Частният сектор увеличава заетостта за 15-ти пореден месец

18.05.2016 | 09:06
по статията работи: econ.bg
Заплатите в него почти се изравняват с тези в държавния
Частният сектор увеличава заетостта за 15-ти пореден месец
Снимка: Sxc.hu

Възстановяването на пазара на труда в България продължава и през 2016 г., а основна роля играе частния сектор. През март 2016 г. в него са наети 50 211 души повече от март 2015 г., докато наетите в обществение сектор намаляват с 958 души. Това е 15-ти пореден месец на ръст на броя на наетите лица в частния сектор, докато броят на наетите в обществения сектор намалява с все по-бавни темпове.

Наблюдава се интересна динамика и при нивото на заплащане. За пето поредно тримесечие разликата между заплатите в частния и обществения сектор е под 10%. Всъщност, през първото тримесечие на годината разлика почти няма – средната брутна заплата в обществения сектор е 936 лв., а тази в частния - 929 лв.

През следващите тримесечия можем да очакваме възнагражденията в обществения сектор да са по-високи от тези в частния, но причината за това са сезонните тенденции. Обикновено през второто и третото тримесечие на годината се създават голям брой работни места в туризма и селското стопанство, където нивата на възнаграждение са традиционно по-ниски от средната заплата за страната. Това води до известен спад на средното възнаграждение в частния сектор. Така или иначе, ако тенденцията от предходните години се запази, можем да очакваме през първото тримесечие на 2016 г. средната заплата в частния сектор вече да е по-висока от тази в обществения.

Обяснения за това застигане могат да се търсят както в по-бързия ръст на възнагражденията в частния сектор, така и на известен спад в нерегламентираната заетост.

Статията е публикувана от Инфограф. Автор: Явор Алексиев.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 12.04   238 г. – Римският император Гордиан II загива в битка с Максимин Трак, а баща му, съимператор Гордиан I се самоубива, научавайки за смъртта на сина си. 467 г....