Ще спре ли обратното начисляване ДДС измамите при сделките със зърно?

18.10.2013 | 16:40
по статията работи: Ростислава Иванова
Производителите са недоволни от новата схема, която влиза в сила на 1 януари догодина. Може да се наложи да теглят кредити
Ще спре ли обратното начисляване ДДС измамите при сделките със зърно?
Снимка: Thinkstock/Guliver

От 1 януари догодина у нас ще влезе в сила схема за обратно начисляване на ДДС върху производството на зърно, която ще действа до края на 2015 г. Държавата повече няма да връща данъчен кредит на търговските фирми, които изкупуват зърно за износ, а ще дължи ДДС на производителите.

Промяната цели да обезсмисли данъчните измами, при които търговците декларират фиктивни експортни сделки, за да източват ДДС от бюджета. Това, според предишни и настоящи управляващи, ощетявало хазната с 1 млрд. лв. годишно. 

Как действаше системата досега?

Зърнопроизводителите купуват необходимите материали и консумативи за производството си по пазарни цени с ДДС. Това са горива, торове, препарати, машини, електроенергия, консумативи, резервни части и др. После продаваха продукцията си на търговеца по пазарни цени също с ДДС, а остатъкът от разликата внасят в бюджета.

Така например, ако по досегашната схема на облагане производството на 1 тон зърно струва 250 лв., то 50 лв. от тази сума е ДДС, което производителят заплаща на доставчиците си веднага с купуване на стоките. После продава на търговеца зърното за 360 лв. за тон с ДДС. Тази сума вече включва печалбата за фермера от 50 лв. на тон и 60 лв. за ДДС. Накрая производителят е задължен да внесе в бюджета разликата между началното и крайното ДДС по веригата, което в случая е 10 лв. на тон.

Тази традиционна практика даваше възможност на търговците да точат големи суми ДДС от държавата чрез кухи експортни сделки на хартия, зад които няма реален износ, тъй като държавата така или иначе им дължи данъчен кредит от 20%, който са платили на производителите. И понеже ставаше въпрос за огромни суми от порядъка на стотици хиляди лева, рискът за извършване на данъчна измама си е струвал. Товарят на кораба примерно само 1000 тона пшеница, а чрез фирма фантом декларират 10 000 тона и данъчните им връщат стотици хиляди лева, зад които няма реални сделки. Това няма как да се случи без помощта на корумпирани данъчни служители, коментира  председателят на Нациоанaлната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ангел Вукодинов.

Как ще се прилага след 1 януари?

Ще използваме отново произволните цени. По новата схема стопаните пак ще купуват всичко за производството си с включено ДДС за 250 лв. на тон зърно, но вече ще продават стоката без ДДС, т.е. само за 300 лв. на тон. След това фермерите ще чакат държавата да им върне 50 лв. ДДС за тон зърно в срок от 30 дни след подаване на декларация. Внасянето на остатъка от 10 лв. вече няма да е необходимо.

Зам.-финансовият министър Людмила Петкова очаква, че след като няма да има какво да вземат от държавата, търговците на зърно няма да точат ДДС. От 1 януари те ще купуват зърното от фермерите без 20% ДДС, а държавата няма да им дължи пари. Данъкът за тях ще е нулев, защото и ставката при износ е нулева. „Това е големият довод на властта, за да намали данъчната тежест на тези, които досега злоупотребяваха и да я увеличи на онези, които съвестно работеха!“, ядосва се Ангел Вукодинов. Според него търговците трябва да са много доволни от това решение, защото ще им се отблокират големи финансови ресурси. Така например, вместо да извадят 1,2 млн. лв. за цял кораб със зърно с ДДС, вече ще им трябва само 1 милион.

Договорки и компромиси

Правителството се надяваше новият механизъм на облагане да влезе в сила възможно най-рано, заради засиления експорт на жито в сравнение с предишни години. Ситуацията на зърнения ни пазар се оказа възможно най-благоприятна за износ, поради съчетанието на три основни фактора – добро качество на реколтата, рекорден добив от 4,8 млн. тона пшеница и 40% по-ниска изкупна цена в сравнение с миналата година, когато достигна 650 лв. за тон. Досега зад граница са изнесени около 2 млн. тона зърно - с 400-500 хил. тона над миналогодишното количество по това време.

Първоначално кабинетът обяви, че обратното начисляване ще бъде приложено от 1 септември, но се забави с промените в нормативната база и отложи стартовата дата за 1 октомври, после за 1 ноември и 1 декември. Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обаче се срещна с премиера Пламен Орешарски и го убеди новата схема да влезе в сила от 1 януари догодина, съобщи за Econ.bg Вукодинов.

