Брюксел въвежда таван на таксите за обслужване на кредити

18.09.2023 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Нова директива, която по-строго регламентира отпускането на потребителски кредити, бе гласувана от Европарламента. Тя беше договорена през декември 2022 г.
Брюксел въвежда таван на таксите за обслужване на кредити
Снимка: под лиценза на creative commons

Нова директива, която по-строго регламентира отпускането на потребителски кредити, бе гласувана от Европарламента. Тя беше договорена през декември 2022 г. Целта е кредитните пазари да функционират гладко, но и да се гарантира високо равнище на защита на потребителите. Законодателството обхваща договори за кредит в размер до 100 хил. евро. Тяхната реклама винаги трябва да съдържа ясно и видно предупреждение, че заемането на пари струва пари. Подобно законодателство има за цигарите и алкохола, при които са задължителни надписи, че може да има вреда от тях.

Според новите изисквания кредиторите ще трябва да правят задълбочена оценка на този, който иска заема. Ще се проверява и способността на потребителя да изпълни задълженията си. Финансиращите институции трябва да действат в интерес на потребителя и да предотвратят изпадане в свръхзадлъжнялост.

Въвежда се също таван на таксите, които се събират при отпускането и обслужването на кредит. Така щели да се предотвратят злоупотреби и да се гарантира, че потребителите не могат да бъдат таксувани с прекомерни лихвени проценти или други общи разходи по заемите. Овърдрафтът и превишаването на кредитните лимити също се вкарват в общата регулация

От Европарламента посочват, че това се прави, защото те стават все по-често срещани, но и скъпи форми на кредитиране и с новите текстове се дава допълнителна защита от свръхзадлъжнялост. Дава се право на потребителите да се откажат от договора за кредит в срок от 14 дни, без да посочват причина за това. Освен това могат да погасят заема предсрочно и да намалят общите разходи по него. В преддоговорната информация следва ясно да се посочва как трябва да бъде изчислена тази компенсация.

Хората, които са преживели онкологични заболявания и кандидатстват за кредит, за който се изисква застраховка, ще имат "правото да бъдат забравени". Тоест след съответен период от време, така че заболяването да не се отрази на застрахователните проценти. Небанковите кредитори и кредитните посредници ще бъдат вписани в регистър и ще има надзор върху тях от страна на националните независими органи. Това означава, че БНБ ще има право да контролира и фирмите за бързи кредити.

Изключение от това изискване се прави за малките, средните и микропредприятията. Директивата влиза в сила на двадесетия ден след публикуването в официалния вестник на ЕС. След това държавите имат 2 години, за да приемат необходимите закони и административни разпоредби, и 3 години, за да я приложат.

България на практика вече е изпълнила голяма част от изискванията по новата евродиректива. У нас има действащ закон за потребителските кредити още от 2010 г. В текстовете там са записани таван на оскъпяването на заема, възможност за отказ от него в 14-дневен срок, овърдрафтът също е включен, когато се погасява за повече от 3 месеца. Освен това е предвидена и възможността за предсрочно погасяване, като таксата за това не може да е повече от 1% от стойността на заема. Това означава, че трябва да се направят промени в текстовете за рекламата. В момента се изисква да се посочват лихвеният процент, общият размер на кредита, годишният процент на разходите, срокът, цената на стоката или услугата, когато тя се заплаща в брой, общата сума, дължима от потребителя, и размерът на вноските. Сега ще трябва да се включат и предупредителните надписи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 28.09   48 пр.н.е. г. – Помпей Велики е убит по заповед на египетския цар Птолемей XII, след като акостира в Египет. 1066 г. – Уилям Завоевателя напада Англия: започва...
Полезно от Мрежата
7sport.net