС - тези страни не само бележеха необходимия бърз растеж на взаимен обмен в годините, които предшестваха присъединяването към ЕС, но и създадоха здрава обща основа този растеж ускорено да продължи и след като станаха членки на съюза. За съжаление регионът на Западните Балкани не може да се похвали с идентичен резултат. Въпреки че за страните от Западните Балкани се прилага вече почти 12 години, цифрите показват, че икономическите последици от този договор са, в минимална степен скромни и дори разочароващи.

В общият обем на обмен със страните от ЦЕФТА региона участва със съвкупен обмен от 20,5% през 2008 г., а през 2017 г. се свежда само до 10,56%, т. е. от общата обмяна на стойност 2,18 милиарда щатски долара през 2008 г., през 2017 г. общия обмен със страните от ЦЕФТА региона е намалил до 1,41 милиарда долара. Когато към това се прибави обстоятелството, че почти всяка откакто членки на договора са страните от Западните Балкани решаваме "кризисна ситуация", в която една държава решава да въведе извънредни търговски мерки, по само за нея ясни и основателни причини, става ясно защо трябва да повдигаме въпроса за преразглеждането му.

Двата косовски примера през последните няколко месеца са само част от тази безславна практика на държавите-членки на ЦЕФТА, трансграничните политически въпроси да се опитват да се решават с икономически мерки - преди, такива примери даваха и Сърбия, Босна и Херцеговина, и дори Македония. Но в такива ситуации никой не печели - а загубата е обща за икономиката на всички страни от Западните Балкани. Без инструменти и механизми, с които да се гарантира неговото последователно прилагане във всеки един момент, както прилагането му в такива обществено-политически среди като региона на Западните Балкани, ЦЕФТА договор е мъртъв.

Бранко Азески - председател на Стопанската камара на Македония за Плусинфо, преводът е на БГНЕС.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 17.01   49 г. пр.н.е. – Рим е бил опразнен заради настъпващите от север легиони на Юлий Цезар. 395 г. – Римската империя е поделена между синовете на император...