Производителите изтъкнали пред него, че след като правителството е твърдо убедено в смисъла на тази мярка, то нека поне я въведе за две пълни финансови години, за да е ясен фискалния ефект от нея. Декемврийският й старт пък бил напълно безсмислен, защото традиционно този месец експортът на зърно винаги бил слаб.

На тази среща и двете страни направиха няколко компромиса. Правителството се съгласи обратното начисляване на ДДС, което ще затрудни фермерите, да се отложи за 1 януари. Те пък от своя страна склониха да не получат обещания от кабинета първи транш от европейската субсидия за зърнопроизводство. Финансовият министър Петър Чобанов бе обещал стопаните да получат около 200 млн. лв. или 10% от сумата още тази година, но НАЗ отвоюва това забавяне да бъде компенсирано с превеждане на пълния размер на субсидиите и държавните дотации до края на януари.

Какъв ще е финансовият ефект?

Зам.-финансовият министър Людмила Петкова очаква обратното начисляване на ДДС при сделките със зърно да намали дела на данъчните измами и да повиши бюджетните постъпления. Засега финансовото ведомство няма яснота с колко ще се увеличат приходите от това, че държавата няма да дължи пари на търговците. "Със сигурност обаче сумата няма да е 1 млрд. лв", категоричен е Вукодинов. Според него това е несериозно, тъй като при най-добра реколта от общо 8 млн. тона зърно - пшеница, царевица, слънчоглед, рапица, ечемик и др. и дори висока цена от 600 лв. за тон от миналата година, оборотът е около 5 млрд. лв., като 1 млрд. лв. е ДДС. „Значи излиза, че ДДС от зърно изобщо не постъпва“, заяви Вукодинов.

Това се потвърждава и от изказвания на финансовото министерство за очакваните ползи от мярката. Първоначално Людмила Петкова обяви, че очаква фискът да нарасне със 700 млн. лв., после сви сумата на 300 млн. лв., а последно и на 150 млн. лв. Каквато и да е сумата обаче, във всички случаи ще има фискален ефект, признава и самият Вукодинов.

"Резултатите от мярката ще излязат в края на годината и тогава ще се направи оценка на ефекта от въвеждането й", каза зам.-министър Петкова и напомни, че се въвежда за 2 години и ако не дава ефект, ще бъде отменена. Ако пък е полезна, държавата ще я приложи и за всички останали рискови сектори, в които има крупни измами с ДДС.

Людмила Петкова е убедена, че с обратното начисляване на ДДС просто няма как да се открадне, защото няма да има какво да се краде, след като износът е освободен от налога. „На практика държавата се отказва от данъка при сделките със зърно, но всъщност ще спечели от това“, категорична е зам.-министърката. И добави, че досега държавата винаги е била на червено при ДДС за зърното, тъй като върнатият от държавата данъчен кредит надхвърлял като сума постъпленията от него. По веригата производство - продажба и експорт на жито често се използват търговски фирми фантоми с фалшиви фактури, които точат ДДС и автоматично се закриват.

Брюксел най-после  каза „да“ на обратното начисляване

Обратното начисляване на ДДС при зърното се дискутира отдавна, именно заради мащабното източване на данъка. Бившият финансов министър Симеон Дянко два пъти изпрати нотификации в ЕК, но така и не успя да получи потвърждение. Досега единствено Румъния и Полша са прилагали схемата с разрешение от Брюксел. От догодина Румъния най-вероятно ще се бори по друг начин с ДДС измамите при зърното. Съседите обявиха, че поетапно ще приемат диференцирана данъчна ставка - от 23% на 9%, за земеделските продукти, като от 1 септември я въведоха за хляба.

След като и други държави, освен нашата, поискаха от Брюксел да разреши новата схема, на 22 август тази година ЕК излезе с директива, която даде възможност на всяка страна от съюза да приложи обратно начисляване на ДДС за рискови стоки, като зърното, техническите култури, електрониката и други, които са бързооборотни и измамите с тях са в особено големи размери. Страните могат да се възползват от схемата до 2018 г.

България бързо поде инициативата да приложи директивата, на което зърнопроизводителите се възпротивиха. От НАЗ се опасяват, че това ще се отрази зле особено на дребните стопани, които са около 15% от всички зърнопроизводители и имат до 300 - 400 дка обработваема земя. Първоначалното предложение на кабинета бе държавата да връща бързо ДДС само на фермерите с минимум 90% оборот от зърнопроизводство. Ако това бе прието, много от стопаните щяха да отпаднат от схемата за бързо връщане на данъчния кредит, посочи Вукодинов. Производителите са информирали премиера, че практиката в ЕС изисква минимум 51% зърнооборот.

Производителите смятат, че този начин на облагане е вид държавно наказание за тях, въпреки че не те, а търговците на зърно източват от години милиарди ДДС от държавата. „Забележете, че говорят за измами в търговията, а не в производството на зърно, но ние ще отнесем данъчната тежест“, отсече Вукодинов. После призна, че когато асоциацията видяла, че властта има сериозно намерение да въведе това облагане, решила да подкрепи идеята, за да не бъдат обвинени, че толерират подобни престъпления.

Странични последици

Ако данъчните решат да правят финансова ревизия на фирмата на производителя, връщането на данъчния кредит може да се проточи с месеци и той да бъде лишен от тези оборотни средства. Това ще принуди голяма част от земеделците да си набавят липсващата сума чрез нови банкови заеми и да плащат лихви върху тях. Фермерите недоволстват, че държавата ги принуждава като обикновените фирми да подават месечни декларации по ДДС. Това допълнително щяло да ги натовари данъчно, да увеличи административните им и счетоводни разходи и да изгубят ценно време всеки месец да внасят документи в НАП, вместо да си гледат земеделската работа.

Като средно голям зърнопроизводител – с 15 000 дка обработваема земя, Вукодинов пресмята, че ще трябва всеки месец да разчита на благоволението на данъчните да му възстановяват ДДС върху 2 млн. лв. годишен оборот от зърно. И ако големите производители все пак разполагат с финансов резерв, то дребните всеки месец ще треперят в очакване дали държавата ще им върне инвестираните пари до стотинка. Това администриране ще откаже дребните стопани да се занимават със земеделие, смята шефът на НАЗ.

На въпроса на Econ.bg дали новата схема на облагане с ДДС на производителите ще се отрази на себестойността на зърното, Вукодинов отговори, че цената няма да се увеличи фатално, но все пак ще скочи с 1-2%.

Ефектът на доминото

Според него по-страшното е, че голяма част от производителите ще предпочетат да останат финансово независими от държавата и да не чакат всеки месец НАП да им връща ДДС за направените разходи. Единственият начин за това е фермерите да започнат да си набавят машини, семена, торове, препарати и всичко нужно за производството от съседните страни Румъния и Гърция, които също са членки на ЕС. Никой не може да им забрани това, защото в ЕС съществува правило за свободно движение на хора, стоки и капитали, напомни Вукодинов и призна, че лично той смятал да постъпи така. Доставките щели да му излязат малко по-скъпо заради транспорта, но пък щял да си спести ядовете с данъчните и чакането на ДДС.

"За съжаление данъчната мярка ще се отрази негативно върху бизнеса на всички български доставчици и ще се получи ефектът на доминото", разсъждава зърнопроизводителят. При положение, че оборотите на доставчиците на средства и консумативи за зърнопроизводство са 5 млрд. лв. годишно, този 1 млрд. лв. от ДДС, който досега е постъпвал от тях, вече ще бъде под въпрос. При положение, че само 30% от тази търговия се изнесе навън, това означава 2000 души в тези фирми да останат без работа, защото ще бъдат съкратени. Което пък означавало по-малко осигуровки и повече безработни на борсата, които да тегнат на данъкоплатците.

И понеже всичко опира до добър данъчен контрол, производителите на зърно смятат, че НАП няма да се справи бързо и качествено с увеличения обем на работа, който ще получи с обработката на десетки хиляди данъчни декларации месечно от този сектор. „Каква е гаранцията, че ще се справят с ДДС измамите, ако изведнъж завалят фалшиви фактури от доставчици, след като НАП и ДАНС така и не разкриха официално фирмите за източване на ДДС от износа на зърно, при положение, че разполагат със списъка с имената им?“, пита Вукодинов.

Фермерите искат компенсация

"Всичко това показва, че е много тънка границата между ползите и негативите от въвеждането на обратното начисляване на ДДС", обобщи Вукодинов и припомни, че ако тази мярка беше толкова безобидна, ЕК щеше да я приложи задължително за всички страни в ЕС. НАЗ поиска от правителството да въведе и у нас по-ниска ставка по ДДС като ефективно средство срещу данъчните измами, практикувано в почти цяла Европа, но получиха отказ от министър Петър Чобанов, защото  прецедентът щял да даде повод на всички браншове да го поискат. Във Франция например винаги е имало диференцирана ставка по ДДС за зърното от 8%, а когато тя е малка, търговците нямат изгода да рискуват с данъчни измами.

Вукодинов разкри, че производителите са се съгласили да поемат данъчната тежест, но при условие, че държавата ще ги компенсира за щетите, които неизбежно ще последват. Фермерите искат да им се изплащат всяка година 2-3% от сумата, която бюджетът е усвоил от по-голямо ДДС при зърното. Дори ефектът да е само 30%, компенсацията от него за зърнопроизводителите ще е 15 млн. лв.

Оцени статията:
4.75/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...